Àmbit de la notícia
Cultural

Un Sant Jordi més accessible gràcies a la venda de llibres en lectura fàcil

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Aquest Sant Jordi 2023, CIPO Sabadell oferirà llibres en lectura fàcil a la seva parada amb l'objectiu de fer la diada més inclusiva i accessible.
    Aquest Sant Jordi 2023, CIPO Sabadell oferirà llibres en lectura fàcil a la seva parada amb l'objectiu de fer la diada més inclusiva i accessible. Font: CIPO Sabadell
  • A banda de llibres en lectura fàcil, la parada de CIPO també oferirà productes d'artesania confeccionats per les mateixes usuàries del centre.
    A banda de llibres en lectura fàcil, la parada de CIPO també oferirà productes d'artesania confeccionats per les mateixes usuàries del centre. Font: CIPO Sabadell
  • La lectura fàcil és un mètode que utilitza un llenguatge més planer i una estètica concreta més enfocada a l'accessibilitat.
    La lectura fàcil és un mètode que utilitza un llenguatge més planer i una estètica concreta més enfocada a l'accessibilitat. Font: CIPO Sabadell

Amb l’objectiu de fomentar la inclusió i l’accessibilitat cognitiva, la Fundació CIPO de Sabadell vendrà aquests llibres a la parada que col·locaran per la diada, on també vendran productes d’artesania.

Sant Jordi és una de les festivitats més especials del territori i de la primavera, en el qual els llibres i les roses són els grans protagonistes. Sovint, els contes i novel·les que es poden trobar exposats a la multitud de parades estan enfocats cap a un públic generalista sense permetre una plena accessibilitat a la lectura a tots els col·lectius de la societat. Les persones amb capacitats diverses, per exemple, també cerquen gaudir dels llibres i exercir el seu dret a la cultura i a la informació.

Amb l’objectiu de garantir aquesta oportunitat, la Fundació CIPO aposta, durant la diada de Sant Jordi d’enguany, per una iniciativa diferent i trencadora: posarà a la disposició de tothom llibres en lectura fàcil. Es podran trobar a la parada que establiran a la Rambla de Sabadell on, a més, també s’oferiran roses i productes d’artesania.

La defensa per garantir una accessibilitat a la lectura

La missió principal és reivindicar un Sant Jordi més inclusiu i lluitar per erradicar les barreres que es troben diferents ciutadanes en la seva vida quotidiana. En aquest cas, per a les que tenen dificultats lectores, com persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns de l’aprenentatge, gent gran, persones migrades, persones amb escolarització deficient, infants i joves amb necessitats educatives especials…

"Tot el que trobaven eren contes infantils i un tipus de lectures amb uns continguts que no s’ajustaven als seus interessos. A partir d’aquí vam començar a investigar els llibres o documents de lectura fàcil", explica Zaida Rodenasdinamitzadora del 'Club de Lectura Fàcil' del Centre Ocupacional del CIPO.

És especialment per a aquests col·lectius que es va crear la lectura fàcil, un mètode d’escriptura i maquetació que es caracteritza per utilitzar un llenguatge més planer, s'eliminen els tecnicismes i les paraules complicades venen acompanyades d'una definició al peu de pàgina. A més, la grandària de la lletra és més gran i compta una estètica concreta que permet fer la lectura més accessible, tot complint unes directrius europees.

“L’accés a llibres en LF és força limitat i, per això, des de CIPO, volem posar-los a disposició de tota la ciutadania a la nostra parada de Sant Jordi”, expressen des de la fundació.

Gràcies a la col·laboració amb l’Associació Lectura Fàcil, la parada de la fundació tindrà setze títols juvenils, infantils i per a adults de diverses editorials, en català i castellà. Oferiran obres populars com ‘El llibre de la selva’, ‘Anna Frank’, ‘Els miserables’ o ‘El marinero y el mar’. "Tot el que et pot aportar un llibre és un engranatge. Des de temes de debat i reflexions, aprendre a focalitzar l'atenció en allò que s'està llegint, desglossar els personatges...", opina Rodenas.

Els serveis de la fundació que faciliten l’accés a la informació

El Centre Ocupacional de CIPO compta amb el ‘Club de Lectura Fàcil’, el qual funciona des del 2013 setmanalment on, algunes de les obres que es podran trobar a la parada de Sant Jordi, ja s’han llegit a les sessions. Durant aquestes, les usuàries es reuneixen per llegir i comentar plegades una novel·la. A més de la direcció i dinamització de la psicòloga Zaida Rodenas, també hi col·labora la Biblioteca del Nord de Sabadell, amb qui tenen un conveni i, a final de curs, reuneixen les membres de diferents clubs de lectura per crear xarxa i compartir experiències.

Els objectius principals són, per una banda, tornar a fomentar l'hàbit i l'interès per la lectura, a partir del repàs dels conceptes més tècnics, com la pronúncia, els signes de puntuació, el vocabulari, la comprensió lectora i el ritme de llegir en veu alta, entre d'altres. Per altra banda, des del CIPO cerquen apropar les usuàries al plaer de llegir, ampliar els temes d'interès, obrir la mirada...

"Volem apropar el dret a la informació i a la cultura, i continuar reivindicant-lo. Que agafin confiança amb elles mateixes i que se les dignifiqui. Els facilita el dia a dia, les decisions quotidianes, perquè puguin entendre millor el món i fomentar que no tinguin dependència d'una altra persona", determina Rodenas i afegeix que, gràcies a la lectura d'Anna Frank', es va poder parlar i debatre sobre el nazisme. Per tant, es confirma que la lectura obre portes i dona oportunitats d'aprenentatge i d'experiències de vida.

La participació en el club és voluntària i sempre acullen a les persones partint dels seus interessos. El grup és heterogeni, hi ha persones que tenen més interès i facilitat i d'altres que necessiten més suport i motivació. "El que intento fer són moltes activitats complementàries, sobretot, de contextualització de la història: qui l’ha escrit, on passa, a quina època. Si cal els passem un vídeo o fotografies... En definitiva, ítems que motivin", expressa Zaida Rodenas.

L’entitat també disposa d’una Comissió d’Accessibilitat Cognitiva per treballar i assegurar que tota la informació a la qual accedeixen i reben les usuàries sigui comprensible. Aquesta tasca es fa a través de senyalitzacions clares o adaptant les comunicacions en lectura fàcil, i l’objectiu principal és potenciar l’autonomia del personal i de les persones ateses.

Molt més que llibres

La parada de CIPO també exposarà altres productes, la majoria d’ells confeccionats per les mateixes membres. Roses naturals i de feltre i diferents productes d’artesania, com xapes i punts de llibre, decorats amb frases i il·lustracions de temàtica Sant Jordi, són alguns exemples dels articles que es podran trobar, a més d’espelmes, sabons de mà i bombes de sabó. Aquesta acció queda emmarcada en el projecte ‘Artesania per la inclusió’, del Centre Ocupacional.

Les usuàries els han elaborat a tallers de marqueteria i costura, per exemple, i els embolcalls han estat creats amb materials reutilitzables i reciclables, sempre tenint en compte la premissa de residu zero. Tota la recaptació econòmica dels productes, es destinarà íntegrament a donar suport als diferents projectes de l’entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari