Àmbit de la notícia
Comunitari

Claus de la preinscripció escolar: l’AFFAC aposta per l’escola "pública i de proximitat"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La presentació de sol·licituds per a Infantil, Primària i Secundària finalitza el 20 de març.
    La presentació de sol·licituds per a Infantil, Primària i Secundària finalitza el 20 de març. Font: Unsplash (Llicència CC).
  • Triar una escola per als seus fills i filles sempre és un moment molt il·lusionant, però alhora delicat per a les famílies.
    Triar una escola per als seus fills i filles sempre és un moment molt il·lusionant, però alhora delicat per a les famílies. Font: Unsplash (Llicència CC).
  • Des de l'AFFAC entenen que la participació de les famílies en el procés educatiu és fonamental.
    Des de l'AFFAC entenen que la participació de les famílies en el procés educatiu és fonamental. Font: Unsplash (Llicència CC).

La presidenta de l’associació, Belén Tascón, recomana afrontar amb tranquil·litat un procés que sovint es viu amb angoixa i neguit per part de les famílies.

El moment de triar una escola per als seus fills i filles sempre és un moment molt il·lusionant, però alhora delicat per a les famílies, que ho poden arribar a viure amb una certa angoixa. Decidir a quin centre estudiaran els seus infants és una de les decisions importants que les famílies han de prendre respecte a l’educació dels menuts i menudes, fet que comporta que els dubtes i interrogants al voltant d’aquest procés es multipliquin i tot plegat esdevingui un període força estressant. 

Enguany, la preinscripció escolar per al curs 2023-24 ja està en marxa. Es tracta del procediment administratiu, ordenat i transparent, que té per objectiu assignar una plaça en un centre educatiu determinat, finançat amb fons públics (públic o privat concertat), als infants i joves que s’escolaritzen a Catalunya. 

Des de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC) són perfectament conscients del neguit que molt sovint tot aquest procés genera entre les famílies, però apel·len a la calma i a la confiança en el sistema educatiu. “Estem parlant d’un moment que sempre sembla com molt transcendental, però nosaltres volem transmetre tranquil·litat i seguretat en què, es triï l’opció que es triï, serà una bona elecció”, explica a Xarxanet la Belén Tascón, presidenta de l’AFFAC.

Ara que el procés de preinscripció per al curs 2023-24 ja està obert, cal conèixer alguns aspectes rellevants. D’entrada, és important tenir en compte que la sol·licitud de preinscripció és electrònica i es pot fer des de qualsevol dispositiu connectat a Internet, accedint al web preinscripcio.gencat.cat. Així doncs, és l’hora de concretar el centres on es demana plaça per ordre de preferència i omplir un màxim de deu opcions prioritzades. Igualment, caldrà adjuntar la documentació necessària prèviament digitalitzada. 

En aquest procés, entren en joc tota una sèrie de criteris prioritaris, com tenir germans al centre, proximitat o renda anual; i complementaris, com ser família nombrosa, família monoparental o discapacitat, entre altres; que atorguen unes puntuacions i s’apliquen per ordenar les sol·licituds de preinscripció. Convé remarcar que cap infant es quedarà sense plaça, encara que no se n’obtingui en cap de les opcions escollides, atès que l’Administració sempre acabarà assignant-ne una d’ofici en funció de les places disponibles al final del procés.  

Les dates clau de la preinscripció

Si ens centrem en les etapes de l’educació infantil i primària (que inclou l’escolarització dels tres als dotze anys) i secundària obligatòria (ESO), el període de presentació de sol·licituds es va obrir el 6 i 8 de març, respectivament, i finalitza el 20 de març per a ambdues etapes educatives. El sorteig públic de desempat, en el cas que hi hagi més sol·licituds que places ofertes, se celebra el 9 de maig. Del 20 al 28 de juny, s’obre el període per matricular l’infant al centre corresponent.

En el cas de la preinscripció per a l’etapa de Batxillerat, la presentació de sol·licituds s’ha de dur a terme entre el 20 i el 26 d’abril i la matrícula es realitzarà del 22 de juny al 3 de juliol. 

Per a Cicles de Formació Professional de grau mitjà, la presentació de sol·licituds és del 12 al 18 d’abril per als alumnes amb continuïtat d’escolarització, i del 9 al 15 de maig per a la resta de l’alumnat. La matrícula es farà del 3 al 7 de juliol. 

Pel que fa als Cicles d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà, el període de preinscripció és del 12 al 18 d’abril i del 9 al 15 de maig, i la matrícula del 30 de juny al 7 de juliol. 

Finalment, per als Cicles de Formació Professional i d’arts plàstiques i de disseny de grau superior, les sol·licituds s’han de presentar del 26 de maig a l’1 de juny i la matrícula, del 19 al 24 de juliol.

Escola pública: més garanties i rendició de comptes

Els dubtes i interrogants a l’hora de triar l’escola dels nostres infants i joves són normals, però cal no perdre de vista que la xarxa educativa a Catalunya és àmplia i té el compromís d’oferir a tot l’alumnat les oportunitats educatives a les quals té dret. Així, cal reivindicar l’escola com un espai on trobar-nos, compartir aprenentatges i experiències, fomentar l’esperit crític i desenvolupar una ciutadania lliure i feliç. 

Amb tot, des de l’AFFAC tenen molt clars els criteris que recomanen prioritzar a les famílies: una escola pública i de proximitat. Així ho fa palès la seva presidenta, la Belén Tascón, qui valora que “l’escola pública és plural i per a tothom, perquè dona cabuda a tots els diferents pensaments i tipologies de persones, fet que reflecteix realment la societat plural en què vivim i la mostra als nostres fills i filles a través del procés educatiu”.

Això, afegeix, marca la diferència amb altres tipus de centres que no són públics, amb ideologies i formes de pensar determinades, que més aviat poden transmetre la idea d’un tancament i reducció de la societat que s’allunya de la realitat.

Més enllà d’això, des de l’associació valoren que tota l’escola pública té el mateix funcionament, és transparent i afavoreix la rendició de comptes. “En aquest sentit, l’escola pública és més garantista perquè hi ha tot un seguit de mecanismes que garanteixen que tot el procés educatiu ha de ser d’una manera determinada i s’ha d’ajustar a una normativa establerta; i en cas que no sigui així, és molt més fàcil demanar rendir comptes i revertir situacions no desitjades”, assenyala Tascón.

La importància de la proximitat: xarxes de relació entre famílies i una comunitat educativa robusta

La proximitat de l’escola al domicili familiar també és un aspecte cabdal per a l’AFFAC a tenir en compte l’hora de triar l’escola, no només per una qüestió de logística familiar, que també, sinó perquè l’escola és el moment en què comença la socialització dels infants, i també és una etapa en què les famílies creen xarxa, fan barri i reforcen el procés educatiu dels seus fills i filles.

“És un moment en què la xarxa social que teixim pren importància i dona peu a què es formi una comunitat educativa forta i cohesionada, que, al cap i a la fi, és molt rellevant per vetllar que les coses es facin bé i els possibles desequilibris o vulneracions es puguin corregir i la qualitat educativa sigui més elevada”, diu la presidenta de l’AFFAC, qui recorda que la pandèmia va posar en evidència la importància d’aquestes xarxes de relació entre famílies i va demostrar que funcionen bé.

Confiar en les escoles i participar

Dit això, una altra de les coses que convé tenir clar és que l’escola ideal per als nostres infants probablement no existeix. Les famílies han de tenir en compte molts aspectes, com el projecte educatiu, pensar en tota l’escolaritat i no només en l’etapa infantil, les necessitats de l’infant, l’ideari de l’escola, l’atenció individualitzada o els serveis extres com el menjador o l’oferta d’extraescolars, entre molts altres. Visitar les escoles, preguntar als mestres i direccions o parlar amb famílies que ja duguin els seus infants al centre poden ajudar a sortir de dubtes en aquest sentit. 

Tascón, però, explica que “l’escola és com la vida, és a dir, ens trobarem amb persones amb qui tindrem més o menys afinitat i situacions que ens agradaran més o menys”. Per això, cal estar atents, però també confiar en l’escola pública, que majoritàriament “funciona bé, i en cas que no, que també pot passar, hi ha els mecanismes per corregir-ho”. 

Igualment, des de l’associació entenen que la participació de les famílies és fonamental i les animen a implicar-se de valent en el procés d’aprenentatge i la vida escolar del centre. “Està comprovat que si la participació de les famílies és elevada, el funcionament de l’escola sempre és millor; al cap i a la fi, la comunitat educativa la fem entre tots i totes, i les famílies tenen molt a aportar en aquest sentit”, rebla la presidenta de l’AFFAC.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari