L'Espai Refugi, un nou centre per atendre les persones refugiades que viuen a Catalunya
Comparteix
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) impulsa aquest nou punt de trobada ubicat al barri de Sants de Barcelona que té l'objectiu fer la vida més confortable a les persones desplaçades.
La invasió de Rússia a Ucraïna ja ha provocat el desplaçament forçós de deu milions de persones, de les quals 20.000 han arribat a Catalunya. Així ho asseguren des de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), entitat que treballa al nostre país en la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i migrades, i que ja ha atès més de mig miler de desplaçades des d'Ucraïna. Per donar resposta a aquest i altres èxodes, i atendre les persones desplaçades per conflictes als seus països d'origen, la CCAR ha creat l'Espai Refugi.
Ubicat al carrer Béjar 36-38, al barri de Sants de Barcelona, l'Espai Refugi és un punt de trobada de les persones desplaçades que viuen a Catalunya, que té l'objectiu de fer més confortable la seva vida gràcies als serveis professionals d’acompanyament psicosocial, laboral i jurídic que proporciona la CCAR per a les persones refugiades i migrades. El centre compta amb un espai de 650 m2, cedit per l’empresa Nexus Energia, i es posarà en marxa a mitjans del mes de maig de 2022.
Estamos muy contentos de anunciar que cederemos un local de nuestro edificio en Barcelona al @CCARefugi para la creación de un espacio social, formativo y de enlace a familias ucranianas refugiadas. Lo presentaremos este domingo en una jornada solidaria. ¡Os esperamos a todos! https://t.co/qeqdi4q1Kv
— Nexus Energía (@NexusEnergia) April 22, 2022
Jorge Jarillo, director en funcions de la CCAR, mostra la satisfacció de poder impulsar un centre d'aquestes característiques. "Espais com aquest ens permeten tenir un peu al carrer com a termòmetre de què està passant, així com garantir una atenció universal i gratuïta per a totes les persones que vulguin apropar-se a l’espai", assenyala Jarillo. "A banda de l'acompanyament psicosocial, laboral i jurídic, també oferirem cursos formatius i ensenyament de l'idioma, o realitzarem activitats de temps lliure per exemple", repassa Jarillo.
L'Espai Refugi serà, doncs, un lloc de trobada entre els serveis especialitzats que dona la CCAR i totes les persones voluntàries. "També és un espai que dinamitzarà el voluntariat de l’entitat, que ha volgut ajudar i ha entès que Catalunya és un país d’acollida", afirma el director en funcions de la CCAR. El centre també acollirà l’associació ucraïnesa Djerelo, una entitat que porta més de quinze anys a Barcelona i que fins ara mai havia tingut un espai propi on poder reunir-se.
Cal destacar que el centre es troba molt a prop de dos espais a Barcelona que treballen en la gestió de l'acollida de persones refugiades i migrades com són el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i el Centre de Recepció, Atenció i Derivació (CREADE). "Estratègicament està molt ben ubicat, així que esperem rebre moltes persones en aquest espai", afegeix.
Acollida de persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna
Els serveis que ofereix la CCAR a l'Espai Refugi són per a totes les persones que es troben en situació de desplaçament forçat, sense importar el lloc d'on provenen ni la causa per la qual han hagut de desplaçar-se. Però la invasió de Rússia fa que el focus vagi a les persones que s'han vist obligades a refugiar-se a Catalunya des d'Ucraïna. "En l'acollida de refugiades procedents d'Ucraïna, la societat ha estat exemplar, i ha marcat el camí perquè les administracions públiques s'esforcessin per desenvolupar recursos per acollir", diu Jarillo.
"D'altra banda, ens alegrem que la Unió Europea (UE) activés la directiva 2001/55/CE de protecció temporal, perquè això ha garantit que les persones que fugen d'Ucraïna poguessin venir per unes vies legals i segures, circular per la UE sense posar en risc la seva vida, i accedir als papers per ser ciutadanes de ple dret al país d'arribada", afirma Jarillo. No obstant això, explica que també és primordial extrapolar aquestes bones pràctiques per a totes les persones que es veuen en la necessitat de marxar del seu territori d'origen, sense importar d'on venen.
Finalment, Jarillo creu que l'escenari és perfecte perquè la Generalitat de Catalunya comenci a desplegar un sistema d'acollida que depengui directament del país. "Cal impulsar un sistema d'acollida en clau catalana que pugui tenir unes directrius i governança des de Catalunya", sentència.
Afegeix un nou comentari