Àmbit de la notícia
Ambiental

'Contracte agrari': una eina innovadora per donar suport a la pagesia del Parc de Collserola

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • 'Alimentem Collserola' promou sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i la reactivació de l’activitat agrària a la Serra de Collserola.
    'Alimentem Collserola' promou sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i la reactivació de l’activitat agrària a la Serra de Collserola. Font: Arran de Terra
  • El Parc Natural de la Serra de Collserola compta amb prop d'una trentena d'experiències agroramaderes que produeixen aliments locals i de qualitat.
    El Parc Natural de la Serra de Collserola compta amb prop d'una trentena d'experiències agroramaderes que produeixen aliments locals i de qualitat. Font: Arran de Terra
  • Al Parc Natural de la Serra de Collserola podem trobar diversos projectes, com l'Apiari didàctic de Roques Blanques.
    Al Parc Natural de la Serra de Collserola podem trobar diversos projectes, com l'Apiari didàctic de Roques Blanques. Font: Arran de Terra

La primera edició d'aquest projecte d''Alimentem Collserola' ha destinat més de 67.000 euros a disset projectes productius que proporcionen serveis ecosistèmics indispensables pel Parc Natural i pels nuclis urbans que l’envolten.

La pagesia del Parc Natural de Collserola aporta, a través de la seva activitat agrària, una sèrie d'accions que beneficien el parc, així com els nuclis urbans que l'envolten. Es tracta de serveis que són necessaris per a la prevenció d'incendis, el foment de la biodiversitat o el manteniment d'infraestructures com les masies o els pous, entre altres. Per valorar aquesta tasca indispensable que duen a terme, sorgeix el 'Contracte Agrari', una eina que dona suport a l'activitat agrària de la pagesia i que remunera les actuacions socioambientals que generen.

El 'Contracte Agrari' es va dissenyar de forma participativa entre la pagesia, les administracions públiques i els agents acadèmics, i s'emmarca en el projecte 'Alimentem Collserola', que impulsa la transició agroecològica del parc i que gestiona la cooperativa Arran de Terra. L'acció té el seu origen l'any 2016, quan es va fer una diagnosi participativa per conèixer les necessitats i els reptes de la pagesia, i es van proposar una sèrie de solucions per respondre-hi. Una de les propostes es va concretar en el 'Contracte Agrari'.

"L'objectiu del 'Contracte Agrari' és donar suport a l’activitat de la pagesia, tot reconeixent les actuacions que duen a terme i que són essencials per a la conservació dels ecosistemes del Parc i del mosaic agroforestal de la serra", afirma l'Ana Correro, membre d'Arran de terra. "Són tasques de gestió territorial que realitza la pagesia en el seu dia a dia, i que sovint estan invisibilitzades, tot i els nombrosos beneficis socials, culturals i ecològics que brinden al territori", afegeix.

A banda dels que hem esmentat, estem parlant de beneficis que aporten com el manteniment de la fertilitat dels sòls, la captura de diòxid de carboni, l'eficiència en l'ús de l’aigua, la recuperació de varietats antigues tradicionals de la serra, la conservació del coneixement de la cultura agrària que cal evitar perdre, el foment de l'economia social i solidària o l'impacte sociolaboral.

Tal com assenyala Correro, l'eina estableix un acord implícit de suport mutu entre administració, societat i pagesia per posar aquestes tasques en valor. L'ajut, a banda de compensar per primer cop aquesta feina, també permet a la pagesia fer noves inversions per a promoure tècniques agràries en clau agroecològica. D'aquesta manera, suposa un impuls perquè els projectes actius puguin continuar desenvolupant-se malgrat el complicat context en què viuen. Així mateix, pretén que la nova pagesia es pugui plantejar fer projectes al parc.

Primera edició del 'Contracte Agrari'

Recentment, s'ha resolt la convocatòria de la primera edició del 'Contracte Agrari', en la qual s'han acceptat disset sol·licituds, dels vint-i-un projectes productius presentats, i als quals s'ha destinat una subvenció total de 67.190,26 euros. Aquesta primera convocatòria ha comptat amb el finançament del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, així com els ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, el Papiol, Sant Just Desvern i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix.

 

En particular, en aquesta primera edició del 'Contracte Agrari' s’han destinat 17.208,45 euros del pressupost a la instal·lació de tanques cinegètiques per les deu finques que l’han demanat. Des d'Arran de Terra assenyalen que per destinar els ajuts s’han valorat actuacions com el manteniment de varietats locals i races autòctones, la implementació de tècniques d’eficiència en l’ús de l’aigua o la recuperació de parcel·les en desús, entre altres.

"La rebuda d'aquesta acció ha estat bastant bona entre la pagesia del parc. Hem anat fent una avaluació continuada, perquè en aquest projecte se'l senten molt seu, i, per tant, hi ha hagut una bona comunicació. La sensació és que és una eina que pot ser molt útil per aconseguir que la pagesia pugui continuar amb la seva activitat i que alhora puguin fer noves inversions", insisteix.

Aquesta primera edició ha servit de prova pilot per testejar l'eina i veure els canvis que calen fer per la propera convocatòria. Un dels temes que cal polir, afirma Correro, és l'aportació econòmica. "Idealment, l'aportació hauria d'ampliar-se perquè realment sigui significatiu per a cada projecte agrari", exposa, que afirma que ja es contempla una millora en aquest sentit de cara l'edició del 2024. Així mateix, es pretén simplificar al màxim els tràmits burocràtics. "La pagesia està ofegada per la burocràcia i és important que sigui senzill de tramitar i sol·licitar", afegeix.

De la diagnosi participativa que es va fer, i de la qual va néixer el 'Contracte Agrari', també van sorgir altres propostes que s'han convertit en accions impulsades per 'Alimentem Collserola'. D'entre les solucions que es van proposar per donar-hi resposta, es van concretar l''Arrelat', el servei d'assessorament integral a la pagesia; la compra de maquinària compartida des del consorci, i un projecte per millorar la fertilització de terres agrícoles amb adobs locals produïts a Collserola, entre moltes altres.

"En general, totes les eines que desenvolupem les fem de forma participativa amb la pagesia, i en aquest aspecte, es va fer una feina potent identificant la tasca que feien, que eren beneficioses, i alhora quines els agradaria fomentar", manifesta Correro.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari