Àmbit de la notícia
Ambiental

Una guia per potenciar els beneficis agrícoles de la conservació de la natura

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Ander Achotegui durant la jornada de difusió dels resultats del projecte entre actors locals a Riudarenes, la Selva.
    Ander Achotegui durant la jornada de difusió dels resultats del projecte entre actors locals a Riudarenes, la Selva.
  • Activitat de plantació d’una línia d’arbres amb voluntariat a Ventalló, Alt Empordà.
    Activitat de plantació d’una línia d’arbres amb voluntariat a Ventalló, Alt Empordà.
  • Larva de sírfid, una família d’insectes interessant per al control de plagues i la pol·linització, atacant pugons.
    Larva de sírfid, una família d’insectes interessant per al control de plagues i la pol·linització, atacant pugons.

La Fundació Emys ha liderat el projecte Resifarms d'intercanvi de coneixement entre diverses organitzacions de cinc països europeus i que inclou aquest document en català.

El desenvolupament del projecte Resifarms, un programa que ha promogut l’educació per impulsar els serveis ecosistèmics de les finques agrícoles, ha inclòs la realització d'una guia en català amb l'objectiu de potenciar els beneficis agrícoles de la conservació de la natura en aquests espais. El projecte ha estat liderat per la Fundació Emys, i ha comptat amb la participació d’organitzacions de cinc països europeus, una d'elles la Xarxa per a la Conservació de la Natura des de Catalunya.

Una part important de la terra a les finques agrícoles no es cultiva. Són espais ocupats per boscos, matollars, prats, tanques vegetals, marges de conreus, basses o séquies. En definitiva, àrees seminaturals que esdevenen rellevants per a la connectivitat d'espècies i hàbitats i la conservació de la biodiversitat. És en aquests espais on s'hi estableixen centenars d’espècies, des d'arbres, arbustos, herbes o fongs, a mamífers, insectes i ocells.

Així mateix, els hàbitats seminaturals juguen un paper clau en el desenvolupament de l'activitat agrícola, a través de la provisió de molts serveis ecosistèmics, com el control de plagues i la pol·linització, la prevenció de la contaminació de l’aigua i l’erosió del sòl, i la protecció davant del vent, les inundacions o possibles sequeres.

El document, en el qual han col·laborat més de cinquanta organitzacions, pretén fer arribar el coneixement suficient a la pagesia per dur a terme la correcta gestió d'aquests hàbitats que permeti generar tots els beneficis que implica la conservació de la natura. Des de les entitats expliquen que els beneficis comencen a ser coneguts per la pagesia i el personal tècnic agrícola, però sovint no disposen de les eines per implementar les accions de conservació necessàries.

Ander Achotegui, director de la Fundació Emys, explica que, per molt que la pagesia tingui certa sensibilitat en aquests temes, en molts casos els falten coneixements sobre com desenvolupar la conservació de la natura per tal que pugui beneficiar la producció agrícola. "Algú pot ser conscient que hi ha moltes flors beneficioses per millorar la pol·linització dels cultius, però hi ha desconeixement sobre com fer-ho, quines flors utilitzar, quan posar-les, en quin espai, etcètera", assenyala Achotegui.

El director de la Fundació Emys explica que la guia recopila informació que estava molt dispersa, amb molta informació valuosa extreta de cercles acadèmics que, per estar en anglès o per utilitzar paraules massa tècniques, és inaccessible per la pagesia. D'aquí el valor, també, que sigui una guia feta en català, una decisió presa per la mateixa Fundació Emys donat que la majoria d'agricultors i tècnics amb els quals tracten ho fan en el nostre idioma.

 

Així, a la guia es tracten temes com els efectes positius i negatius de l'agricultura sobre el medi ambient i els beneficis agrícoles de la biodiversitat. A més, s'exposa els beneficis i la gestió d'hàbitats com els marges de conreus, les tanques vegetals, les basses i séquies, els boscos i les línies d'arbres, així com murs de pedra seca, terrasses i edificis agrícoles. També en destaca la importància de la gestió del paisatge. La guia es complementa amb diversos vídeos.

El projecte Resifarms

El director de la Fundació Emys explica que el projecte Resifarms va sorgir del fet que, malgrat que molts agricultors tenien cert interès per la conservació de la natura, molts d'ells no tenien temps o diners per destinar a aquesta activitat que, a primer cop d'ull, no sembla productiva. "La idea és demostrar-los i explicar-los com fer-ho, i sobretot que vegin que la conservació de la natura pot tenir beneficis en la producció agrícola", manifesta Achotegui.

"La conservació de la natura no és un capritx, ni un extra, sinó que té una relació directa amb la productivitat, amb la sanitat vegetal, etcètera", assereix Achotegui, "creiem que és un element imprescindible", afegeix. 

A banda de la realització de la guia, el projecte Resifarms també ha impulsat altres accions al voltant de la gestió els serveis ecosistèmics. Així, s'ha  promogut un intercanvi de coneixement entre les entitats participants, s'ha format directament persones agricultores i personal tècnic agrícola i de conservació, s'ha millorat l’estat de conservació d’hàbitats seminaturals d’explotacions agràries i s'ha despertat l’interès de diversos actors locals sobre els beneficis agrícoles de la biodiversitat.

Les entitats participants en el projecte, a banda de la Fundació Emys i la XCN, són la Fundatia ADEPT, de Transilvània, a Romania; la Conservatoire d’Espaces Naturels d’Occitanie, a Occitània, França; la Comitato per le Oasi WWF dell’Area Fiorentina, de la Toscana, a Itàlia;  i la Český Svaz Ochránců Přírody, de la República Txeca.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari