5 llibres per introduir-se al món social aprofitant l’estiu
Comparteix
Recull de lectures per a qui vulgui dedicar algunes estones de l’agost a involucrar-se en diferents mirades socials.
Cinc llibres que són obra de tres educadors socials, una religiosa i dos metges poden servir per entrar a diferents àmbits del món social.
Es tracta de cinc llibres resumits així: les experiències d’un educador social que ha acompanyat molts col·lectius diferents, la vida de les persones més excloses durant els mesos més durs de confinament per la Covid-19, la reflexió sobre l’espai i la intimitat en llars compartides o residències, l’experiència de treballar a dins del sistema de protecció de la infància i l'adolescència i la conversa entre dues persones amb molta responsabilitat en el sistema de salut durant la Covid-19.
1. ‘La mirada horitzontal. Històries sense llar d’un educador social’. Triangular Edicions, 2021.
L’educador social David Vázquez explica experiències personals i professionals viscudes durant anys al llibre ‘La mirada horitzontal. Històries sense llar d’un educador social’ (Triangular Edicions). Hi comparteix dubtes, dilemes, encerts i fracassos, sempre amb l’exclusió com a denominador comú.
Adient per a qui vol saber de què va això de ser educador/a social.
"Sense sostre no és sense rostre i el llibre ens desvetlla d'una veritat nòmada que tota la publicitat i el màrqueting ens pretén fer oblidar: que tots som vulnerables i fràgils, interdependents i ecodependents", escriu el periodista David Fernàndez al pròleg.
A més d’educador social, Vázquez és psicopedagog, músic i dinamitzador sociocultural. Ha treballat amb infants en risc, persones sense llar i també amb joves migrants sols. És també tutor i docent al Grau d’Educació Social de la UOC i al CFGS d’Integració Social.
"La mirada horitzontal. Històries sense llar d'un educador social" del David Vázquez. Per conèixer a traves d'històries personals que és el #sensellarisme, per apropar-se al dia a dia d'un educador i per no perdre l'optimisme pic.twitter.com/pcsN1gFCnu
— Albert Sales (@albertsc79) May 22, 2021
2. ‘El carrer dels invisibles’. Editorial Claret. 2020.
Els tres mesos de l’estat d’alarma per la Covid-19 viscuts des de l’hospital de campanya de l’església de Santa Anna, a Barcelona, són el fil conductor d’‘El carrer dels invisibles’. No és el primer cop que la religiosa Viqui Molins recull les seves vivències al costat de persones en situació d’exclusió en un llibre, però en aquest cas hi ha el valor afegit que el que relata és la realitat de les persones que quan tothom es tancava a casa per obligació elles no tenien casa on tancar-se.
“Aquestes pàgines són un testimoni fidelíssim de les angoixes transformades en esperances, que és l’especialitat de la casa: abraçar els que no tenen ningú que els abraci. Una especialitat que s’encomana”, diu el periodista Antoni Bassas al pròleg.
3. 'Habitar recursos residenciales. Trabajar donde el otro está viviendo'. Editorial UOC, 2020.
L’autor del llibre, Óscar Martínez, professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, explica que intenta fer una anàlisi sobre el que significa per les persones tenir una llar, “un dels pocs espais on tens la certesa que hi tornaràs en algun moment del dia”.
'Habitar recursos residenciales. Trabajar donde el otro está viviendo' convida a reflexionar sobre si es manté o no l’espai d’intimitat de les persones que viuen en una residència o en una llar compartida. Ho fa des de la seva experiència com a educador social, per tant, d’un professional que ha treballat en l’espai on altres persones viuen.
Tot i que el llibre està basat en l’experiència de treball socioeducatiu amb persones amb diversitat funcional, intenta generar discussió i debat sobre espais de treball amb altres col·lectius.
Martínez és doctor en Educació i Societat per la Universitat de Barcelona i professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull.
4. ‘Un lugar en el mundo. Guía de prácticas restaurativas para centros de protección a la Infancia y adolescencia’. Nau Llibres.
El sistema de protecció a la infància a Catalunya, tant cops posat en dubte i qüestionat, és l’objectiu d’anàlisi del llibre ‘Un lugar en el mundo. Guía de prácticas restaurativas para centros de protección a la Infancia y adolescencia’, obra de David Román. Més enllà de la descripció de la realitat, inclou elements d’anàlisi i reflexió pròpia. Es basa en exemples reals i aproxima el lector a una sèrie de tècniques que pretenen millorar la vinculació dels nois i noies a les institucions, no només de protecció, i també a les i als professionals.
Román és educador i pedagog. Ha dedicat més de quinze anys a l’atenció a infants i adolescents sota tutela de l’administració. És professor a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Oberta de Catalunya i també exerceix com a consultor educatiu, social i familiar.
Presentació a LH de la VI edició del Premi internacional Joaquim Grau i Fuster de reflexió sobre la pràctica educativa @ceesc_cat i presentació del treball guanyador V edició "Un lugar en el mundo" de David Román @nuriamarinlh @jaumegraells pic.twitter.com/w1zDAbTZDB
— EducacióLH (@LHEDUCACIO) November 22, 2018
5. ‘2 metges i 1 pandèmia. La vida i el que l’envolta’. Símbol editors, 2021
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, reflexionen sobre el sistema sanitari a Catalunya enmig de la pandèmia per la Covid-19. ‘2 metges i 1 pandèmia. La vida i el que l’envolta’ està escrit en format conversa per la periodista Gemma Bruna i va una mica mes enllà de les qüestions sanitàries, perquè, al cap i a la fi, s’hi parla de vida. I també s’hi parla d’una pandèmia que ha capgirat completament la manera com entenem el món, la medicina i la protecció social.
Amb pròleg de la filòsofa Begoña Román, els drets d'autor del llibre es destinen a Arrels Fundació.
El llibre “2 metges i 1 pandèmia”, una conversa humanística de @jaumepadros i Josep Maria Argimon amb @gemmabruna
— Gemma Bruna i Sales (@gemmabruna) April 20, 2021
Amb veus de @BBilbeny i @Espemartn7, aquesta darrera amb @COVID19persist1 i pròleg Begoña Román. De @simbol_editors. Drets autor @ArrelsFundacio #SantJordi2021 pic.twitter.com/DhtZJOgq3Y
Afegeix un nou comentari