Àmbit de la notícia
Social

'Rutes saludables': quan mai és tard per començar a caminar

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • 'Rutes saludables' és un projecte de l’Associació Espanyola Contra el Càncer per fomentar els bons hàbits.
    Font: Unsplash.
  • L'entitat explica que el 30% i el 50% dels diagnòstics es poden prevenir amb hàbits de vida saludable.
    L'entitat explica que el 30% i el 50% dels diagnòstics es poden prevenir amb hàbits de vida saludable. Font: Unsplash.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer vol fomentar els bons hàbits entre les persones que no tenen la rutina de fer activitat física.

Dos cops per setmana l’Andrea es troba amb un grup de persones per caminar uns 5-7 km per Barcelona. Ella és voluntària de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) – Barcelona i l’encarregada de dinamitzar un dels grups que formen part de Rutes saludables’.

L’AECC fa uns mesos va fer un pas endavant i va passar de la informació i la conscienciació sobre els hàbits de vida saludable a l’acció. Ainhoa Marin, responsable de prevenció i promoció de la salut de l’AECC a Barcelona, explica que volien “promocionar aquets entorns saludables i oferir a la població general, que no té malaltia oncològica, un espai per fomentar els hàbits saludables”.

Des de l’entitat expliquen que “nombrosos estudis han mostrat que entre el 30% i el 50% dels diagnòstics es poden prevenir amb hàbits de vida saludable” i que l'Agència Internacional per la Recerca del Càncer (IARC per les seves sigles en anglès) ha mostrat que existeix una relació entre diversos tumors i l’obesitat i el sobrepès. Marin comenta, però, que la prevenció no és només per a les malalties oncològiques, sinó també per altres com les cardiovasculars, els problemes respiratoris o la diabetis tipus 2.

L’associació dona la primera empenta

Adquirir una nova rutina pot no ser fàcil per a tothom, per això neixen aquests grups que volen donar la primera empenta per adquirir l’hàbit de caminar. Ainhoa Marin explica que la intenció és que els i les participants després d’uns mesos “puguin sortir a caminar sense nosaltres de manera habitual”. De fet, això que per a Marin és un èxit, ja s’ha produït: “Si en algun moment el voluntariat no ha pogut anar, s’han organitzat sols per anar a caminar i no perdre aquell dia”.

En aquest sentit, ‘Rutes saludables’ no està pensat només per a persones que hagin passat un càncer, sinó per a la població en general poc avesada a caminar. Per tant, tampoc està destinat a persones que ja caminen o fan esport de forma regular.

Marin parla de persones més grans de 60 anys que no tenen un entorn que les porti a fer exercici i que, a més, tenen algun factor de risc com la hipertensió, obesitat o diabetis. De fet, les persones més grans estan entorn els 70 anys i la més jove en té 42. L’entitat explica, a més, que a la primera crida van arribar persones amb edats entre 50 i 70, mentre que a la segona eren d’entre 40 i 50 anys.

Es pot participar com a mínim durant quatre mesos, per tal de tenir temps per crear aquest hàbit, i a partir d’aquí es decideix si es vol continuar o no fins a un màxim de 12 mesos. “Al meu grup continuarà gairebé tothom”, explica l’Andrea. De forma més general, l’entitat també confirma que gairebé el 90% de les persones que han participat durant els primers mesos volen seguir amb l’activitat. De fet, en les enquestes de satisfacció realitzades entre les persones que ja s’han iniciat a fer les rutes, es mostra l’alt grau de satisfacció amb l’activitat.

Rutes on només es camina

La responsable de prevenció i promoció de la salut de l’AECC a Barcelona, explica que aquestes rutes van més enllà de caminar: “no només hem cobert la necessitat que té la gent de moure’s, perquè amb la pandèmia han estat aturades durant molts mesos, sinó també aquesta necessitat de relacionar-se”. Un factor fonamental encara més entre les persones grans. L’Andrea coincideix en el fet que d’aquesta manera hi ha persones que poden sortir del seu cercle diari i veu que moltes venen ja “amb una motivació inicial”. Per a altres, que sí tenen una xarxa de persones al seu entorn, la ruta “és el seu moment per desconnectar”.

Per ara, els grups són com a màxim de cinc persones més el voluntari/ voluntària i això per a l’Andrea té una part positiva perquè permet conversar i conèixer millor a tothom: “M’agrada interaccionar amb la gent i veure que s’ho passen bé i que en aquella hora i mitja no pensen en res més”

Un voluntariat molt actiu

‘Rutes saludables’ pot suposar un benefici físic i mental per als i les participants, però també és un benefici i un repte per al voluntariat. L’entitat ha format una trentena de persones en aquest projecte que els hi dona un paper molt actiu per a la dinamització: “Per primera vegada els hi hem donat un valor afegit que és dinamitzar una activitat. Ens hem estrenat amb un nou estil de voluntari”, explica Ainhoa Marin.

L’Andrea, una de les dinamitzadores, va decidir fer voluntariat tot just abans del confinament i durant molts mesos no va poder posar en pràctica allò que havia après a la formació amb l’entitat. “Jo sabia que volia dedicar algunes hores a la setmana a fer voluntariat i a través dels valors que ells [l’AECC] transmeten i el que veia que podia aportar a la gent que no està acompanyada durant aquest procés, em vaig iniciar en l’acompanyament hospitalari” i afegeix “familiars que tinc lluny han patit això i vaig empatitzar amb aquestes persones”.

Amb la desescalada, però, li va sorgir l’oportunitat de participar en aquest nou projecte i no s’ho va pensar dues vegades. Ara, després de mesos amb el grup ho valora: “Estic molt contenta i el feedback que tinc és molt maco”. També explica que fer aquest voluntariat li “ajuda a relativitzar els problemes”.

Més rutes i més territoris

Encara que inicialment es van crear sis grups a Barcelona, l’èxit ha provocat que l’entitat s’hagi quedat curta tant d’itineraris com de poblacions. El projecte va començar amb cinc recorreguts que es feien rotatoris, “però de seguida vam veure la necessitat d’ampliar les rutes i avui tenim dibuixades moltíssimes més, tot i que encara no les hem pogut registrar totes”, diu Marin. En aquest aspecte, els voluntaris i voluntàries també estan tenint un paper fonamental perquè estan creant nous recorreguts per tota Barcelona, passant per la Sagrada Família, Parc Güell...

D’altra banda, també s’està ampliant el nombre de localitats participants. A Santa Coloma de Gramenet es va iniciar un grup tot just abans de l’estiu i es preveu crear-ne també a Igualada i Berga (dins de la província de Barcelona), “perquè l’objectiu és que els recursos siguin accessibles per a tothom”, comenta Ainhoa Marin. A altres províncies, però també s'estan fent altres rutes saludables.

 

Les persones que vulguin participar es poden adreçar als telèfons 900 100 036 i 93 200 00 99 i a partir del setembre hi haurà nous grups. Per això, tant l’Ainhoa com l’Andrea aconsellen aquest estiu preparar unes bones sabatilles per poder començar a caminar a la tornada de vacances.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari