Àmbit de la notícia
Social

La Fundació Comtal reclama atenció gratuïta i accessible per a la salut emocional

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La Fundació Comtal treballa amb infants i adolescents perquè puguin reconèixer les seves emocions i expressar-les.
    La Fundació Comtal treballa amb infants i adolescents perquè puguin reconèixer les seves emocions i expressar-les. Font: Fundació Comtal
  • El benestar emocional també es treballa a l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal.
    El benestar emocional també es treballa a l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal. Font: Fundació Comtal

Entitats socials que atenen infants i joves han hagut d'incloure entre les prioritats la salut emocional i reclamen més recursos a les administracions.

 

L’artteràpia, la musicoteràpia, la cuinateràpia i el suport psicològic són algunes de les eines que des de la Fundació Comtal s’utilitzen per combatre i prevenir el malestar emocional dels infants i joves que atenen. Amb accions quotidianes a dins d’un pla de treball l’entitat aposta per l’educació emocional.

No és que l’atenció emocional sigui una necessitat nova per a entitats socials com la Fundació Comtal, però es troben que la crisi econòmica, la pandèmica i la crisi social la fan encara més necessària: “La pandèmia no ha fet més que agreujar el malestar de les persones que atenem. La part positiva d’això és que ha ajudat a entendre que cuidar la salut emocional és important. Que tothom en tenim i tothom la podem perdre. Que si tenim símptomes els hem d’atendre”, assenyala la tècnica de comunicació de l’entitat, Maria José Rubio.

S’ha doblat el percentatge de trastorns alimentaris, emocionals i conductuals entre infants i adolescents de 4 a 16 anys, mentre que pel que fa a joves, les consultes per trastorns d’ansietat van disparar-se un 127% i un 74% les relacionades amb el suïcidi i conductes autolesives, segons dades de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).

En el cas dels nois i noies, la Fundació Comtal treballa la salut emocional a l’Escola de Segona Oportunitat. “El treballs amb els i les joves és dur i alhora gratificant -explica Rubio-. Es veu la dificultat de futur laboral i d’habitatge, venen de dificultats en l’entorn escolar i/o familiar, o perquè han estat marcats per un procés migratori molt dur i arriben a Barcelona sense xarxa de suport ni recursos per sostenir el seu projecte de vida”.

Setmanalment es treballen les competències emocionals dels i les joves per enfortir la seva resiliència i que se sentin acompanyades alhora de fer front a les seves preocupacions, pors i angoixes. “Es gratificant -insisteix Rubio- perquè veus com al llarg del curs s’empoderen, agafen confiança en si mateixos, estableixen relacions enriquidores i milloren el seu benestar integral”.

 

El 76% de les persones ateses per la Fundació Comtal milloren el seu benestar emocional a finals de curs. Però des de l’entitat demanen a les administracions que prioritzin la inversió en aquest àmbit, que es reconegui la feina que es desenvolupa des dels centres on s’intervé en situacions de molta vulnerabilitat i que es treballi perquè la salut emocional sigui gratuïta i accessible per a tota la població.

“Treballem dia a dia per millorar el benestar emocional de les persones que atenem, però no podem donar resposta a les necessitats d’acompanyament i suport de totes”, planteja la tècnica de Comunicació. I hi afegeix: “Demanem més recursos públics perquè entenem que la salut emocional és igual d’important que la salut física i que s’ha de tractar, cuidar i protegir d’igual manera”. L'entitat ha posat en marxa la campanya 'El seu benestar emocional està en joc'.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari