Àmbit de la notícia
Informàtic

Rutes virtuals i solidàries per reactivar l'economia del barri del Raval de Barcelona

Entitat redactora
Colectic
  • 'A la premsa d'aquell dia', premsa històrica del barri del Raval que apareix com a parada a la ruta de Ravalopoly sobre història.
    'A la premsa d'aquell dia', premsa històrica del barri del Raval que apareix com a parada a la ruta de Ravalopoly sobre història. Font: EXplorins
  • Entrega de donatius de Ravalopoly del 2021 al Chiringuito de Dios.
    Entrega de donatius de Ravalopoly del 2021 al Chiringuito de Dios. Font: EXplorins

EXplorins crea aquest entorn digital amb entitats del barri per oferir rutes culturals.

Una aplicació amb rutes solidàries centrades en la cultura local per reactivar l'economia del barri del Raval de Barcelona.

Ravalopoly és un dels entorns digitals creats pel hub creatiu eXplorins conjuntament amb entitats, col·lectius, comerços i persones del barri que els han ajudat a trobar la quarantena històries emblemàtiques que formen part de onze rutes diferents categoritzades en quatre sectors: el comerç, la història, la cultura i la gastronomia.

Les rutes estan dirigides al turisme, però també al veïnat: "Ens vam adonar que hi ha molta gent que treballa al barri i que no coneixia les parades", o també que "li feia gràcia perquè coneixia algú que hi sortia".

Entre el món virtual i el presencial

El projecte va sorgir en plena pandèmia amb l'objectiu de dinamitzar les iniciatives del barri i fer una oferta cultural adaptada a les restriccions, però la digitalització ha vingut per quedar-se i per facilitar l'accés a aquestes rutes en qualsevol moment i a qualsevol ritme.

Es tracta d'experiències híbrides entre el món virtual i el presencial. "Et connectes amb el mòbil des de l'espai físic. La ruta d'història et proposa trobar una placa i interactuar amb el territori; la cultural, endevinalles, i la gastronòmica, quan arribes al punt, aconsegueixes un qüestionari que t'anima a prendre alguna cosa", explica Arimsay Rivas, d'eXplorins.

En aquest cas, la tecnologia "suma valor perquè ens permet rescatar i guardar històries del barri" que li treuen l'estigma: "El Raval està estigmatitzat i  veure'l a través del joc fa que connectis i que t'agradi. Aquí és on la tecnologia es torna important".

A més, es tracta d'una web app que no requereix descarregar-se una aplicació per tal de democratitzar la tecnologia.

Revertir en les entitats socials

Encara que el projecte estava subvencionat, es va decidir posar un preu a les rutes per recaptar diners i donar-los a quatre entitats de diferents àmbits.

Aquestes són Fundació SURT, AMIC, Forn de Teatre Pa'Tothom i Chiringuito de Dios. En aquesta última, amb un euro donen un plat de menjar, diu Rivas: "Cada euro compta".

El projecte, de fet, està al servei de qualsevol comerç, entitat o persona que vulgui proposar una ruta perquè "el projecte està obert": "És molt maco i no volem que mori".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari