Àmbit de la notícia
Social

Glòria Andreu: “Impulsem iniciatives perquè col·lectius vulnerables puguin expressar-se a través de l’art”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Maria Roda
  • El programa ofereix una ajuda no superior a 25.000 € bruts per a dur a terme el projecte, que no podrà superar el 75% del cost total del projecte. Font: Fundació La Caixa.
    El programa ofereix una ajuda no superior a 25.000 € bruts per a dur a terme el projecte, que no podrà superar el 75% del cost total del projecte. Font: Fundació La Caixa.
  • La propera convocatòria s’obrirà segurament cap a finals d’abril-principis de maig de 2023. Font: Fundació La Caixa.
    La propera convocatòria s’obrirà segurament cap a finals d’abril-principis de maig de 2023. Font: Fundació La Caixa.

Glòria Andreu és la responsable del programa 'Art for Change', dins del Departament d’Activitats de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”.

Quins són els objectius del programa ‘Art for Change’?

Impulsar projectes liderats per artistes amb la participació activa de col·lectius en situació de vulnerabilitat, o persones d’un mateix entorn o barri, amb l’objectiu d’afavorir processos de transformació social.

A través d'aquestes iniciatives, promovem l'accés a l'art i la cultura en igualtat de condicions i oportunitats, i contribuïm a l'apoderament de les persones mitjançant la participació en processos de creació vinculats a les arts plàstiques, la fotografia, el vídeo, la música, el teatre, el circ, la dansa o la literatura.

Quin tipus de projectes s’hi pot presentar?

Han de ser projectes liderats per un artista i/o un equip amb experiència en l’àmbit artístic i que compti amb la participació activa de les persones destinatàries en el procés creatiu (en el disseny, la planificació, la implementació de les activitats, l’avaluació, etc.)

Els projectes que es presenten han d’incloure un resultat artístic final (que pot ser un espectacle, una exposició, un vídeo, un llibre etc) i s’han de portar a terme dins del territori espanyol.

Hi ha alguna novetat en la propera convocatòria del projecte?

Just en aquest moment estem a punt de comunicar quins han estat els projectes seleccionats dels que s’han presentat a la convocatòria del 2022. En aquesta última edició, hem canviat la plataforma en la qual es presenten les sol·licituds i també el formulari que s’ha d’omplir, per fer tot el procés molt més senzill i entenedor. També hem renovat el jurat artístic, comptant amb professionals d’arreu del territori espanyol, fet que ens ha permès incorporar noves mirades a l’hora d’avaluar els projectes.

Una vegada tinguem la resolució d’aquesta última edició, començarem a revisar les bases per la propera, que s’obrirà segurament cap a finals d’abril-principis de maig de 2023.

Quina ha estat l’evolució del programa en aquests darrers 10 anys?

En els darrers anys el focus de la convocatòria ha anat canviant, prenent cada vegada més importància la part artística dels projectes. Ja fa uns anys que vam establir el sistema d’avaluació que tenim ara, i que consisteix en una avaluació en dues fases, una primera fase d’avaluació artística i una segona fase d’avaluació tècnica-social. Només els projectes amb un mínim de qualitat artística passen a la segona fase. 

Un altre canvi ha estat en relació a l’acompanyament que es fa dels projectes. Actualment comptem amb diferents espais d'intercanvi i de creació de comunitat al llarg de l’any, on compartir aprenentatges i experiències i detectar també oportunitats i sinèrgies, tant entre els propis projectes com amb les programacions de la xarxa de CaixaForums i de la plataforma CaixaForum+, que es llançarà al proper mes de desembre i en la qual es podran veure algunes peces de projectes seleccionats en les últimes edicions d’Art for Change.

Com us va afectar la pandèmia de la covid? Veu rebre menys projectes aquells anys?

A curt termini, la pandèmia va tenir efectes sobre els projectes seleccionats a l’edició del 2019, que s’havien de portar a terme durant el 2020. Tots van haver de canviar la planificació, modificar calendaris, molts van virar cap a projectes més audiovisuals i alguns inclús van haver de repensar la seva proposta des de zero, com és el cas d’un projecte que tenia previst treballar amb un grup de gent gran d’una residència de Lleida.

En l’edició del 2021 i en aquesta última del 2022, estem veient més els efectes a llarg termini de la pandèmia i la conseqüent crisi econòmica, amb una reducció dels projectes presentats.

Considereu que són suficients les polítiques públiques que fomenten la cultura?

Pensem que mai és suficient quan parlem de fomentar la cultura, sobretot si ens referim a l’accés i la participació en la cultura de les persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, impulsem, a través dels nostres programes, el treball en xarxa i les col·laboracions entre el sector públic i el privat.

El programa té alguna part d’incidència política?

D’una banda, té una incidència a través de la sensibilització de la societat sobre les problemàtiques que afecten a les persones que hi participen.

I també té una incidència a nivell de territori a partir de cadascun dels projectes, que tenen un impacte en el seu entorn proper. Em ve al cap, per exemple, el projecte 'Las paredes tienen memoria', que es va fer a Badalona, que vinculava la memòria del grup de persones grans que hi van participar amb l’espai públic.

Quina importància té per la Fundació La Caixa aquest tipus d’iniciatives socials?

Dins dels objectius de la Fundació “la Caixa” està el poder ajudar a millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables. I, per això, es posa el focus en aquells programes amb més impacte transformador, els que generen canvis que milloren el context de la societat en general.

Des d’Art for Change es fomenta aquest canvi a través de la participació en processos artístics, impulsant iniciatives d’artistes en les quals diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat poden expressar-se a través de l’art i ser agents actius d’aquesta transformació social.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari