La Missió Catalana d’Observació Electoral viatja a Colòmbia per a les eleccions presidencials del país
Comparteix
Diferents entitats de la Taula de Colòmbia i de la cooperació catalana formen part d’una missió de país que vol contribuir a donar garanties al procés electoral.
Colòmbia viu un moment històric a les portes d’unes eleccions presidencials que poden significar un punt d’inflexió cap al compromís polític del país. Se celebren el diumenge 29 de maig i, per primera vegada en cinquanta anys, la candidatura de centreesquerra de Gustavo Petro és la preferida de les enquestes i es preveu una possibilitat elevada de victòria. Per un país governat històricament per partits de dreta, centredreta o extrema dreta, suposa un horitzó favorable per la defensa dels drets humans al país.
Aquestes eleccions se celebren cinc anys després de la signatura de l’Acord de Pau entre el govern i les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), el qual pretén desarmar el discurs de la guerra al país. De moment, però, no ha viscut una voluntat política elevada, ja que només se n’ha implementat el 20%. Un acord que, abans i, sobretot, després de la pandèmia ha estat acompanyat d’un procés de mobilització molt fort.
#MOEcatcol
— Taula Colòmbia (@TaulaColombia) May 24, 2022
Catalunya envia una missió de país, transversal social i política a fer observació electoral a Colòmbia.
La @TaulaColombia amb més de 20 anys de presència experiència sobre el terreny coordina la delegació https://t.co/X8SMn3Ixn7
Una missió de país transversal
Davant aquest context de singularitat política, sectors de la societat civil colombiana i representants polítics temen que es produeixi una situació intensa de frau electoral, fet pel qual s’han multiplicat les demandes d’observació electoral internacional. Trenta-cinc membres de diferents entitats de la Taula de Colòmbia, tècniques municipals, regidores i diputades conformen la Missió Catalana d’Observació Electoral que viatja al país per a les eleccions presidencials.
“Nosaltres som part de la resposta internacional a aquestes demandes. I no només som els trenta-cinc catalans que estarem allà, serem dues-centes cinquanta persones acreditades per fer observacions de diferents parts del món”, explica Xavier Cutillas, president de l’Associació Catalana per la Pau.
L’actuació de la cooperació internacional
L’objectiu principal és contribuir a donar garanties al procés electoral, minimitzar el risc de frau, facilitar la participació de la ciutadania a les eleccions, ja que s’hi viuen situacions d’inseguretat i conflictivitat, i afavorir a legitimar el sistema electoral colombià i les institucions democràtiques del país.
“Les trenta-cinc persones ens repartim en sis grups, dels quals un d’ells es queda a Bogotà i els altres cinc viatgen a diferents regions”, afirma Cutillas i afegeix que és una diferència important respecte a altres missions que, majoritàriament, es queden a la capital, Bogotà. “Estarem a set municipis en els quals la cooperació catalana ja hi ha treballat”, detalla el president de l’Associació Catalana per la Pau.
Són set municipis que formen part de cinc departaments del país: Santander de Quilichao (Nord del Cauca), Buenaventura (Valle del Cauca), Cantagallo i San Pablo (Sud de Bolívar a la regió del Magdalena Medio) i Apartadó i Turbo (Antioquia a la regió d’Urabá). Unes regions on, històricament, han patit un alt nivell de conflictivitat i inseguretat, i el risc de frau electoral és elevat, segons exposa la Defensoría del Pueblo.
Gairebé una setmana d’operació
Els membres de la delegació romandran a Colòmbia fins al dimarts 31 de maig, dos dies després de les eleccions, en els quals desenvoluparan diferents tasques. El dia de les eleccions, el rol principal de la missió és actuar d’observadors electorals. Una funció que implica un comportament neutre i no intervenir davant de qualsevol situació, només prendre nota de l’evolució de la jornada.
Durant el dia, les observadores electorals poden fer presència a tots els col·legis electorals colombians, des de la seva obertura fins al recompte de vots, ja que estan acreditades pel Consell Nacional Electoral colombià.
L’endemà de les eleccions, es posaran en comú les observacions per tal de fer públics els resultats i la visió conjunta de les membres dimarts al matí, en una roda de premsa que se celebrarà a Bogotà.
El dia previ a les eleccions, la delegació formarà part de diferents reunions amb institucions dels municipis on s’actuarà, amb les missions de les Nacions Unides que hi treballin, amb diferents institucions colombianes i amb organitzacions socials vinculades a la regió del municipi per acabar d’entendre el seu context.
Afegeix un nou comentari