Àmbit de la notícia
Informàtic

L’Ajuntament de Barcelona impulsa una oficina virtual per reduir la bretxa digital

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social
    L’OVACS garanteix en tot moment la privacitat i l’acompanyament professional, a la vegada que estalvia a la ciutadania haver de desplaçar-se. Font: Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
  • OVACS
    El projecte facilita l’accés de la ciutadania a diversos tràmits de forma més àgil i amb menys burocràcia. Font: Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona

L’administració inicia una prova pilot per agilitzar la burocràcia dels tràmits per ajudes socials.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament la prova pilot de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana Social (OVACS) al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella. El seu objectiu és facilitar l’accés de la ciutadania a diversos tràmits de forma més àgil i amb menys burocràcia. D’aquesta manera la ciutadania podrà tramitar diferents ajudes socials de manera virtual i sense necessitat de desplaçar-se.

El projecte forma part de la Mesura de Govern d’Innovació Social i funcionarà durant els pròxims mesos com una prova pilot on s’analitzaran les fortaleses i les possibilitats de millora d’aquesta nova manera de relacionar la ciutadania amb l’Ajuntament. La finalitat principal de la iniciativa és facilitar l’accés a diversos tràmits socials des d’un únic punt, garantint que el sistema virtual no representi cap barrera afegida ni impossibiliti la demanda d’aquestes ajudes.

Primera fase del projecte

A la primera fase la prova pilot donarà cobertura als barris de Sant Andreu, Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor. La població que faci ús del sistema comptarà amb l’equipament i la privacitat per connectar-se a través de videoconferència amb professionals especialitzats en diferents serveis socials. Així mateix, rebrà el suport d’una persona que s’encarregarà de l’acompanyament en la realització d’aquestes videoconferències amb els diferents serveis.

La ciutadania podrà connectar-se amb qualsevol Centre de Serveis Socials (CSS) per demanar informació general, recollir documents, cursar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència o bé fer el tràmit per demanar el servei de teleassistència. També podrà connectar-se amb l’Oficina de Prestacions per demanar informació i assessorament sobre diferents prestacions.

L’OVACS també permetrà la connexió amb els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), ja sigui per rebre assessorament general, sol·licitar un Informe de Risc d’Exclusió Residencial (IRER) o realitzar la tramitació del bo social per pagar la factura de la llum.

Un projecte per lluitar conta la bretxa digital

La iniciativa té un pressupost associat de 13,5 milions d’euros. El projecta busca construir uns serveis socials municipals més propers, més eficients i amb la màxima qualitat. Amb la pandèmia de la Covid-19 s’ha posat de manifest la importància de la digitalització i de la tecnologia. L’objectiu del consistori és lluitar contra la desigualtat digital perquè aquests serveis arribin al conjunt de la ciutadania, independentment de la seva situació socioeconòmica.

El consistori, per tal de fer les sol·licituds més àgils i perquè arribin al conjunt de les famílies, ha enviat de manera proactiva missatges informatius a les persones que compleixen els requisits per informar-les de la possibilitat d’accedir a aquestes prestacions, ja sigui a través del Portal de Tràmits genèric de l’Ajuntament o als punts físics d’assessorament distribuïts pel conjunt del territori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari