Àmbit de la notícia
Internacional

Formació del voluntariat: l'eina imprescindible pels projectes internacionals

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Les entitats internacionals destaquen la necessitat de dur a terme formacions de voluntariat.
  • Una de les sessions de formació per al voluntariat internacional de Vols-Bosco Global.
    Una de les sessions de formació per al voluntariat internacional de Vols-Bosco Global. Font: Vols-Bosco Global.
  • Formació per a persones voluntàries internacionals a la Fundació Educació Solidària.
    Formació per a persones voluntàries internacionals a la Fundació Educació Solidària. Font: Fundació Educació Solidària

Les entitats de voluntariat internacional veuen bàsic fer formacions de voluntariat abans que marxin a terreny per tractar aspectes com la justícia global, el paternalisme o la resolució de conflictes, i fer un retorn d'experiències al tornar.

"Entenem el voluntariat internacional més enllà del viatge. Per a nosaltres és un cicle que comença a partir de la formació". D'aquesta manera ressalta la importància de la formació del voluntariat internacional l'Iris Piñol, de l'equip d'Educació per al Desenvolupament de Bosco Global, un aspecte en què coincideixen altres entitats que ofereixen, a voluntaris i voluntàries, estades solidàries internacionals, camps de treball i altres tipus de voluntariat internacional des de Catalunya.

Les formacions de voluntariat internacional poden tenir diversos formats, que tractin aspectes diferents o de durada variant, però el que queda clar, parlant amb les entitats que ofereixen aquest tipus de voluntariat, és la necessitat de dur-les a terme. "Si no féssim la formació, oferiríem un servei de turisme que no tindria a veure amb el voluntariat internacional transformador que volem promoure. Aquesta és una primera eina bàsica i imprescindible per marxar de voluntariat", afirma la Clara Barniol, del Servei Civil Internacional (SCI).

En la mateixa línia s'expressa la tècnica de captació i comunicació de la Fundació Proide, l'Ainhoa Expósito. "Una vegada estàs a terreny te n'adones realment de la gran importància d'haver parlat d'un codi deontològic, del tipus de projecte, de conèixer amb qui marxes i amb qui vius en comunitat, etcètera. Tractar aquesta part és important per, una vegada estar allà, saber què et trobaràs i com actuar", manifesta des de l'ONG que forma part de les escoles de La Salle Catalunya.

Ètica, privilegis, desigualtats

Quan parlem de formacions de voluntariat ens referim als diversos cursos, estades de cap ed setmanaxerrades o jornades, normalment dutes a terme per les tècniques de la mateixa entitat, per tal de formar en diversos aspectes de justícia global i cooperació, informar sobre el projecte en qüestió i preparar els voluntaris i voluntàries de cara al viatge, tenint en compte tot el que poden necessitar saber un cop estan treballant a terreny. Per tant, els temes a tractar a les formacions de voluntariat solen ser diversos, però sempre entorn de la justícia global.

L'ONGD salesiana Bosco Global, que mitjançant l'educació i des d'una opció preferencial per la joventut, treballa per construir un món més just, equitatiu i sostenible, ofereix tres tipus de voluntariat internacional: el camp de treball, que normalment està destinat a persones menors de vint-i-dos anys; els voluntariats internacionals de curta durada, de màxim dos mesos, per a persones majors de vint-i-un anys; i els voluntariats de llarga durada, d'un mínim de nou mesos, per persones majors de divuit anys.

"L'objectiu de la formació és conèixer les causes estructurals de les desigualtats i quines vulneracions de drets hi ha a escala global que ens afecten també a escala local", explica Piñol de la formació sobre justícia global que imparteixen les tècniques de l'entitat durant tres caps de setmana, entre febrer i juny, i durant tres dissabtes més abans que marxin. Piñol també explica que es fan xerrades sobre globalització i desigualtats, interculturalitat, posicionament ètic, eines per canviar la mirada paternalista blanca, etcètera.

El format habitual de les formacions és el de la trobada, durant tot un cap de setmana, a una casa de colònies, a més d'altres formacions puntuals, siguin presencials o en línia. El Servei Civil Internacional, per exemple, duu a terme aquestes trobades per tal que les persones voluntàries reflexionin sobre què implica fer un voluntariat internacional abans de marxar, aspectes, alguns d'ells, que no estan relacionats directament amb el voluntariat, però hi tenen molt a veure.

Tal com explica Barniol, es fan dinàmiques que promouen la reflexió sobre temàtiques relacionades amb el voluntariat, com podria ser "què s'entén per voluntariat, quina és la nostra actitud quan estem fent el voluntariat, revisar els privilegis de cadascú, la perspectiva de gènere a tenir en compte quan estem en un altre país, l'ètica en la fotografia i la visió paternalista, la resolució de conflictes i les desigualtats globals", aspectes que per a l'entitat és molt important que les voluntàries hi reflexionin abans de marxar.

Per la seva banda, aquestes sortides de cap de setmana també es duen a terme a la Fundació Proide, en el seu cas durant dos caps de setmana per preparar el viatge, els consells, que les persones que hi aniran juntes comencin a treballar, l'ètica, etcètera, una trobada amb totes les persones voluntàries que marxen que abans ja s'han conegut en una jornada presencial on s'explica l'entitat, què és la cooperació i els diversos projectes. A més, des de Proide fan una formació virtual, d'introducció a la justícia global a través d'un curs de trenta hores.

Retorn d'experiències

La formació és bàsica dur-la a terme abans que els voluntaris i voluntàries marxin a treballar al terreny, com és obvi. Però igual d'important és fer una jornada, a la seva tornada, de retorn d'experiències. A través del desenvolupament de diverses dinàmiques, expliquen el viatge, comparteixen les conclusions, valoren com les ha canviat, com les ha remogut i què han après d'aquesta experiència i, a més, de quina manera volen seguir implicades a nivell local. Alhora, la trobada també serveix a les tècniques per saber què ha funcionat i què no ha funcionat.

"Quan tornes moltes vegades sents inquietuds, frustracions fins i tot, i aquesta jornada va bé per compartir, parlar amb gent que també ha viscut una experiència molt semblant, sigui a altres països o al mateix, però en etapes diferents", explica Expósito de Proide.

Aquestes dinàmiques de retorn d'experiències tenen una part molt important de cohesió i de conèixer l'entitat, per tal que les voluntàries puguin saber quines oportunitats i quines opcions tenen de continuïtat del projecte. "No entenem el voluntariat com un bé de consum, i ja està, sinó com una eina de transformació social que pugui tenir una continuïtat en el temps", explica Barniol. En definitiva, les entitats consideren que és molt important seguir aquest vincle i no deixar que l'experiència, com a tal, acabi en el moment de la tornada a Catalunya.

Queda clar, doncs, que fer formacions de voluntariat internacional són necessàries i ajuden a fer remoure les idees de voluntaris i voluntàries abans de marxar perquè l'experiència pugui ser encara més enriquidora, personalment, i pugui tenir un impacte encara més positiu a terreny.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari