Àmbit de la notícia
Cultural

10 llibres amb valors per regalar aquest Sant Jordi als més petits de la casa

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Miriam Bantulà Merino
  • Imatge
    Un llibre sobre la màgia de connectar amb els altres. Font: Roger Simó. Font: Roger Simó

El canvi climàtic, l'emigració, la salut mental, la pobresa, la diversitat familiar, l’empatia, el racisme i el diàleg, són els valors que promouen aquestes 10 propostes literàries perfectes per regalar per Sant Jordi.

1. 'Un bon costum' – David Paloma (il. Mercè Canals) – Editorial Casals

En Pau prové d’un poble en el qual governa el diàleg i és per això que no pot entendre que es formin les guerres. Per aquest motiu, decideix plantar-se en mig de la batalla amb una bandera blanca i demanar permís per parlar amb els dos bàndols. En Pau aconseguirà posar d’acord ambdós bàndols, demostrant la força del diàleg davant el sense sentit de la guerra.

2. 'Els invisibles' - Tom Percival - Andana Editorial

‘Invisibles’ pretén fer visible una realitat que queda molt allunyada de l’imaginari infantil: la pobresa. Tom Percieval, explica a través de la història de la Isabel i la seva família, com són ignorats per la societat per ser pobres fins que ella, ajudant a tothom demostrarà com el canvi és possible i tots tenim un lloc al món.

3. 'Una mica més' - Oliver Tallec - Birabiro

En el context d’una societat de consum, hem d’aprendre a agafar allò que necessitem perquè els recursos no són infinits. És el cas de l’esquirol, qui és molt amic d’un arbre al qual li pren pinyes, però qui si n’agafa massa pinyes, pot provocar una catàstrofe. Sabrà l’esquirol trobar l’equilibri per prendre el que realment necessita?

4. 'El mar que més m'estimo' - Laia Berloso - La Galera

El llibre explica la història del Biel, un nen que en capbussar-se un dia a la platja s’adona que està bruta i plena de plàstics. En aquest context, Laia Berloso posa en mans d’un nen el repte salvar el mar dels plàstics i les deixalles, així com a ‘La ciutat que més m’estimo’, conscienciant als més petits de la importància de cuidar el nostre planeta.

5. 'Com vaig curar al pare de la seva por als nouvinguts' - Rafik Shami i Olë Konnecke - S.A. R Que R Editorial

Rafik Shami i Olë Konnecke posa sobre la taula el racisme a través d’una historia fresca i plena d’humor en la qual una nena pretén curar al seu pare de la por als nouvinguts. La seva millor amiga és africana i no pot entendre que el seu pare li tingui por a la gent de color. Per aquest motiu, s’inventarà un enginy per ajudar que el seu pare els accepti i no els faci por.

6. 'Els meus amics i jo' – Stephanie Stansbie I Katy Halford – Panini Espanya

Les famílies ja no són com abans, ara són lliures i estan plenes de colors, edats i mides. És el cas de les famílies dels amics del Jaume, les quals unes estan formades per mares, d’altres tenen els pares separats, d’altres viuen amb un majordom, d’altres en un vaixell i altres que només tenen un pare. Visquin com i amb qui visquin, aquestes famílies sempre tindran un vincle especial entre ells.

7. 'Àvia, ja sé que has oblidat el meu nom' - Jaume Cela (il. Jordi Vila) - La formiga

Jaume Cela posa sobre la taula i dins d’un context infantil, la malaltia de l’Alzheimer a través d’un net i la seva àvia, i com aquesta es viu des del punt de vista de qui la pateix i d’aquells qui l’envolten. El protagonista de la història estima molt a la seva àvia, però aquesta ja no recorda qui és ni com es diu. Fruit de l’amor que sent per ella, i des de la innocència d’un nen de 10 anys, li escriurà a la seva àvia un petit recull sobre qui és ell, qui és ella i per què no aconsegueix recordar res.

8. 'La Rínxols dels llaços blaus' - Vivim del cuentu (il. Marina Martín) - Baula

Dins la col·lecció de contes desexplicats, en els que es torna a contar la història clàssica des d’un punt de vista més modern, feminista i de ment oberta, Vivim del cuentu revisita el clàssic ‘La rínxols d’or’ construint un rerefons que parla sobre l’autisme en els infants d’una manera fresca i divertida.

9. 'A les teves sabates' - Meritxell Garcia (il. Roger Simó) - La Galera

Meritxell Garcia explica la història d’una nena que sense saber-ho es compra uns mitjons màgics que li permeten posar-se a la pell de les persones amb les que juga al joc de posar-te les sabates de l’altre. A través d’aquests, descobrirà els sentiments de les persones que l’envolten a diferents moments del dia perquè segons l’autora “l'empatia és el fil invisible que ens connecta com a persones”.

10. 'Em dic Maryam' - Maryam Madjidi (il. Claude K. Dubois) - Blackie Books

L’emigració és una altra realitat que toca de lluny als nens i nenes que no els ha tocat patir-la. Per aquest motiu, Maryam Madjidi, d'origen iranià, ens obre la porta a la seva pròpia història, concretament quan va haver d’emigrar a França amb només sis anys deixant enrere l’àvia i les seves joguines. Allà descobrirà una vida que no s’assemblava gens a la que havia portat fins ara i se sentirà sola fins que un bon dia, al pati de l’escola, una veueta li pregunta “com et dius”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari