Àmbit de la notícia
Cultural

10 dades sobre l’ús del català

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • Plataforma per la Llengua ha presentat un informe a partir de la compilació de dades de diferents estudis.
    Font: Freepik.
  • 2 de cada 3 catalans/es creuen que l’administració hauria de garantir el català a les plataformes digitals.
    2 de cada 3 catalans/es creuen que l’administració hauria de garantir el català a les plataformes digitals. Font: Freepik.

Plataforma per la Llengua ha presentat l’'InformeCAT 2021' que recull diferents xifres de la situació de la llengua.

A partir de diferents estudis que s'han anat publicant en els darrers anys, l''InformeCAT 2021' mostra una radiografia de la situació actual del català. Segons la Plataforma per la Llengua: "inclou dades preocupants que demostren la situació d'emergència lingüística en què es troba la llengua".

En aquest llistat es fa un recull de 10 dades que reflecteixen l'ús del català en diferents àrees.

1. 8 de cada 10 catalanoparlants passa al castellà quan algú se’ls adreça en aquesta llengua

El motiu principal, el respecte o l’educació (43,5%). En menor mesura, perquè creuen que no els entendran (16,3%). L’informe també recull que menys d’un terç dels/les habitants dels territoris catalanoparlants parla habitualment el català.

2. El 53,1% dels/les residents a Barcelona parla ‘poc’ o ‘gens’ el català

Aquesta xifra augmenta un 3% en l’àmbit metropolità. En contraposició, el 81,2% d’habitants de les Terres de l’Ebre utilitza el català majoritàriament per començar una conversa. Això, mentre que a la resta de Catalunya només el 28,9% ho fa sovint.

3. 2 de cada 3 catalans/es creuen que l’administració hauria de garantir el català a les plataformes digitals

Segons les dades, l'any 2019 només l’1% de pel·lícules i documentals tenia versió catalana a Netflix. En aquest sentit, Disney+ només ofereix 35 títols en català dels 144 llargmetratges que han estat doblats amb diners públics. De fet, la Plataforma per la Llengua fa palès que la Generalitat no compleix la Llei del cinema i això fa que no s’arribi al nombre de projeccions en català ni que estigui present a les plataformes de pagament.

4. El 49% de la quota de pantalla va als dos grans grups de televisió en castellà

Mediaset i Atresmedia acumula gairebé la meitat de quota de pantalla a Catalunya. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és l’únic grup en català amb una incidència significativa, amb un 17,3% de temps de visualització durant el primer quadrimestre del 2021.

5. Manresa, al capdavant en l’atenció en català als establiments comercials (amb un 79%)

En l’altre extrem se situa Santa Coloma de Gramenet, amb un 15%, segons un estudi realitzat a deu ciutats. En termes generals, la retolació identificativa i informativa en català és més habitual que l’ús oral; encara que a Santa Coloma, a Viladecans o a Cerdanyola del Vallès aquest ús està per sota de la mitjana. Pel que fa a l’etiquetatge, 5 de les 10 empreses tèxtils amb més facturació ja ho fan en català. No obstant això, en total només el 10,6% dels productes inclouen l’etiquetatge en català.

6. Només el 53,3% dels/les joves de Barcelona de 15 a 34 anys té bon domini del català

Això, mentre que el 92,1% diu que té bon nivell de castellà i el 58,5% d’anglès. No obstant això, cal tenir present que el 19,5% de la mostra fa entre sis mesos i dos anys que viu a la ciutat. En aquesta línia, les proves realitzades als alumnes de quart d’ESO mostren que tenen més domini del castellà que del català a les deu regions educatives de Catalunya.

7. La majoria de ciutadans/es de Catalunya creu que el català seguirà existint d’aquí a 100 anys

Sobretot auguren un futur esperançador els enquestats/des d’entre 30 i 60 anys i els catalans/es que han nascut a la resta de l'Estat espanyol.

8. Parlar català, motiu de discriminació a Barcelona

Segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona, aquesta és la quarta raó de discriminació a la ciutat. Les dades mostren que la discriminació es produeix sobretot a les empreses o entitats privades.

9. El 55% de videojocs desenvolupats a Catalunya té versió en català

Aquesta xifra ha augmentat amb els anys, encara que està lluny de la d’altres llengües amb un nombre de parlants similar o inferior al català.

10. Creix la comunitat catalanoparlant de TikTok

Moltes persones que creen continguts en català a través de TikTok fan servir l’etiqueta #EstikTokat i aquesta ja acumula més 300 milions de reproduccions, esdevenint el hashtag més popular entre la comunitat catalanoparlant.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari