Àmbit
Formació

Vols iniciar-te en el món del voluntariat?

Autor/a
Marina Aguilar i Mañas

En aquest recurs et presentem el curs d’iniciació al voluntariat, una formació que permet conèixer que és això del voluntariat, quins àmbits ho integren i el perfil i motivació de les persones que decideixen realitzar una acció voluntària. 

Índex

Què és el voluntariat?

El voluntariat ho formen totes aquelles persones que, de forma lliure i sense compensació econòmica, presten un servei de caràcter cívic o social en benefici d’altres persones i/o del conjunt de la societat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida.

A Catalunya, aquesta expressió de solidaritat i altruïsme és canalitza a través de les organitzacions no lucratives. En concret, prop de 700.000 persones al país estan compromeses amb entitats del tercer sector realitzant tasques de voluntariat, ja sigui de manera permanent (de forma continuada i estable en el temps) o puntual.

Pel que fa al tipus d’activitats que les persones voluntàries desenvolupen, assenyalar que hi ha molta diversitat en funció de l’àmbit d’actuació de l’entitat. Des del Servei Català de Voluntariat han agrupat aquests àmbits en cinc grans grups:

  • Voluntariat social: Actuacions encaminades a garantir el benestar i la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat; gent gran, persones amb addiccions, persones amb discapacitat, violència de gènere, persones immigrades, etc.
  • Voluntariat comunitari: Accions encaminades a la millora de l’entorn i la participació ciutadana; lleure educatiu,associacions de veïns, clubs esportitus, centres comunitaris, etc.
  • Voluntariat cultural: Actuacions encaminades a la dinamització cultural, tant de conservació i difusió com de millora i creació; defensa i recuperació del patrimoni, promoció d’activitats culturals i/o disciplines artístiques, comunicació cultural, etc.
  • Voluntariat ambiental: Accions encaminades a la defensa i conservació del medi ambient; educació i sensibilització, hàbits de consum responsable, recuperació de l’entorn, seguiment de la biodiversitat, etc.
  • Voluntariat internacional: Actuacions encaminades al desenvolupament integral i l’educació per al desenvolupament a favor dels països del Sud; campanyes de sensibilització i incidència política, suport a projectes per al desenvolupament, cooperació internacional, emergència i suport logístic, etc.

 

Per què un Curs d’Iniciació al Voluntariat?

Per tal de donar a conèixer el món del voluntariat i les característiques concretes dels diferents àmbits que el conformen a totes les persones majors de 16 anys interessades en realitzar tasques de voluntariat, la Generalitat de Catalunya va establir al 1994 el curs d’iniciació al voluntariat. Una formació que permet, entre altres coses, que les persones participants coneguin quines són les competències que hauran d’adquirir i desenvolupar en aquesta futura tasca.

El contingut de la formació, de 12 hores de durada, consta de tres parts i està consensuat per les diferents escoles del Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya que l’imparteixen:

  • El voluntariat: definicions, característiques, àmbits de treball i context històric.
  • La persona voluntària: motivacions, perfil, participació com a elements de transformació i drets i deures.
  • L’organització del voluntariat: conèixer i compartir l’ideari i projecte, compromís amb l’entitat, la relació voluntariat –assalariats, el procés de participació i el treball en equip.

Quines escoles que ofereixen aquesta formació?

A continuació es detalla el nom i contacte de les 14 escoles de Catalunya que imparteixen aquest curs d’iniciació al voluntariat.

1. Adhara, Escola d’Educadors en el lleure

 

2. Associació Rauxa

 

3. CAE, Formació i Serveis Sòcioculturals

 

4. Centre d’Estudis de l’Esplai – Suport Associatiu

 

5. Centre d’Estudis Joan Vallès

 

6. Creu Roja Catalunya

  • Seu: Barcelona
  • Email: cbasols@creuroja.org
  • Telèfon: 933 006 565

 

7. Escola d’Educadors d’Osona

  • Seu: Vic
  • Email: eeo@favic.net
  • Telèfon: 938.855.371

 

8. Escola de l’Esplai de Girona

 

9. Escola de l’Esplai de Lleida

 

10.  Escola de Formació de Voluntaris de la Federació Catalana de Voluntariat Social

 

11.  Escola de Formació del Voluntariat de Càritas Diocesanas de Barcelona

 

12.  Escola Mirall, per a educadors en el temps lliure

 

13.  Escola Traç

 

14.  Fundació Pere Tarrés

Comparteix i difon