Àmbit de la notícia
Cultural

Adifolk: cinquanta anys internacionalitzant la cultura popular catalana

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • 31è aplec d'Adifolk a Copenhaguen.
    Imatge de la celebració del 31è Aplec Internacional d'Adifolk a Copenhaguen. Font: Adifolk. Font: Adifolk.
  • L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia.
    L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia. Font: Adifolk
  • La quarta gala de l'any d'Adifolk va tenir lloc a Lloret de Mar el diumenge 28 de novembre.
    La quarta gala de l'any d'Adifolk va tenir lloc a Lloret de Mar el diumenge 28 de novembre. Font: Adifolk

L'Associació per a la Difusió del Folklore celebra enguany aquesta efemèride amb la mirada posada en continuar treballant per fer que la cultura del nostre país arribi encara més lluny.

El 1972 naixia el projecte de les Jornades Internacionals Folklòriques amb la intenció d'apropar a Catalunya grups internacionals de dansa i música en viu d'arreu del món, un projecte que va esdevenir en l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), una eina clau per a la internacionalització de la cultura popular catalana. Els orígens de l'entitat van estar marcats per la dansa, però aviat va aplegar la resta d'àmbits de cultura popular, des de sardanes fins al món geganter, passant pel ball de bastons, els castells, les corals o el joc tradicional.

La tasca d'Adifolk de portar cultures del món a Catalunya es va desenvolupar a través de la celebració del festival any rere any. L'entitat, però, també va decidir fer el camí invers, i el 1988 va iniciar un segon projecte, l'Aplec Internacional, per exportar la cultura catalana arreu del món. "Al principi s'exportava la sardana i la cobla a ciutats europees, això no obstant, amb el pas dels anys va esdevenir una mostra de grups folklòrics en la qual s'hi van sumar les diferents disciplines de la cultura popular", explica Ivan Besora, president d'Adifolk.

Segons afirma Besora, els objectius de l'entitat s'han assolit i els dos projectes han quedat instaurats, celebrant-se ininterrompudament des de llavors a excepció de l'aplec, que es va haver d'ajornar l'any de la pandèmia. Així, el president d'Adifolk valora la tasca de l'entitat per fer difusió de l'activitat cultural del país. "La finalitat d'Adifolk continua viva cinquanta anys després, i amb molta força", afegeix.

"Volem consolidar el paper que hem dut a terme des del principi, ens enorgulleix que puguem mantenir aquest estàndard com a referent d'internacionalització de la cultura popular", expressa Besora, que creu que la cultura catalana pot arribar encara més lluny. "Cada cop tenim més ressò, i no només amb les jornades i l'Aplec, sinó a través de molts projectes per tal d'internacionalitzar la cultura popular a través de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) i amb casals catalans arreu del món", explica.

Per commemorar el 50è aniversari, enguany se celebrarà una edició especial de les Jornades Internacionals. "Intentem que cada edició tingui més repercussió, i aquest any el festival arribarà a trenta ciutats catalanes, un repte que ens havíem marcat perquè les jornades agafessin la màxima embranzida possible. I ho hem aconseguit", considera el president d'Adifolk.

Homenatge a la gent d'Adifolk

El Centre Moral de Gràcia, lloc emblemàtic que va veure de prop el naixement de l'Associació per a la Difusió del Folklore el 1972, és l'espai escollit per donar al tret de sortida, el 30 de març, als actes de commemoració del 50è aniversari que enguany celebra Adifolk. "Al Centre Moral de Gràcia estan els orígens d'Adifolk, un lloc on va tenir la seu l'Esbart Lluís Millet, promotor de les jornades internacionals, i del qual era membre Joaquim Navarro primer president l'Associació per a la Difusió del Folklore", explica Besora.

L'objectiu de l'acte és el de fer un reconeixement a totes les persones que han format part de l'associació durant aquests cinquanta anys, així com institucions, federacions i altres ens que hi han col·laborat. "Cal destacar el treball de recerca que s'ha fet per disposar de tota la gent que ha format part d'aquesta història", manifesta Besora, en referència a les dues-centes persones que han passat per juntes, equips de treball o comissions. "Hem volgut mantenir aquesta flama i reunir aquestes persones en aquest homenatge", afegeix el president d'Adifolk.

A l'acte es donarà a conèixer la imatge del cinquantenari, es presentarà la programació, es farà una mostra de danses, amb representació nacional i internacional, i s'estrenarà l'exposició itinerant 'Adifolk, internacionalitzant la cultura popular des de 1972'. "Es tracta d'un treball de tots els expresidents i les exjuntes per tal de plasmar en una exposició, integrada per tretze relats en tretze plafons, el paper de la internacionalització de Catalunya i la cultura popular", afirma Besora.

L'exposició romandrà a Gràcia fins al 9 d'abril, i viatjarà arreu de Catalunya durant aquest any de celebració, així com diversos punts de l'Estat espanyol i l'estranger. "Estarà present a les seus dels casals catalans d'arreu del món amb els quals ens hem relacionat", explicà el president de l'entitat. També hi serà present als festivals propis d'Adifolk durant aquest període.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari