Àmbit de la notícia
Internacional

Miguel Irazola: “El 90% de les mutilacions genitals femenines es fan a nenes menors de quinze anys”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  •  Mutilació general femenina
    Més de dos-cents milions de dones i nenes vives actualment han estat objecte de la mutilació genital femenina en els trenta països d'Àfrica, Orient Mitjà i Àsia on es concentra aquesta pràctica. Font: Mundes Fundación Irazola Moracho Font: Fundación Irazola Moracho.
  • Fundación Irazola Moracho
    A la majoria dels casos les mutilacions genitals femenines es practiquen a la infància, entre la lactància i els quinze anys. Font: Mundes Fundación Irazola Moracho. Font: Fundación Irazola Moracho

Mundes Fundación Irazola Moracho lluita al Senegal per millorar la vida de les dones i les nenes.

Miquel Irazola és el president de Mundes Fundación Irazola Moracho, una organització dedicada a l'assistència matern-infantil al Senegal.

Per quin motiu es va crear la fundació?

La principal raó per crear aquesta fundació va ser tenir un clar sentiment humanitari. Fa més de trenta anys que treballo amb comunitats desfavorides, en diferents països, i tinc molt clar que s’ha de millorar la vida de les persones que viuen allà.

Quines són les principals àrees d’actuació de la fundació?

La fundació se centra en l'assistència matern-infantil. Al llarg d’aquests anys hem fet més de setanta mil ecografies i anàlisis de sang a dones embarassades de més de 140 poblats al sud del Senegal. A més de donar aquests serveis sanitaris, recorrem els grans col·legis de la zona per conscienciar les joves sobre els mètodes sexuals segurs, per lluitar contra les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats, problemàtica molt freqüent que fa que aquestes adolescents deixin els estudis i afecta el seu desenvolupament.

Així mateix, lluitem contra la mutilació genital femenina, una pràctica molt comuna al Senegal. Tenim grups de persones preparades per conscienciar les persones sobre els greus perjudicis d’aquesta pràctica.

En què es basa la mutilació genital femenina?

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la mutilació genital femenina és l'escissió total o parcial dels òrgans genitals femenins o qualsevol altra lesió dels mateixos per motius no mèdics.

Aquesta pràctica és molt comuna al Senegal. Segons les dades que tenim, a l’actualitat, aquesta agressió es realitza a dones, però sobretot a nenes d’entre zero i quinze anys. La MGF comporta un gran trauma per qui ho pateix, a més, pot causar grans problemes mèdics, com hemorràgies greus i problemes urinaris i, més tard, poden causar quistos, infeccions, complicacions en el moment del part i augment del risc de mort del nounat. Per aquesta raó, és fonamental lluitar contra aquesta pràctica.   

Quines són les principals problemàtiques per lluitar contra la mutilació genital femenina?

La principal problemàtica és que aquesta pràctica és ancestral, forma part d’una tradició de la religió més antiga d’Àfrica i combatre aquesta realitat no és gens fàcil.

Per aquesta raó, creiem que la tasca de sensibilització i informació és crucial per lluitar contra aquesta realitat.

Quina importància té que les persones treballadores al terreny siguin autòctones?

L’únic de fora soc jo, la resta de persones són del Senegal. Això és fonamental, ja que el fet de conèixer la seva cultura, l’idioma o les problemàtiques de la regió fa que sigui molt més senzill connectar amb les pacients. Abans, les embarassades no es feien ecografies ni anàlisis de sang, realitat que feia que hi hagués un índex de mortalitat matern-infantil altíssim. Ara, amb les ecografies i les analítiques aquest índex ha baixat considerablement.

De quina manera es pot contribuir amb la fundació?

Per poder continuar amb la nostra missió, donant assistència sanitària a les embarassades, fent la tasca de conscienciació i lluitant contra la mutilació genital femenina (MGF), necessitem recursos, es necessiten persones per dur a terme aquestes tasques. Per aquest motiu, és fonamental el suport econòmic, totes les persones que vulguin ajudar-nos poden contribuir amb les donacions que considerin.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari