Mònica Guiteras: "Si lluitem per un model i una sobirania energètica justos, ha de ser per a tots els pobles"
Comparteix
El 4, 5 i 6 de juny se celebra el 'Volt 5', una nova edició d'una iniciativa que pretén visibilitzar els moviments de resistència local a través d'accions, debats i descobertes de la mà de les plataformes arrelades al territori.
Quatre anys després de la darrera edició, torna el Volt, una iniciativa impulsada per la Xarxa per la Sobirania Energètica. Aquesta experiència, que enguany arriba a la seva cinquena edició, consisteix en un trajecte en autocar que recorre el territori i s'atura a diverses zones on s'organitzen visites i descobertes, debats i accions per visibilitzar moviments de resistència local de la mà d'entitats ambientals del territori.
El 'Volt 5' se celebrarà els dies 4, 5 i 6 de juny de 2022 i realitzarà parades a llocs com Fatarella, a la Terra Alta; Alcorisa al Baix Aragó; Fórnoles, Valjunqueras i Valdetormo (Matarranya); a Miralcamp, a l'Alt Camp o Manresa, Bages. Per participar cal fer la inscripció. El termini per fer-ho romandrà obert fins el 30 de maig. Parlem amb la Mònica Guiteras, sociòloga i membre de Xarxa per la Sobirania Energètica, sobre el que suposa participar en aquesta experiència, així com els temes que es tractaran al 'Volt 5'.
Arriba la cinquena edició del Volt, aquesta iniciativa que, segons comenteu, s'inspira en els Toxic Tours de Llatinoamèrica.
És un recorregut amb autocar per diversos punts del territori que esdevé alhora una experiència i una eina. És a dir, és un tour diferent en el qual, de la mà de les plataformes arrelades al territori, es fa activisme a través de xerrades, debats i accions; es visibilitzen moviments de resistència local, les seves lluites i les possibles alternatives; i es fomenta l'enxarxament, connectant veus i lluites en defensa de la vida i la justícia climàtica.
Així que, efectivament, s'inspiren en els Toxic Tours que fa temps que s'impulsen a Llatinoamèrica, caravanes on activistes es desplacen pel territori per compartir lluites, sabers, solidaritzar-se entre diferents iniciatives de defensa del territori i posar en connexió persones, comunitats afectades, discursos, propostes, etcètera.
Té un fort component de descentralització.
Fa vuit anys que des de la Xarxa per la Sobirania Energètica organitzem al Volt, i és la cinquena edició. Sorgeix molt d'això que dius, d'aquesta descentralització, sortir dels territoris que podem entendre com a propis i fer una visió molt més transversal de la defensa del territori que, en realitat, està molt interconnectada. El que succeeix a uns territoris afecta en altres. Per a nosaltres és clau aportar aquesta visió de justícia global, de què si treballem per un model energètic i una sobirania energètica justos, és per fer-ho per a tots els pobles i comunitats.
Aquesta edició del Volt té el lema "Territoris defensant la Vida: Justícia Climàtica i transicions justes".
En aquesta ocasió estem molt centrades a tenir debats sobre què seria una transició justa, en aquest marc d'emergència climàtica. Però també en el marc d'altres emergències, com la social o la de cures, o les provocades per la pandèmia. Són crisis que s'entrecreuen amb l'emergència climàtica. I en aquesta situació, tot sovint passa que determinats territoris han de sostenir el pes dels límits físics del planeta, com ara la implantació d'energies renovables al territori. Moltes vegades s'està fent sense la veu dels pobles on se situen les instal·lacions.
El 'Volt 5' fa la seva primera parada a Fatarella.
Coneixerem l'experiència a la Terra Alta, amb les companyes de Terra Alta Viva, així com la seva trajectòria de lluites a Terres de l'Ebre, i les diferents tecnologies de generació elèctrica que s'implanten, no només la hidroelèctrica, sinó també els grans parcs d'energia renovable. És aquí on estan intentant treure l'aigua clara de quins projectes s'estan aprovant, quines són les possibles afectacions, quina és l'escala dels projectes i quin és el model de governança, és a dir, si la població podrà o no participar o s'està fent d'esquena a la seva voluntat i necessitat.
El mateix dissabte 4 a la tarda ens aturarem al Baix Aragó, on seguirem en aquesta línia que comento de la mà de la Plataforma en defensa del paisatge, a Alcorisa. La idea és recollir diferents experiències de companyes que estan davant del repte de la transició energètica, defensant que no es pot fer a qualsevol preu. Les energies renovables són necessàries, però hem de tenir un debat i un diàleg territorial i ciutadà al voltant d'elles. La tercera parada sobre aquesta temàtica és a la zona del Matarranya, amb una visió ambientalista, de biodiversitat i paisatges.
Després d'aquestes parades, el debat passa al transport d'energia.
Farem una parada a l'Alt Camp, a la tarda de diumenge, per debatre, juntament amb Plataforma Territori Sostenible del Camp, Xarxa Sud i Gepec, sobre la implantació de línies de Molt Alta Tensió (MAT) planificades a la zona. Podrem veure com estan afectant els projectes de generació a les previsions de línies MAT per fer el transport d'aquesta energia que es genera. I com la massificació d’infraestructures implica la pèrdua en la sobirania l'alimentaria, l'empobriment de l'economia local o la desaparició de la biodiversitat del territori.
"La massificació d’infraestructures implica la pèrdua en la sobirania l'alimentaria o l'empobriment de l'economia local".
Què es tractarà la darrera jornada?
Dilluns 6 anirem camí al Bages, i acabarem el recorregut a Manresa. De la mà del col·lectiu Comunitat energètica popular, farem una trobada de comunitats energètiques locals i iniciatives que plantegen la transformació cap a una transició energètica justa. Aprofitant aquesta taula on unirem totes les propostes, es tractaran alguns dels interrogants com l'organització, com és la seva democràcia interna, com són a nivell tècnic, quin és l'objectiu, si ens serveixen per respondre totes les preguntes o si són una eina entre d'altres.
La implantació de línies MAT i els megaprojectes d'energies renovables són dues de les problemàtiques que les entitats ambientals es troben als seus territoris.
La voluntat del Volt és visibilitzar, posar en relació i fer-nos més fortes en aquesta gran batalla davant de poders corporatius de l'oligopoli energètic, que no només dominen la comercialització d'energies, sinó també la generació. Estem veient que el poder segueix estant molt concentrat en els diferents actors energètics. En aquest cas el transport és un altre actor que no forma part de l'oligopoli, perquè és Red Eléctrica, però existeix una concentració de poder. O les portes giratòries de diferents polítics que participen en àmbit els sectors energètics.
Una de les coses que fem amb el Volt és denunciar aquest abús de poder i la falta de transparència en el model energètic, un model que actualment no està centrat en les necessitats de les persones i del territori. Hem de visibilitzar que les MAT responen a interessos corporatius, en la majoria dels casos, i que s'ha de donar el debat de per què seguim tenint la generació allunyada dels punts de consum i com podem fer un ús de l'energia racionalitzada amb els usos que permeten sostenir la vida.
"S'ha de donar el debat de per què seguim tenint la generació allunyada dels punts de consum".
Decreixement?
Hi ha d'haver una reducció obligatòria de la demanda, que és el que necessita el model que vivim. No podem continuar pensant que només canviant la tecnologia de fòssil a renovable solucionarem el repte que tenim al davant. No pot ser una simple transacció tecnològica. Ha de ser una gestió i reducció de la demanda actual que tenim.
Dins de la transició energètica, apareix la creació de Comunitats Energètiques Popular. Són iniciatives que tenen un llarg recorregut. Podem dir que són la resposta?
Per a nosaltres és una eina que ja està a l'abast. Les hem de seguir desenvolupant i debatre quin serà el seu model de governança, com incloem les persones amb pobresa energètica en aquestes comunitats, com les fem realment una eina per a tothom i no només per qui se la pugui permetre econòmicament, com fer mecanismes de participació realment efectius democràtics i transparents. Des dels moviments socials i la ciutadania organitzada hem de veure com podem dotar de contingut l'eina perquè sigui allò que volem, és a dir, una eina transformadora.
Ha passat molt de temps des de la darrera edició, hi ha hagut una pandèmia enmig. Com de necessari és aquest Volt?
És molt necessari que ens veiem les cares, que tornem a conviure, que sortim al carrer, que fem coses in situ en els territoris on hi ha les afectacions. El format digital ha tingut una presència important, però per diferents raons necessitem veure'ns, trobar-nos i organitzar-nos. Que sigui una cosa més tangible. Tocar-nos entre nosaltres i tocar el territori, perquè ha estat un context i un moment de no fer-ho durant molt de temps. Animem a tothom que s'hi apunti perquè és una experiència molt viva i transformadora.
"El Volt és una experiència molt viva i transformadora".
Quin és el perfil de gent que hi participa?
És una experiència oberta a tothom. Hi participen activistes de l'àmbit ambientalista, de la defensa del territori, hi ha molta joventut de moviments com Fridays For Future, hi ha periodistes, persones defensores dels drets del sud global, activistes i afectades de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, estudiants de la universitat o de màsters en relació amb aquesta transició justa.
Crec que és una activitat molt rica quant a diversitat de persones que treballen per posar el territori i la vida al centre. Per tant, tot el que té a veure amb els ecofeminismes, des de l'àmbit que cadascú consideri i de la justícia global, amb els matisos que cadascú porta en el seu barret, són convidats a tenir aquest diàleg i aquesta convivència.
Com ha estat l'experiència dels darrers Volt?
Sobretot és una sensació d'agermanament. D'anar de bracet, d'escoltar de primera mà el que expliquen les companyes de cadascun dels territoris que visitem. De posar en relació un mateix relat i una diagnosi conjunta. És importantíssim que ens anem alineant, buscar línies comunes i confrontar-nos a actors comuns. Hi ha molt compartir estratègies, compartir malestars, i alhora poder també celebrar juntes les petites victòries que s'han donat en els darrers mesos o anys o les que ens falta per davant.
En altres volts s'han realitzat comunicats o manifests conjunts. Per exemple, al 2015, es va posar sobre la taula aquest enxarxament entre diferents plataformes de resistència a les MAT de Catalunya i l'Aragó. Aquest enxarxament de plataformes de diversos territoris per una mateixa causa és un dels objectius que tenim en aquest Volt: generar un relat comú que ni comença ni acaba en el Volt, però és una fita que ens dona energia i ganes per seguir endavant.
Què li diries a una persona que dubta de participar?
Li diria que endavant. Poques persones que han participat en un Volt no ha repetit. Això vol dir que hi ha algun fet diferencial en aquesta activitat. No és només una xerrada, no és una simple passejada, és totes les coses alhora; és ajuntar-nos, compartir, aprendre. Hi haurà xerrades, debats, accions, també hi haurà descobertes, passejades, debats polítics i manifests. I, per descomptat, també celebrarem.
Afegeix un nou comentari