Àmbit de la notícia
Social

L'educació i acompanyament emocional a les entitats de lleure

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • L'Agnès Vallvé és mestra i experta en educació emocional i acompanyament a joves en moviments juvenils
    L'Agnès Vallvé és mestra i experta en educació emocional i acompanyament a joves en moviments juvenils

És el tema de la formació impartida per Agnès Vallvé, mestra i experta en educació emocional i acompanyament a joves en moviments juvenils. 

En aquest webinar, l'Agnès aprofundeix en com podem fer un bon acompanyament emocional a les entitats de lleure i quines són les claus per fer un bon acompanyament en la gestió de les emocions d'infants i joves des d'una mirada empàtica i conscient.

Aquest seminari web aprofundeix en aspectes com la validesa i la necessitat de les emocions, aporta eines per poder intervenir en les emocions per petits i grans, recursos per com actuar i comunicar un fet important, com potenciar les relacions sanes i quin és el paper de la persona educadora.

Tal com destaca l'Agnès a la formació, transmetem allò que som i, per tant, és bàsic esdevenir un bon model. Les emocions es classifiquen en agradables o desagradables i ens avisen d'alguna cosa. És rellevant tenir en compte què hi ha darrere l'emoció i no només donar resposta a la conducta. És a dir, cal saber la causa perquè no es repeteixi.

Tipus d'emocions

Les emocions bàsiques són quatre: l'alegria, la ràbia, la tristesa i la por. Quan ens permetem sentir les emocions el conflicte es resol. Però si no ho podem fer perquè la reprimim, llavors l'emoció torna. Quan passa pel cervell ens genera més emocions: les emocions secundàries. Aquestes són el rancor, l'enveja, la gelosia i costen més de gestionar perquè són molt més profundes. A més, també hi ha emocions heretades.

Les persones som cos, pensament i emocions i les tres estan interrelacionades. Si tenim constància del cos i la respiració ajuda a connectar amb les emocions, ja que és allò que podem controlar.  Amb massatges, visualitzacions i totes aquelles activitats relacionades amb la respiració. 

El paper de les persones educadores

Algunes de les característiques que han de tenir aquelles persones que eduquen infants i joves són la paciència, el sentit de l'humor, ser conscients que esdevenen un model a seguir i que infants i joves els imitaran, el respecte, l'escolta, l'empatia, que comparteixin les seves emocions, reconèixer els errors.

A més, per potenciar relacions sanes, l'Agnès recomana el fet de potenciar la confiança dins el grup, fixar-se en el positiu de les altres persones, utilitzar sempre el diàleg i practicar l'empatia.


Pots veure el webinar 'Educació emocional en el lleure' complet al següent vídeo:

Recursos

Aquests són alguns recursos recomanats per l'Agnès Vallvé per a l'acompanyament emocional tant a casa com a les entitats de lleure.

  • Emocionari: eina bàsica per tenir a l'abast. Explica cadascuna de les emocions i per a què serveixen en un llenguatge senzill i entenedor tant per infants i joves com per a adults.
  • Transformar les emocions en sensibilitat: què podem fer des que sentim una emoció fins que la transcendim. 
  • El conte de la tortuga: història sobre la impulsivitat que detalla com millorar l'autocontrol.
  • El semàfor: tècnica que ajuda a recuperar la calma.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari