Les ONG internacionals exigeixen que s’aixequi el veto a les dones cooperants a l’Afganistan
Comparteix
La prohibició imposada pel règim talibà s’ha fet extensiva al personal femení de Nacions Unides, qui ha obert la porta a suspendre la seva tasca al país si el veto persisteix.
"Sense el nostre personal femení, la comunitat humanitària no pot arribar amb eficàcia a les dones i les nenes; i amb més de 28 milions de persones necessitades desesperadament d'ajuda per a sobreviure, aquest acte tallarà els salvavides de la gent”. Així s’han expressat en un comunicat conjunt diverses ONG internacionals, com Save The Children, Acció contra la Fam i World Vision, entre altres, davant una nova mesura de les autoritats talibanes que aprofundeix encara més en la vulneració de drets de les dones a l’Afganistan.
Les entitats amb presència al país carreguen contra la decisió de les autoritats afganeses, que han imposat a les dones cooperants la prohibició de dur a terme la seva tasca a l’Afganistan per ajudar a una població que a dures penes pot subsistir en un context molt feixuc. Aquest veto del règim també s’ha fet extensiu a les agències de Nacions Unides.
Amb l'Afganistan enfrontant-se a nivells rècord de fam, el cost d'aquesta prohibició es mesurarà en vides perdudes", exposen. Per això, exigeixen a les autoritats de facto “que aixequin la prohibició i permetin a totes les dones cooperants a l'Afganistan tornar a treballar immediatament”. Les entitats que signen el comunicat són Save the Children, Acció contra la Fam, el Consell Danès dels Refugiats, INTERSOS, Consell Noruec dels Refugiats i World Vision.
#Afganistán: Las #ONG internacionales hacemos un llamamiento a las autoridades de facto afganas para que levanten la prohibición impuesta a las mujeres cooperantes, que se ha hecho extensiva a las agencias de la ONU. https://t.co/MzjHt9aSe6
— Save the Children Es (@SaveChildrenEs) April 5, 2023
Un règim que soscava els drets fonamentals de les dones
El país arrossega una situació d’extrema gravetat des de fa dècades. I el drama no cessa, al contrari, s’ha agreujat amb el retorn dels talibans després de derrocar el govern patrocinat pels Estats Units l’agost del 2021. D’aleshores ençà, el règim ultraconservador ha restringit el dret i les llibertats a la població, especialment a les dones, a qui se les ha exclòs de l’educació secundària i de la universitat, i s’ha limitat la seva presència al món laboral.
D’aquesta manera, en poc temps, va quedar enterrada la pretesa imatge més conciliadora que els talibans van voler projectar davant la comunitat internacional quan van recuperar el poder. I amb ella, per a milers de dones afganeses, també van quedar sepultades no només les seves il·lusions i anhels, sinó la seva supervivència i la de les seves famílies.
“Tinc molta por de les conseqüències que això pugui tenir per a tota la comunitat”, explica la Zinab (nom fictici), capacitadora d’un projecte de l’ACNUR d’inserció laboral per a dones del país, en declaracions recollides per l’agència de l’ONU per a les persones refugiades, i afegeix: “Si no tenen feina, no tenen diners i no podran mantenir la seva família; quin serà el futur dels seus fills?”.
La Sanam (nom fictici), de divuit anys, va participar en la iniciativa de l’ACNUR i sosté econòmicament la seva família des que va morir el seu pare. Igualment, expressa a l’agència com es va sentir davant les mesures del règim dels talibans: “Estava molt orgullosa de poder mantenir a la meva família com un home, i em vaig sentir molt trista i decebuda; de nit, la preocupació no em deixa dormir”. Des que van entrar en vigor les prohibicions, ha perdut dos terços dels seus ingressos mensuals.
Nacions Unides carrega contra la prohibició i es planteja suspendre la seva tasca al país
En aquest escenari, la prohibició imposada a les dones cooperants de dur a terme la seva tasca al país, censurada per les ONG internacionals, que priva d’ajuda la població i empitjora greument la seva situació, que ja és límit, com fan palès les dades de l’ACNUR. Més de 28,3 milions de persones necessiten ajuda urgent per sobreviure, 20 milions passaran fam aguda i uns 875.000 infants patiran desnutrició aguda greu aquest 2023.
El comunicat de les ONG internacionals arriba després que la Missió d’Assistència de les Nacions Unides a l’Afganistan (UNAMA) advertís que les autoritats afganeses havien impedit el seu personal femení entrar a les seves oficines i treballar al país.
“El personal femení és essencial per a les operacions de les Nacions Unides, inclosa la prestació d'assistència vital”, ha recalcat Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general de l’organització, António Guterres, qui ha lamentat que “l'aplicació d'aquesta decisió perjudicarà el poble afganès, milions de persones que necessiten aquesta ajuda”.
Amb tot, des de Nacions Unides esperen poder complir el seu compromís amb la població afganesa i ha reiterat que continuaran cercant totes les vies per garantir l’ajuda a les persones més vulnerables, especialment dones i nenes. Aquestes ordres, segons Dujarric, violen els drets fonamentals de les dones i infringeixen el principi de no discriminació".
ONU Mujeres condena enérgicamente la última decisión discriminatoria de los talibanes de prohibir a las mujeres afganas trabajar con la @ONU_es en #Afganistán.
— ONU Mujeres (@ONUMujeres) April 6, 2023
Junto a @antonioguterres se exhorta a las autoridades de facto que revoquen esta decisión.
No obstant això, en aquest context, que l’ONU assegura que no pot acceptar, l’organització es troba en una cruïlla i està valorant tots els escenaris, i això inclou la retirada del país. "Les autoritats talibanes busquen forçar Nacions Unides a prendre una decisió terrible entre quedar-se i continuar donant suport al poble afganès o cenyir-se a les normes i principis que estem obligats a respectar", assenyalen des de la UNAMA.
Rosa Otunbayeva, directora de la missió, ha anunciat que Nacions Unides està revisant les operacions de l’organització a l’Afganistan i s’ha posat de termini fins al 5 de maig per prendre una decisió. “Durant aquest període, l'ONU a l'Afganistan durà a terme totes les consultes necessàries, farà els ajustos operatius requerits i accelerarà la preparació d'alternatives per a tots els resultats possibles", ha dit.
Un total de 3.900 persones treballen per a l’ONU al país, de les quals 3.300 són afganeses, entre les que es compten 400 dones. Des de la prohibició, l’organització ha requerit al seu personal al país –tant masculí com femení– que no assisteixi a les oficines de forma presencial, excepte aquelles persones que duguin a terme tasques essencials.
Afegeix un nou comentari