Àmbit de la notícia
Ambiental

El veïnat de la Mineta aposta fort per la sostenibilitat energètica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Una de les reunions de l'associació per debatre sobre el projecte de sostenibilitat energètica.
    Una de les reunions de l'associació per debatre sobre el projecte de sostenibilitat energètica. Font: AVV la Mineta. Font: AVV la Mineta
  • L'associació ha impulsat la compra col·lectiva de plaques solars.
    L'associació ha impulsat la compra col·lectiva de plaques solars. Font: AVV la Mineta. Font: AVV la Mineta
  • La segona fase del projecte consisteix a crear una comunitat energètica.
    La segona fase del projecte consisteix a crear una comunitat energètica. Font: AVV la Mineta. Font: AVV la Mineta

L’associació de veïns i veïnes del barri reusenc impulsa un projecte de compra col·lectiva de plaques solars i espera constituir-se en la primera comunitat energètica veïnal de la ciutat.

“Volem fer un barri més sostenible i més solidari”, assegura el Xavier Panisello, president de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de la Mineta. Ja fa mesos que el veïnat d’aquest barri de la zona nord de Reus impulsa un projecte que vol convertir la Mineta en una comunitat energètica, un model que cerca l’empoderament energètic de la ciutadania i que cada cop compta amb més exemples d’èxit arreu del país.  

En un context d’emergència climàtica que ens interpel·la a tots i totes per reduir la petjada ambiental en el planeta, i del repunt exponencial dels costos de l’energia, l’entitat ha decidit posar fil a l’agulla i plantejar una alternativa al veïnat. “Des que vam explicar el projecte, la resposta dels veïns i veïnes ha estat molt bona i moltes famílies ja van mostrar el seu interès a participar-hi”, explica Panisello en conversa amb Xarxanet. 

Es tracta d’un projecte ambiciós que persegueix diversos objectius. Per una banda, reduir el consum d’energia generada amb sistemes contaminants i caminar cap a un model basat en l’autoabastiment i les energies renovables. Alhora, permetrà abaratir les despeses en l’energia dels veïns i veïnes, davant l’augment substancial dels costos de l’energia que sembla no tenir aturador.   

Energia solar per a l’autoconsum del veïnat: una solució col·lectiva

La iniciativa consta de dues fases. La primera, que ja està molt avançada, és la compra i instal·lació col·lectiva de plaques solars per part del veïnat, que es col·locaran als sostres dels edificis i cases del barri i que permetran consumir l’energia amb sistemes propis i renovables. 

“Ja fa temps que teníem al cap la idea de posar plaques solars, i ens vam assabentar que els veïns i veïnes de Raimat, un poble de Lleida, ja ho havien fet i els havia funcionat molt bé; per altra banda, vam veure que l’Ajuntament de Reus volia col·locar plaques solars al barri Gaudí per muntar-hi una comunitat energètica en el futur, així que vam pensar que era el moment idoni per posar en marxa el projecte”, exposa Panisello.

Dit i fet: el juliol del 2021 es va plantejar la idea al veïnat i es va iniciar la recollida de dades de les famílies interessades en la compra col·lectiva. Poc després es van redactar els plecs per convocar un concurs i cercar empreses interessades en el projecte per valorar les propostes presentades. Des de l’AVV del barri de la Mineta destaquen que totes les reunions s’han fet en format mixt, això és, tant de forma telemàtica com presencial.

Avui, l’associació compta amb trenta-tres famílies que ja han confirmat la instal·lació i ja han fet un primer pagament. L’empresa a qui s’ha adjudicat el projecte, amb un pressupost que ronda els 250.000 euros, és Solargest, una companyia de Reus.

“Un dels punts que vam valorar a l’hora d’escollir l’empresa va ser que tot el procés deixés la menor empremta ecològica possible; no és el mateix contractar una empresa que hagi de venir de València, per exemple, amb tota la despesa de combustible i la contaminació que genera, que no pas una de Reus”, convé el president de l’AVV del barri de la Mineta.

L’empresa adjudicada ja ha presentat tota la documentació per fer les llicències d’obra i només falta la tramitació de l’Ajuntament, que ha retardat l’inici de la instal·lació de les primeres plaques, que s’havia previst per aquesta mateixa setmana. L’Associació calcula que la instal·lació pot quedar enllestida en unes vuit setmanes

Més enllà del benefici ambiental que implicarà el projecte, la instal·lació col·lectiva de plaques solars també cerca abaratir el cost de l’energia per als veïns i veïnes. En aquest punt, la iniciativa es pot beneficiar de subvencions i ajudes que facilitarien amortitzar la inversió en menys temps. 

Així, ja està prevista per part de l’Ajuntament de Reus una reducció de l’IBI al 50% durant cinc anys i també s’opta a una subvenció de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que prové dels fons europeus Next Generation EU. Amb tot, des de l’associació han calculat que les famílies podran recuperar la inversió en poc més de tres anys, un termini subjecte a què es doni llum verda a la subvenció. “Si no arribés la subvenció de l’IDAE, l’amortització se n’aniria cap als sis anys, que, en qualsevol cas, és un període molt curt de temps”, diu Panisello.

Pel que fa a l’excedent d’energia que es generi als sostres del barri es vendrà a un preu raonable a companyies comercialitzadores. Actualment, s’estan negociant aquestes condicions per vendre el sobrant d’energia. “La idea és aquesta, atès que aquí tenim moltes hores de sol i els veïns i veïnes estem bona part del dia fora de casa perquè estem treballant, així que ara estem analitzant amb quines companyies tindrem condicions més favorables”, detallen des de l’entitat. 

Pròxim futur: la creació de la comunitat energètica

El següent pas serà entrar a fons a la segona fase del projecte, això és, la constitució de la comunitat energètica. Per fer-ho, l’associació tornarà a fer reunions per saber si hi ha més veïns i veïnes interessades a sumar-s’hi, com per exemple aquelles persones que, pel seu compte, ja havien instal·lat plaques solars a les seves cases. 

Ara bé, des de l’entitat admeten que la creació de la comunitat energètica implica més complexitat, i també algunes incerteses que esperen resoldre com més aviat millor. “La legislació europea respecte a les comunitats energètiques està força avançada i hi ha països com França on aquest tema funciona molt bé, però és cert que aquí cal consolidar-ho perquè encara està verd”, apunta Panisello, que concreta com un dels obstacles la impossibilitat de fer aquestes comunitats en un radi superior als 500 metres.

Per tirar-ho endavant, esperen comptar amb el suport de l’Ajuntament de Reus, que ja ha impulsat projectes similars, així com contactar amb altres comunitats energètiques que ja estiguin en funcionament per compartir coneixements i experiències. “Tot el tema legal, fiscal i  la paperassa que cal fer és un procés molt feixuc”, adverteix el president de l'entitat veïnal.

Tanmateix, els beneficis de crear una comunitat energètica gestionada pel veïnat, i que seria pionera a Reus, són molts. A tall d’exemple, el sobrant d’energia de la comunitat es podria cedir a altres veïns, que la podrien adquirir a un preu més econòmic, en lloc de vendre-la a les companyies. Alhora, tot plegat reduiria els costos de distribució de l’energia.  

“En el moment en què es vagin creant comunitats energètiques i distribuint pel territori aconseguirem alleugerir la necessitat d'aquestes grans línies de transport d'energia, perquè l'estarem generant i consumint en el mateix espai, la qual cosa és molt interessant”, raona el president de l’AVV de la Mineta. Així, els guanys són per tota la societat, no només per als integrants de la comunitat, reblen.

A banda d’això, el projecte planteja altres vies per fer servei a la societat reusenca. Aprofitant que l’Ajuntament ha creat l’empresa municipal Reus Energia, des de la Mineta proposen cedir part del seu excedent d’energia a aquesta empresa perquè, amb la col·laboració dels Serveis Socials, es pugui repartir entre famílies en risc d’exclusió energètica o social del barri. “El projecte té ramificacions molt interessants com aquesta, que té una finalitat solidària i integradora, que, al cap i a la fi, és una de les raons de ser de la nostra associació”, conclou Panisello.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari