Rosa Balaguer: “Tot i el context actual de pandèmia, no ens plantegem cancel·lar les activitats"
Comparteix
La directora del Casal dels Infants descarta de moment anul·lar activitats per aquest estiu. A finals de juny van llançar una campanya per recaptar fons i poder tenir pels infants i nois i noies "un gran estiu".
El Casal dels Infants ha llançat des de finals de juny una campanya, “Necessitem un gran estiu”, dirigida a la ciutadania per aconseguir recaptar fons que els permetin desenvolupar les seves activitats d’estiu i que van adreçades a uns 1.600 nois i noies. El repte és gran, però la situació de pandèmia que ha accentuat la vulnerabilitat de moltes famílies els han portat a fer aquesta crida. D’altra banda, tot i el context sanitari i l'arribada de la cinquena onada de la covid-19, ara per ara no es plantegen cancel·lar les activitats.
Per què llanceu aquesta campanya? La pandèmia ha posat encara les coses més difícils?
Aquest estiu fem activitats per a nens, nenes i joves durant dos mesos, del 28 de juny i fins al 17 d’agost, i són casals d’estiu, campaments, colònies i camps de treball, que arriben a uns 1.600 nois i noies.
Són activitats que fa molt temps que organitzem i que es fan també gràcies al suport de moltes persones voluntàries però que pel seu desenvolupament, ja que pels usuaris són gratuïtes, requereixen el suport de molts agents involucrats i també de la ciutadania. D’aquí, per tant, la nostra campanya i que reivindica que aquests mesos necessitem “Un gran estiu”, per poder oferir aquestes activitats i que són la suma de moltes ajudes.
Teniu més o menys quantificades les aportacions que necessitaríeu per tirar endavant les activitats d’aquest estiu?
Les activitats de l’estiu es financen també gràcies a les aportacions que ens permeten funcionar durant tot l’any i que ens arriben de l’administració, fundacions i altres agents. El que volem és fer arribar a la ciutadania la necessitat que hi ha d’aportacions per poder oferir colònies i casals a aquests infants.
Ho fem tenint en compte les despeses. Per exemple, amb una aportació de 120 euros, saps que una setmana un nen o una nena podrà tenir un casal d’estiu, amb els àpats inclosos i que ens permet anar a la platja, a la piscina, etc. Amb 300 euros, poden marxar de colònies cinc dies o amb 50 euros poden rebre un kit per a tot l’estiu, per posar alguns exemples.
Teniu una idea més o menys orientativa sobre aquesta xifra?
Jo diria que és el cost més important de l’entitat. Fem molts projectes, però l’estiu és la partida més gran, ja que inclou viatges, allotjament, alimentació... La xifra total que ens hem marcat és de 250.000 euros.
Segons precisàveu en la informació facilitada en aquesta campanya, moltes de les famílies amb qui treballeu s’han vist molt afectades per la pandèmia i, en molts casos, s’han quedat sense fonts d’ingressos.
Arran primer del confinament i després de tot aquest temps de pandèmia, moltes famílies que tenien feines -però no amb un contracte estable- s’han vist molt afectades. Això ha provocat que moltes d’aquestes, que anaven tirant amb coses que els anaven sortint i que pertanyien a l’economia submergida, hagin vist com la situació se’ls complicava molt.
És possible que tot es vagi recuperant a poc a poc, però el que nosaltres hem vist és que moltes famílies s’han quedat desconnectades de la seva activitat laboral, quan aquesta ja abans era molt precària. Ha estat molt difícil sostenir tot això i ha requerit d’un treball molt intens.
Heu pogut fer alguna cosa per pal·liar aquestes situacions?
Treballem en xarxa amb altres entitats, però també nosaltres tenim una línia d’actuació d’emergència per intervenir en casos com aquests. A la vegada donem suport en la gestió de tràmits com el de l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Mínima Garantida, que són en molts casos l’últim recurs que els queda a les famílies. És una prestació a què tenen dret, però sabem que la bretxa digital fa que els costi molt sol·licitar-la.
I s’han aconseguit bons resultats?
Doncs s’ha de dir que, tot i el suport que els hem prestat, hem aconseguit que molt poques famílies hagin aconseguit aquesta prestació. És per tot això que ens sembla molt important que quan s’acaba l’escola i les obligacions del dia a dia, aquests nens i nenes puguin accedir i gaudir de les activitats d’estiu, dels casals i de les colònies.
Parleu de famílies en situacions de vulnerabilitat, moltes en condicions precàries: com afecta tot això als infants i joves a nivell psicològic i emocional?
És un dels temes que hem vist i que cal reforçar més: intentem donar suport a aquests nois i noies en termes de gestió emocional perquè puguin sobreposar-se o mantenir la motivació. Han de saber que no és culpa seva i que és fonamental que tinguin clar que és qüestió del context i no responsabilitat d'ells i elles.
Davant de tot això, és clau intentar ajudar-los a agafar aire, a què puguin fer coses diferents i a garantir que puguin expressar les seves emocions i explicar tot el que viuen, tractant de mantenir la il·lusió. És molt important que mantinguin les expectatives que “d’això ens en sortirem”. I en tot això l’acompanyament del casal juga el seu paper, a través dels monitors i els educadors i educadores.
I la part educativa...
Les famílies, d’altra banda i davant d’un curs difícil, incideixen que també durant l’estiu se segueixi treballant la part educativa en temes com, per exemple, el reforç de la llengua catalana o les competències instrumentals. Els adolescents i els joves estan molt motivats per seguir formant-se també durant aquestes setmanes perquè han vist que això és un tema clau pel seu futur.
NECESSITEM UN GRAN ESTIU! ENS AJUDES? https://t.co/XCmUEhdTXk
— Casal dels Infants (@casalinfants) June 10, 2021
Necessitem un estiu gran en il·lusió, somriures, aprenentatges, experiències i emocions. Les desigualtats no fan vacances, actuem perquè tots els infants tinguin l’estiu que necessiten.#FemUnGranEstiu #estiu2021 pic.twitter.com/2ftEAY7R56
També durant tot aquest temps s’ha parlat molt de la bretxa digital.
Sí, és un dels elements que han aflorat amb aquesta situació. És veritat i tots n’érem conscients que hi era, però fins que no ens vam tancar a casa no ho vam observar en tota la seva magnitud. Hi havia, i s’ha posat de manifest, una manca de recursos i d’accés a les eines necessàries, així com a la connectivitat.
Ha sigut fonamental aconseguir que hi poguessin accedir, però després calen les competències per saber fer anar aquests recursos. Des de l’estiu passat, des que vam tornar, vam començar a fer activitats de formació en competències digitals, no només dirigides als infants i als nois i noies sinó també als pares i mares. En aquest any les hem reforçat, però pensem que hem de seguir perquè encara hi ha molt camí per fer.
En les actuals dates (començaments de juliol) es parla d’una cinquena onada de la covid-19, amb els indicadors de contagis disparats entre la gent jove, i sembla que això podria posar en risc l’organització de casals o colònies.
Hem tingut alguna incidència pel contacte estret amb algun positiu, però ho anem controlant. Pensem que l’any passat va ser encara més complicat, però ara no estem en aquella situació. De totes maneres, ens estem plantejant de cara als campaments fer tests PCR’s o d’antígens abans de pujar. La idea, en qualsevol cas, és mantenir les activitats, tot i que el context que s’està vivint dona respecte.
Des de Salut s’ha parlat de prendre algunes mesures, però de forma molt focalitzada.
Exacte, nosaltres farem el que dicti Salut. De totes maneres, s’ha de dir que els infants estan molt conscienciats i tenim molt personal voluntari i monitors i monitores vacunats.
Fins ara, els casos que hem tingut no ens han portat a pensar res diferent del que podíem pensar fa un mes. Per això no hem decidit anul·lar les activitats, tot i que això no significa que tot pugui canviar perquè hem d’estar molt alerta sobre el que pugui passar i ens diguin.
Afegeix un nou comentari