Àmbit de la notícia
Ambiental

Fi a una reivindicació històrica: la Generalitat tindrà cos d'ambientòlegs i ambientòlogues

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Lorena Vela, presidenta del COAMB, Leo Bajarano, ambientòleg i expresident del COAMB, Marta Moreta, diputada al Parlament del PSC i Dani Cornellà, diputat de la CUP al Parlament.
    Lorena Vela, presidenta del COAMB, Leo Bajarano, ambientòleg i expresident del COAMB, Marta Moreta, diputada al Parlament del PSC i Dani Cornellà, diputat de la CUP al Parlament. Font: Col·legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya
  • Fotografia grupal de l'equip i alguns membres del COAMB en la celebració del seu desè aniversari, l'any 2014. Actualment, ja superen el miler de professionals del medi ambient.
    Fotografia grupal de l'equip i alguns membres del COAMB en la celebració del seu desè aniversari, l'any 2014. Actualment, ja superen el miler de professionals del medi ambient. Font: Col·legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya
  • El COAMB vol fomentar un turisme que vinculi aspectes ambientals i de retorn social.
    El COAMB vol fomentar un turisme que vinculi aspectes ambientals i de retorn social. Font: COAMB

Des del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya se celebra aquest reconeixement de la professió i l’accés de qualitat per treballar a l’administració.

El Cos d’Ambientòlegs i Ambientòlogues de Catalunya ja és una realitat després que s'aprovés, en votació al Ple del Parlament, la seva creació. Una fita que des del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) celebren, ja que suposa el reconeixement de la seva professió, una lluita històrica que fa anys que defensen. El funcionament del cos està previst que s’iniciï al 2022, però des del COAMB es preveu que serà important fer un seguiment de la seva formació i, posteriorment, del compliment de les seves funcions.

Sota la presidència del Col·legi d’Ambientòlegs de Lorena Vela, s’han augmentat les reunions i els contactes amb l’administració, Funció Pública, diferents departaments, consellers i conselleres, i grups parlamentaris per poder aconseguir aquesta creació i formalització del cos específic.

Una lluita que dona els seus fruits

Segons explica la presidenta del COAMB, Lorena Vela, el fet de no disposar d’aquest cos específic ha provocat danys a la professió, sobretot en l’accés professional a l’administració pública. Altres titulacions que sí que disposaven d’aquest ens no tenien cap problema per entrar a treballar a l’administració. En canvi, les professionals ambientòlogues quedaven excloses o tenien un accés més complicat que aquests sectors laborals.

Ara per ara, la pròxima vegada que es convoquin oposicions, ja serà a través d’aquest cos específic. La problemàtica també afectava els treballadors interins, ja que el fet de no disposar d’aquest cos específic els impedia la promoció professional, fet que comportava amb la marxa cap a les empreses del sector privat. Aquest fet provocava que “la Generalitat acabés quedant-se sense la nostra expertesa, sense perfils d’ambientòlegs”, afirma Lorena Vela.

Els següents passos

A part d'aconseguir l’aprovació de la creació del cos, els reptes de futur que encaren des del COAMB són varis. “La professió s’ha d’anar defensant dia a dia, els reptes són inacabables”, expressa Vela. Un d’ells, afirma la presidenta, és vetllar pel correcte funcionament del cos, que inclogui, per exemple, les ambientòlogues a tots els processos de selecció o oposicions on encaixin, com pot ser, per exemple, a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Una lluita que fa anys que defensa el COAMB és cap als ajuntaments o consells comarcals, els quals, consideren les ambientòlogues com a ‘tècnics A2’, una nomenclatura errònia, ja que la correcta hauria de ser de ‘tècnics A1’, defensa Lorena Vela, ja que fa referència a persones llicenciades. Ciències Ambientals és una llicenciatura de quatre anys. “En altres feines, però, directament exclouen el nostre perfil, ja que en busquen un d’específic”, exposa la presidenta.

Amb la formació del cos, es podrà assegurar que es compti i s’incloguin els professionals ambientòlegs per a totes les feines. Des del COAMB, es defensa que s’ha de fer ús del funcionament del cos amb totes les administracions que calguin, per tal de seguir defensant la professió.

A més, segons explica Lorena Vela, també es vol treballar en el Certificat d’Assistència Energètica dels edificis, la normativa especifica del qual ha de ser aprovada des del govern espanyol. Les ambientòlogues no es troben incloses dins el registre de tècnics certificadors, les professions amb competència per desenvolupar el certificat. Afirmen que, al formar part de l’àmbit energètic, se les hauria d’incloure al registre.

El Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya es va crear l’any 2004 i el seu objectiu principal és el de defensar la professió. A més, compten amb serveis com l’escola de formació, l’assessorament pels membres i l’assegurança de responsabilitat civil. Va ser el primer Col·legi d’Ambientòlegs de tot l’estat i, avui dia, ja reuneix més d’un miler de professionals del medi ambient.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari