Àmbit de la notícia
Cultural

Sant Cugat del Vallès serà el centre del món de la sardana el 2023

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Concurs de colles sardanistes a Tarragona
    Concurs de colles sardanistes a Tarragona
  • Concurs de colles sardanistes de Barcelona
    Concurs de colles sardanistes de Barcelona
  • Sardanes
    Sardanes

La Confederació Sardanista de Catalunya ho té tot a punt per celebrar l’acte de proclamació de la Capital de la Sardana, el dissabte 18 de març, en el qual la població vallesana agafarà el relleu de Balaguer.

La Capital de la Sardana concentra un ampli ventall d’actes que col·loquen la població escollida al centre del sardanisme. Des de xerrades, presentacions de llibres, ballades de sardanes, concursos, concerts per a públics de totes les edats… són alguns exemples de les activitats culturals que, durant un any, no paren d’omplir l’agenda social de la localitat.

Amb l’objectiu de mantenir el vincle històric amb la sardana, continuar promovent aquesta tradició popular i fomentar la innovació, la creativitat, la reflexió, la formació i l’atracció de nous públics, el projecte Capital de la Sardana ja fa deu anys que va néixer, sent Arenys de Munt el primer municipi escollit.

Enguany, és el torn de Sant Cugat del Vallès de convertir-se en el centre neuràlgic del món de la sardana, agafant el relleu de Balaguer, ciutat Capital de la Sardana 2022.

Acollir una part de la cultura catalana

“No només es tracta que durant tan sols un any la localitat aplegui molts actes i sigui el centre del sardanisme, sinó que volem que creï un vincle amb la sardana pels anys que venen a continuació”, exposa Víctor Sallés, responsable de l’Àrea d’Activitats de la Junta Executiva de la Confederació Sardanista de Catalunya.

L’agenda d’enguany ja està completa i definida, plena d’actes per donar més força i empenta a la capitalitat. Per exemple, un d’aquests són els Premis Capital de la Sardana, celebrats anualment amb l’objectiu de reconèixer les persones i entitats que treballen per la sardana. Alguns exemples de guardons són les medalles al mèrit sardanista, al mèrit musical i al mèrit de la dansa. També es premia la continuïtat, per exemple, a les organitzacions que celebren cinquanta, setanta-cinc o cent anys.

Un ampli ventall d’actes i propostes per omplir l’agenda cultural

El 13 de maig se celebra la Trobada Sardanista d’Equipaments Cívics, la qual agrupa les membres de diferents casals d’arreu de Catalunya per celebrar una jornada de ballades i un dinar de germanor. El 4 de juny tindrà lloc la Trobada d’Escoles de Cobles, la qual acollirà l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels. L’objectiu és agrupar les alumnes que han participat en els cursos de formació musical i organitzar una classe magistral per a les joves, on també es poden apuntar les persones d’arreu del territori que hagin estudiat cobla.

Aquell dia, durant la ballada de commemoració, tot el grup d’estudiants toquen en directe la sardana que es compon per l’acte, la qual s’estrena el mateix dia de la trobada. Altres esdeveniments que acollirà Sant Cugat són el quaranta-vuitè Aplec de la Sardana, la festa anual de les colles sardanistes i la Presentació de la Guia Sardanista 2024, entre els més destacats.

L’acte de proclamació de la capitalitat

L’activitat que donarà el tret de sortida a la capitalitat de Sant Cugat és l’acte de proclamació, establert el dissabte 18 de març, al Teatre-Auditori del municipi. La primera part de la jornada és l’acte institucional, el qual comptarà amb el traspàs de la bandera de la capital, del paer en cap de Balaguer a l’alcaldessa de Sant Cugat, precedit pel recital del pregó. Per acabar, hi ha l’estrena de la sardana de la capitalitat i la lectura dels Premis Capital de la Sardana.

“Tot seguit, les assistents caminaran en cercavila fins a l’ajuntament, en grups de cultura popular i tradicional, per descobrir la placa de la capitalitat”, destaca Sallés. Un cop inaugurada, se celebrarà mitja ballada i el dinar de germanor. A la tarda, es farà una visita guiada pel municipi i a les 17 h es tornarà a ballar, aquest cop a la plaça Victòria dels Àngels.

Com a recta final de la jornada, a les 18.30 h, l’auditori acull el concert d'inauguració de la mà de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i Raph Dumas amb el projecte ‘Coblism 2.0’, acompanyats de les ballarines de la companyia CobosMika. Per a assistir, és necessari reservar entrades per al control de l’aforament.

Un any de sardanes al davant

“A partir d’aquí, tot l’any està ple d’activitats. El divendres següent mateix, ja hi ha una xerrada a la Casa de Cultura a càrrec de l’Anna Costal, on intervindrà la Montserrat Pujolar i l’Anna Abad, compositora de la sardana de la capitalitat”, detalla Víctor Sallés.

A més, com a mostra del llegat i la tradició sardanista que alberga Sant Cugat, s’està duent a terme una recerca històrica de la sardana a la població, que es materialitzarà en un llibre i una exposició que repassaran el passat cultural d’aquesta tradició. La Cloenda de la Capitalitat de la Sardana se celebrarà el 10 de març de 2024.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari