Àmbit de la notícia
Ambiental

La ramaderia extensiva com a mètode de prevenció de grans incendis forestals

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Segons dades de l’informe 'Pasturatge contra incendis', fins a un 55% dels incendis són causats intencionadament per éssers humans.
    Segons dades de l’informe 'Pasturatge contra incendis', fins a un 55% dels incendis són causats intencionadament per éssers humans.
  • Cada any, incrementa el perill de patir extremes onades de calor i grans incendis forestals.
    Cada any, incrementa el perill de patir extremes onades de calor i grans incendis forestals.
  • La ramaderia extensiva és un mètode clau per a prevenir incendis, ja que el bestiar transforma i neteja la vegetació de les zones rurals.
    La ramaderia extensiva és un mètode clau per a prevenir incendis, ja que el bestiar transforma i neteja la vegetació de les zones rurals.

El Fons Mundial per la Natura (WWF), amb la col·laboració de la Fundació Pau Costa, presenten l’informe ‘Pasturatge contra incendis’, en un context nacional alarmant de focs forestals.

Any rere any, el perill de patir greus onades de calor i incendis extrems, impredictibles i amb comportaments explosius, és més elevat, segons expressen des del Fons Mundial per la Natura (sigles en anglès, WWF).

Els incendis forestals representen una creixent amenaça global, provocada per la constant transformació del paisatge del territori, a causa de la situació d’emergència climàtica i de l’abandonament generalitzat de les regions.

Des de WWF, amb la col·laboració de la Fundació Pau Costa, han llençat l’informe ‘Pasturatge contra incendis’, amb l’objectiu d’analitzar i plasmar els mètodes pels quals la ramaderia extensiva és una eina per a la gestió sostenible del territori i per la prevenció d’incendis forestals.

El nombre d’incendis no para de créixer

Segons dades de l’informe, fins a un 55% dels incendis són causats intencionadament per éssers humans. A més, el nombre de grans focs, els que superen les cinc-centes hectàrees, no ha parat de créixer. Les condicions meteorològiques extremes, que ja es viuen actualment, com les altes temperatures, incrementen la virulència de les flames i acceleren la propagació de l’incendi.

Les estadístiques confirmen que, encara que s’inverteixi efusivament en els mètodes per apagar incendis, això no comporta millors resultats pel que fa als episodis de meteorologia extrema. Des de ‘Pasturatge contra incendis’, defineixen la situació com a ‘paradoxa del foc’, ja que aquestes actuacions rígides contribueixen indirectament a la creació d’un paisatge més inflamable.

Els resultats d’implementar la ramaderia extensiva

La ramaderia extensiva és clau per recuperar un territori heterogeni, unes zones de bosc que variïn entre les zones cultivades i pasturades, per tal que el paisatge sigui més resistent a la propagació d’incendis. A més, segons plasmen a l’informe, contribueix a l’increment de la resistència de la biodiversitat.

Gràcies al pasturatge, el creixement de la vegetació herbàcia i arbustiva està sota control, ja que es disminueix la quantitat de combustible per la propagació d’incendis, i també contribueix a la distribució de l’estructura de la vegetació, amb zones més denses i d’altres més obertes.

La tasca del bestiar aconsegueix la protecció de les pastures, importants reduccions de carboni, la minimització del risc d’incendi extrem i la creació de paisatges únics i diversos, com les deveses. D’aquesta manera es fa palès a l’informe, alhora que s'adverteix que el pasturatge està en perill d’extinció.

L’actuació del ramat caldria organitzar-la a zones estratègiques del territori. A més, el pasturatge és bàsic per assolir els objectius del Pacte Verd Europeu, els de l’Agenda 2030 i els de l’Acord del Clima de París, segons s’afirma a ‘Pasturatge contra incendis’.

La Fundació Pau Costa treballa en el seu projecte 'Ramats de foc', en el qual participen ramaders del territori de la conca Mediterrània i de Catalunya, que inclouen el seu ramat perquè mantingui aquelles regions que gestiona l'administració pública per l'extinció d'incendis.

Impacte positiu més enllà del medi ambient

Un altre aspecte clau és la contribució a la lluita contra el despoblament, un repte del medi rural que, des de l’organització, proposen que s’estableixin pagaments justos a la pagesia pels seus serveis ambientals.

A escala social, la ramaderia extensiva és un motor de desenvolupament rural. D’aquesta manera s’explica a l’informe, ja que l’activitat genera ocupació i fixa població, fet que manté habitades un gran nombre de zones rurals.

Un estudi que ha resultat en una primera col·laboració entre la Fundació Pau Costa amb el Fons Mundial per la Natura, que ja afirmen que, en un futur, es duran a terme accions conjuntes per contribuir a la lluita d’una gestió forestal sostenible i la promoció d’un entorn natural divers i dinàmic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari