Àmbit de la notícia
Comunitari

Impulsar el feminisme als barris a través de l’empoderament de les veïnes

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del projecte és empoderar les veïnes per formar un treball en xarxa i una organització veïnal amb perspectiva de gènere.
    L'objectiu principal del projecte és empoderar les veïnes per formar un treball en xarxa i una organització veïnal amb perspectiva de gènere. Font: CONFAVC
  • Un dels eixos de treball és l'urbanisme inclusiu, per tal de detectar tots els punts del barri que poden ser insegurs o complicats per a les dones.
    Un dels eixos de treball és l'urbanisme inclusiu, per tal de detectar tots els punts del barri que poden ser insegurs o complicats per a les dones. Font: CONFAVC
  • Actualment, 'Barris Violetes' treballa a nou municipis i quinze barris de Catalunya, amb la col·laboració de divuit associacions veïnals.
    Actualment, 'Barris Violetes' treballa a nou municipis i quinze barris de Catalunya, amb la col·laboració de divuit associacions veïnals. Font: CONFAVC

El projecte ‘Barris Violetes’, impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), vol fomentar l’empoderament de la dona en el teixit associatiu i personal.

Els rols de gènere establerts i normalitzats en la societat perpetuen les desigualtats entre homes i dones en diferents àmbits de la vida quotidiana: “pensem que és molt important que les dones prenguin iniciativa de lideratge personal i comunitari per, al final, aconseguir un canvi social”. Així defineix Laura Liñares, coordinadora del projecte ‘Barris Violetes’ la problemàtica de desigualtat que fa anys que les dones pateixen.

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) treballa en aquesta línia des d’aquest 2022 amb els objectius d’assolir i promocionar una igualtat efectiva, erradicar els estereotips en tots els àmbits i lluitar per un futur d’empoderament femení i de barris amb perspectiva de gènere.

Els tres eixos que configuren ‘Barris Violetes’

El projecte es desenvolupa a quinze barris de nou municipis de Catalunya, amb la col·laboració de divuit associacions veïnals. El projecte es desplega sobre tres eixos principals, sempre sobre la finalitat d’enfortir els llaços comunitaris i l’empoderament de les dones en l’àmbit veïnal, per tal que elles siguin les protagonistes a l’hora de treballar cada eix d’actuació.

Per una banda, el primer focus és l’urbanisme amb perspectiva de gènere. “El que fem és preparar i presentar propostes de millora als ajuntaments de les poblacions on treballem, perquè es duguin a terme canvis al barri”. Les millores urbanístiques que es proposen tenen en compte la senyalització, la seguretat, l’enllumenat i l’organització dels espais públics, per incloure la perspectiva de gènere a la ciutat.

El segon eix se centra en el treball de cures i en espais comunitaris per al reconeixement efectiu d’aquestes. “Nosaltres entenem la centralitat de les cures com la base de la sostenibilitat de la vida. Arran de la pandèmia es va visibilitzar més la necessitat de donar-li la importància a la part de les cures”, determina Liñares. Per exemple, algunes de les accions que s’han desenvolupat han estat l’assistència a persones grans en termes d’alimentació i en l’àmbit psicosocial. Un dels objectius és la conformació de xarxes estratègiques amb entitats de dones de la mateixa comunitat.

La tercera àrea de treball és la creació d’espais d’autoorganització de dones per a la defensa de drets, per tal que les dones s’empoderin per assumir lideratges i promoguin el treball cooperatiu i transversal.

El treball en xarxa i la comunitat com a estratègies impulsores

Gràcies a les formacions que la CONFAVC desenvolupa a dones, associacions veïnals i persones interessades de les diferents poblacions, s’han generat grups de treball els quals s’encarreguen d’elaborar diagnòstics dels espais públics del barri on es troben, per tal de presentar-los als organismes municipals competents en la matèria.

“Volem que les dones tinguin referents als barris i que elles mateixes moguin a altres a fer aquesta feina”, explica la coordinadora del projecte. A més, per commemorar el dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, al mes de novembre s’engegaran accions com, per exemple en l’àmbit de l’urbanisme inclusiu, la creació del carrer del Bon Tracte. “Farem treball comunitari per visibilitzar aquestes cures que s’han de realitzar entre les persones perquè pugui haver-hi la sostenibilitat que volem”, conclou Laura Liñares.

Els dies 3, 4 i 5 de novembre se celebra el XVIII Fòrum contra les Violències de Gènere, organitzat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, en el qual la CONFAVC presentarà el projecte 'Barris Violetes'.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari