Àmbit de la notícia
Informàtic

'Pareu de parar-me': una app per denunciar les identificacions racistes

Entitat redactora
Colectic
  • Un cotxe policial en una imatge d'arxiu.
    Font: CC0

SOS Racisme llança aquesta eina en el marc d'una campanya per visibilitzar les parades policials per perfil racial.

"Per què la policia ha de crear en mi la sensació de por i no de seguretat?", es pregunta Ngoy Ngoma, coordinador del projecte AfroDiccionario i membre de l'equip d'implementació de Decenni Afrodescendent a Espanya. El van detenir al metro de Madrid sense cap explicació i des de llavors cada cop que l'agafa passa por: "Ningú repara aquesta por i aquesta és la realitat de molts de nosaltres".

'Pareu de parar-me' és una aplicació mòbil per fer visibles les identificacions policials per perfil racial. Consta d'un mapa de geolocalització on podem marcar tant redades policials com parades individuals tant si les hem viscut personalment com si les hem vist al carrer, de forma encriptada i anònima per tal de construir una base de dades i fer incidència política.

SOS Racisme l'ha llançat en el marc d'una campanya, dins la qual s'apleguen documents, un manifest i diversos testimonis, i que compta amb una obra de teatre, formacions a les escoles i un futur informe amb les dades que recullin. La intenció és disposar d'una informació no sesgada i empoderar la ciutadania. "Costa denunciar. Moltes no arriben a concretar-se per por. Si et para la policia, com has d'anar a denunciar a la policia?", es pregunta Larissa Saud, coordinadora de comunicació de SOS Racisme.

L'eina facilita així la sobirania de les dades recollides ja que des de l'entitat han de treballar fins ara amb les identificacions comptabilitzades pels Mossos d'Esquadra que no són prou transparents ja que no en determinen ni la motivació ni el resultat. "Farà visible les dades que no es recullen o que es recullen sesgades. Qui vigila els vigilants?", afegeix Saud.

La campanya vol deixar clar que la perfilació racial és mostra del racisme institucional, il·legal segons l'ordenament jurídic espanyol, tot i que el TC ho justifiqui, que és una pràctica discriminatòria que es realitza sistemàticament i que és opaca, inefectiva i criminalitzadora. Demanen a les institucions que reconeguin la dimensió real d'aquestes identificacions, formin la policia i activin mecanismes de control, a més de recollir dades i difondre els drets de les persones.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari