Àmbit de la notícia
Internacional

ACAPS engega una campanya d'alimentació bàsica per la població refugiada sahrauí

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • La campanya té l'objectiu de garantir la distribució de la cistella bàsica d'alimentació que facilita l'organització Mitja Lluna Roja Sahrauí.
    Font: ACAPS
  • Per segon any consecutiu, l'ACAPS engega una campanya de col·laboració per evitar que cap família es quedi sense menjar.
    Per segon any consecutiu, l'ACAPS engega una campanya de col·laboració per evitar que cap família es quedi sense menjar. Font: ACAPS
  • La iniciativa s'emmarca en el projecte de ‘Protecció de la població refugiada sahrauí davant la Covid-19’.
    La iniciativa s'emmarca en el projecte de ‘Protecció de la població refugiada sahrauí davant la Covid-19’. Font: ACAPS

La campanya de micromecenatge es proposa cobrir necessitats en matèria de salut, higiene i seguretat alimentària de famílies refugiades del Sàhara Occidental.

 

La Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS) ha iniciat un projecte de mecenatge per garantir la distribució de la cistella bàsica d'alimentació que l'organització Mitja Lluna Roja Sahrauí (MLRS) facilita a les famílies refugiades.

L'aparició de la pandèmia originada per la Covid-19, ha paralitzat molts projectes de cooperació internacional dirigits a campaments de refugiats. A finals de l'abril de 2020 organitzacions i moviments, com la Mitja Lluna Roja Sahrauí o el Front Polisario, van fer una crida per alertar de la falta de finançament i l'increment de la població als campaments durant els mesos d'estiu. Aquesta davallada, un any i mig després, encara afecta a les necessitats bàsiques dels camps de refugiats sahrauís.

"Amb el bloqueig que hem viscut arran de la pandèmia, hi ha hagut molts països que han vist reduïda l'ajuda humanitària que estaven rebent", afirma Albert Giralt, coordinador de la federació ACAPS. "Això ens va portar a llançar una campanya per poder garantir l'alimentació als camps de refugiats del Sàhara Occidental", assegura.

La iniciativa s'emmarca en el projecte de 'Protecció de la població refugiada sahrauí davant la Covid-19', un programa orientat a pal·liar els efectes de la pandèmia als campaments mitjançant aportacions a la Mitja Lluna Roja Sahrauí. "Treballem en la línia de poder donar suport a la població sahrauí amb el material sanitari necessari per garantir la protecció davant la Covid-19", destaca Giralt.

Així mateix, tota aquesta problemàtica s'ha vist agreujada per un augment de població refugiada sahrauí que ha retornat als campaments des dels territoris alliberats del Sàhara Occidental després que el passat novembre les forces d'ocupació marroquines trenquessin els acords d'alto el foc de l'any 1991, provocant una escalada militar.

És per tot això que per segon any consecutiu, la federació ACAPS engega una campanya de col·laboració per evitar que cap família es quedi sense menjar. Les aportacions són molt diverses, però amb tan sols vint euros es pot garantir l'alimentació d'una família de cinc membres durant una setmana.

La campanya ofereix diverses recompenses en agraïment a les aportacions dels col·laboradors i col·laboradores. Depenent de la quantitat aportada, la xarxa d'associacions obsequia amb una bossa de tela o una samarreta amb el lema #SàharaLliure, una bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) o un joc de cartes 'Kandra'.

Visibilització del conflicte

El projecte, que compta amb les aportacions de l'Ajuntament de Barcelona, el Fons Català de Cooperació i l'Ajuntament d'Igualada o el Consell Comarcal del Vallès Oriental entre d'altres, no té únicament l'objectiu de proporcionar alimentació bàsica a la població, sinó que també pretén impulsar una campanya de difusió i sensibilització per entendre el context en què viuen les persones refugiades al Sàhara Occidental.

"A part de l'aportació i l'impacte econòmic del projecte, la idea és també poder fer una campanya de visibilització i conscienciació sobre el conflicte sahrauí a Catalunya", sosté Giralt, "això ens obre la possibilitat de poder fer una crida a la població en general, a qui normalment ens costa més adreçar aquest missatge".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari