Àmbit de la notícia
Internacional

L'Associació Catalana per la Pau impulsa una investigació sobre cooperació municipal i ODS

Entitat redactora
Associació Catalana per la Pau
Autor/a
Associació Catalana per la Pau, International Action for Peace
  • cooperacio local
    Font: ACP i IAP

Tarragona, Terrassa, Mataró i Vilafranca del Penedès han participat d'un projecte amb l'objectiu d'investigar sobre les polítiques públiques locals entorn la cooperació internacional.

Quin paper juguen els ODS en les polítiques públiques de cooperació internacional dels municipis? Quines accions es duen a terme a nivell local per a la protecció de les persones defensores de drets humans? Quins reptes queden per assolir en aquesta matèria?

Entre el juliol de 2021 i l’abril de 2022, diversos municipis d’arreu de Catalunya van participar d’una investigació impulsada per l’Associació Catalana per la Pau i International Action for Peace sobre les polítiques públiques locals entorn la cooperació internacional, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la protecció de persones defensores de drets humans.

Concretament, els ajuntaments de Tarragona, Terrassa, Mataró i Vilafranca del Penedès van formar part del procés participatiu del projecte i també de quatre sessions conjuntes, en les quals es va fer un diagnòstic de la integració dels ODS en la política de cooperació internacional, i de les accions de protecció de les persones defensores desenvolupades per cada municipi en el seu territori. També es van identificar possibles accions a desenvolupar en el futur.

La investigació compta amb un informe final elaborat per Miquel Carrillo, investigador i assessor en cooperació internacional, i que porta per títol: ‘Agenda 2030. Persones defensores i cooperació internacional als municipis catalans’.

Algunes de les conclusions extretes d’aquests mesos d’investigació són que les administracions locals tenen un pes rellevant en la producció de polítiques públiques a l’Estat espanyol, i constitueixen un espai d’innovació molt important. Tot i així, els recursos destinats a la cooperació ronden entre el 0,44% i el 0,55%. No s’arriba al compromís del 0,7% assumit fa 50 anys i renovat amb l’Agenda 2030.

D'altra banda, la política de cooperació, en general, ha començat a transitar cap a un model on el lideratge dels governs locals és cada vegada més evident. El rol de les entitats amb presència al territori, però, continua sent central, tant pel que fa a l’orientació de les propostes com en la implementació pressupostària.

Pel que fa a les experiències educatives organitzades al voltant de la protecció i el refugi brindat a persones defensores tenen una valoració molt positiva. El seu impacte sensibilitzador i formador és molt gran, sobretot als centres educatius que hi participen. Se’n destaca Ciutats Defensores del Drets Humans, una experiència amb molt de recorregut i amb possibilitats de generar altres iniciatives. Tot i així, la voluntat d’acollir i protegir persones defensores a nivell local no es correspon amb les possibilitats administratives ni de recursos a l’abast dels municipis.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari