Àmbit de la notícia
Comunitari

Els jocs de taula com a eina d’estimulació cognitiva per a persones grans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu de 'Tarda juganera' és formar a professionals que treballen amb diferents col·lectius, per incloure els jocs de taula com a eina de treball.
    L'objectiu de 'Tarda juganera' és formar a professionals que treballen amb diferents col·lectius, per incloure els jocs de taula com a eina de treball. Font: CeDRe de la Coordinadora ONG Solidàries
  • Es treballa amb diferents jocs de taula, adaptant les dinàmiques d'aquests al col·lectiu amb qui es vol treballar: jocs de memòria, de treball en equip...
    Es treballa amb diferents jocs de taula, adaptant les dinàmiques d'aquests al col·lectiu amb qui es vol treballar: jocs de memòria, de treball en equip... Font: CeDRe de la Coordinadora ONG Solidàries
  • Els jocs de taula tenen un benefici en l'estimulació cognitiva de les persones grans i en les seves relacions socials i autoestima.
    Els jocs de taula tenen un benefici en l'estimulació cognitiva de les persones grans i en les seves relacions socials i autoestima. Font: CeDRe de la Coordinadora ONG Solidàries

‘Tarda juganera’, organitzada pel Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat i DIXIT Girona, neix per formar professionals sobre els beneficis de l’ús dels jocs de taula.

Mantenir la ment activa i estimulada és una acció que impacta directament en els beneficis de l’estimulació cognitiva. Un fet que amb persones grans és important treballar per evitar el deteriorament de les seves habilitats i el cervell. Una de les maneres d’evadir-ho és a través dels jocs de taula que, a més, també permeten actuar en la vessant relacional i d’oci i lleure.

El Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe) de la Coordinadora de l'ONG Solidàries i el Dixit Centre de Documentació de Serveis Socials de Girona han apostat pel format ‘Tarda juganera’, on l’eix central és la dinamització amb jocs de taula. L’objectiu és formar a professionals que treballen amb diferents col·lectius per utilitzar aquests jocs com a eina de treball i recuperar aquesta memòria de jocs de la infància, perdre la por a jugar i a ensenyar a fer-ho.

Ajudar a les persones grans a tenir un envelliment saludable

El taller ‘Tarda juganera’, realitzat al febrer de 2022, tenia com a focus la formació de professionals i voluntàries involucrades en els serveis amb persones grans. L’organització de la jornada compta amb dues parts diferenciades, totes elles dutes a terme a les instal·lacions del CeDRe, per tal que les participants descobrissin el ventall de jocs de taula que el centre té a disposició. Núria Cuadrat, tècnica del CeDRe i Èlia Llinars, responsable del DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials plasmen l’organització de ‘Tarda juganera’.

Primer de tot, després de les presentacions i les propostes de jocs, es van dedicar dues hores i mitja a jugar i provar les diferents opcions, per tal d’analitzar-ne la dificultat i la jugabilitat. Cada participant rotava de taula per poder conèixer tots els jocs disponibles. Alguns exemples són el Colomo, un joc de taula de memòria a partir de colors; el More Than One Story, per crear ponts entre les participants i explicar experiències de vida; o El Frutal, un joc on es necessita el treball cooperatiu de les jugadores per evitar que el corb es mengi totes les fruites.

En la dinàmica de cada joc, hi ha diferents variacions. Els jocs de preguntes personals poden estimular la memòria a llarg termini o recuperar vivències de les persones, facilitant la participació d'usuàries introvertides. “Agafem jocs que són fàcilment adquiribles i traiem aquest suc, treball en equip, la companyia, la paciència”, explica Cuadrat.

 

Adaptar la jugabilitat per a gent gran

L’objectiu principal és detectar, en una posada en comú de les participants, la millor manera d’adaptar totes les propostes a les persones grans: descobrir com utilitzar els jocs en diferents espais i persones, i com posar-los en pràctica per a l’acompanyament i el benefici de la gent gran. “Els jocs tenen una edat mínima, però no una edat màxima”, determina Llinars, i afegeix que treballen amb jocs intergeneracionals i poder seure a la mateixa taula gent ben diversa on tothom pot jugar sense cap mena de diferència.

A més, en aquesta posada en comú final, també es tenen en compte llibres que contenen altres exercicis o propostes d’autores sobre la conservació i l’estimulació cognitiva, per oferir més eines a les professionals. Segons explica la tècnica del CeDRe, els jocs de taula funcionen en l’atenció a persones amb qui no només cal treballar la memòria, sinó també l’envelliment saludable. ‘Tarda juganera’ és un format que facilita les relacions socials, l’estimulació cognitiva, afavoreix l’autoestima i el rol social i la diversió en companyia.

D’aquesta manera, les professionals poden incorporar els jocs de taula com a eina per a les seves usuàries, ja sigui en centres residencials, centres de dia o centres cívics. La part més ben valorada, segons plasmen Llinars i Cuadrat, és l’intercanvi entre professionals de les experiències i les lectures de la resta de participants pel que fa a les dinàmiques: els trucs i les adaptacions dels jocs per poder oferir-los a les seves usuàries.

Més tardes juganeres

Segons Núria Cuadrat, la projecció de futur que té aquesta iniciativa és positiva, ja que es pretén dissenyar un calendari per tal que, diferents dijous del 2022, es proposin tardes juganeres enfocades a professionals que treballen amb diferents col·lectius. “La sessió dedicada a les professionals que treballen amb persones grans la repetirem”, afegeix la tècnica del CeDRe, ja que hi ha persones que es van quedar en llista d’espera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari