Apropar les joves al món de la ciència a través de la conservació de la natura
Comparteix
La Fundació Catalunya La Pedrera presenta una nova edició del 'Campus Natura', un programa per fomentar els interessos científics d’estudiants de secundària estructurat en diferents sessions arreu de Catalunya.
Les joves que es troben a les portes de finalitzar els estudis obligatoris i batxillerat viuen una època d’inquietuds i presa de decisions per enfocar el seu futur cap a la formació o professió que més les apassiona. En aquest context, la iniciativa 'Campus Natura', impulsada per la Fundació Catalunya La Pedrera, busca apropar el món científic i la recerca en el camp de la conservació de la biodiversitat i la natura a estudiants d’entre quinze i divuit anys per introduir-les en aquest àmbit.
El projecte té una durada de cinc mesos, de gener a maig, i s’estructura en vuit sessions teoricopràctiques de dissabte o cap de setmana que es desenvolupen a diferents espais naturals de Catalunya, com poden ser La Pedrera o Casa Milà, la Muntanya d’Alinyà, MónNatura Pirineus i MónNatura Delta, Montserrat-Coll de Can Maçana i el Món Sant Benet. Cada activitat compta amb la presència d’investigadores professionals.
Viu el #CampusNatura! Un programa on coneixeràs gent amb els mateixos interessos que tu, i on acompanyaràs investigadores i professionals de la conservació de la natura a diferents espais naturals de Catalunya.
— La Pedrera Science Academy (@PedreraScience) October 17, 2022
https://t.co/QsMXNbUbYo
Descobreix-ne les sessions llegint el fil pic.twitter.com/vwGy1ekOZI
Descobrir i promoure la ciència entre les estudiants
“Un dels objectius principals és despertar aquesta vocació per tenir cura de la natura, la passió de les joves que estan interessades en la conservació de la biodiversitat”, explica Mar Fillat, corresponsable del 'Campus Natura'. A més, també es busca descobrir aquests espais d’arreu del territori per conèixer com es treballa per conservar-los i quina recerca s’en fa.
“Promovem el vincle entre la comunitat jove, amb motivació i interès per la ciència, amb les professionals del sector perquè obrin portes en aquest àmbit”, determina Judit Piella, també corresponsable del 'Campus Natura'. És un programa per conèixer la situació actual de la conservació de la biodiversitat i les accions que s’estan duent a terme a Catalunya, tot descobrint espais representatius de paisatge català.
Activitats per aprofundir en diferents àmbits
L’ornitologia, la protecció d’espècies, els sistemes marins i el canvi climàtic són algunes de temàtiques principals de les sessions del 'Campus Natura'. “Segons la zona que visitem, dissenyem l’activitat que considerem important analitzar”, detalla Piella. Les responsables del projecte expliquen que, per exemple, el Delta de l’Ebre és un indret ideal per desenvolupar activitats sobre els efectes del canvi climàtic i ornitologia.
La fundació executa accions de gestió forestal de parcs naturals a Montserrat, per tant, en aquest espai s’aprofundeix sobre aquesta temàtica concreta. A la zona dels Pirineus, es treballen projectes de reintroducció d’espècies i, des de la fundació, aprofiten per parlar amb professionals de la fauna salvatge per a crear activitats. “Cada espai té les seves peculiaritats”, afirma Judit Piella.
Cada edició, però, té variacions en les activitats que s’hi despleguen, ja que es tenen en compte les opinions i valoracions de les participants. Segons expliquen les corresponsables del campus, en edicions anteriors es van treballar tallers d’arqueologia, una branca de la ciència diferent, i en l’edició 2023 s’introdueix una activitat sobre insectes, a petició de les inquietuds de les joves. “Sempre estem obertes crear nous vincles, noves sinergies i fer-li girs a l’estructura”, determinen des de l’organització.
Procés de participació en el 'Campus Natura' 2023
Actualment, el procés d’inscripció està obert fins al 30 de novembre. Només cal omplir un formulari d’inscripció a través del qual, des de l’entitat, valoren que les estudiants expliquin les seves motivacions i inquietuds. “Busquem joves amb ganes d’aportar molt i motivades amb el tema de la natura”, detalla Piella. “Tenim clar l’objectiu d’apropar la ciència a les joves que tenen un interès, però que potser necessiten aquesta guia per començar a definir el seu futur acadèmic i professional”, afegeix Mar Fillat.
“Ens dirigim a aquestes edats per aportar una mica d’ajuda i consell. Estan en una època de decidir moltes coses, a vegades no saben per on tirar”, comenta Judit Piella. El món científic desplega un ampli ventall d’àmbits i, gràcies a programes pràctics com el 'Campus Natura', les joves poden descobrir aquest món professional des de dins i detectar si ha despertat dins seu una inquietud per dedicar-s’hi.
Des de la Fundació Catalunya La Pedrera compten amb una comunitat de 'science fellows’, exparticipants del programa, motivats a continuar establint contacte i vincle amb el món científic, que els permet desenvolupar un rol de mentoratge i guia a les noves usuàries que s’apunten al campus.
Afegeix un nou comentari