Àmbit de la notícia
Social

'Sumem i no restem': un taller per aprendre a identificar i prevenir l'assetjament escolar

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • El taller de l'associació Mousiké parteix de l'autoconeixement per celebrar la singularitat de cada persona. Font: Flickr Joventut Cat
    El taller de l'associació Mousiké parteix de l'autoconeixement per celebrar la singularitat de cada persona. Font: Flickr Joventut Cat Font: Flickr Joventut Cat

L'associació Mousiké treballa de manera teòrica i pràctica amb el jovent per fomentar l'empatia i la cohesió de grup.

Segons dades del Departament d'Educació de la Generalitat, l'any passat es van produir a Catalunya 843 casos de violència infantil en entorns escolars, és a dir, una mitjana de dos casos al dia. Davant aquesta realitat, són moltes les iniciatives que han sorgit amb l'objectiu de lluitar contra aquesta xacra.

Una d'aquestes propostes és el taller 'Sumem i no restem', impulsat per l'associació Mousiké, una entitat sense ànim de lucre que genera projectes artístics i culturals per a la transformació social.

El taller es basa en el treball de l'empatia i la cohesió grupal per plantar cara a l'assetjament escolar. "Partim de la base de veure les coses que ens uneixen amb els altres", explica Susanna Barranco, directora de Mousiké, "però sempre des de l'autoconeixement, és a dir, entenem que nosaltres som singulars, per prendre consciència que totes les persones ho són».

Abordar el problema des de la teoria i també la pràctica

En un primer exercici, es dota a les alumnes dels coneixements teòrics bàsics sobre interaccions violentes, determinant els rols que hi intervenen i donant directrius per identificar aquests comportaments, per a després, en una segona part, "plasmar tots aquests coneixements en el cos", a través d'exercicis d'expressió corporal.

"D'entrada, el taller permet posar en paraules la realitat de molts alumnes, que arriben a identificar agressions que no reconeixien fins al moment", explica Barranco, que destaca la importància de la complicitat de tot el grup classe i el professorat per identificar, prevenir i actuar en situacions d'assetjament. Segona la directora de Mousiké, "és important fer veure als companys i als docents que, si callen, també són còmplices".

Barranco comenta que, evidentment, el més important en un estadi inicial d'intervenció és "posar el focus en la víctima i donar-li els recursos per trencar el silenci", però també explica que, un cop s'ha denunciat el cas, cal intentar entendre les circumstàncies i el context de l'agressor, per poder intervenir de manera adequada i que la seva reeducació sigui realment efectiva.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari