Àmbit de la notícia
Social

La Plataforma CEDAW Catalunya denuncia "la vulneració dels drets humans de les treballadores sexuals"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Il·lustració de l'artista Pnitas utilitzada per a la campanya de difusió de l'Informe Ombra de la Plataforma CEDAW Catalunya. Font: Plataforma CEDAW Catalunya.
    Il·lustració de l'artista Pnitas utilitzada per a la campanya de difusió de l'Informe Ombra de la Plataforma CEDAW Catalunya. Font: Plataforma CEDAW Catalunya. Font: Plataforma CEDAW Catalunya

És la principal conclusió que s'extreu de l'Informe Ombra de l'organització, que també destaca "la criminalització del treball sexual" al nostre país.

La Plataforma CEDAW Catalunya ha presentat el seu Informe Ombra com a resposta al IX Informe Periòdic presentant pel govern espanyol en la darrera sessió del Comitè per l'Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW) que es va celebrar la setmana passada a Suïssa.

La Plataforma, integrada per més d'una dotzena d'organitzacions de la societat civil i feministes de Catalunya, rebutja públicament l'Informe Periòdic del govern en considerar que "criminalitza les treballadores sexuals i la migració irregular". En aquest sentit, des de la Plataforma, expressen que "el treball sexual l'exerceixen, principalment, les dones que estan en els marges, que no només són criminalitzades pel treball que fan, sinó també pel seu estatus migratori".

Des de CEDAW també afirmen que el govern espanyol no està tenint en compte en les seves polítiques al grup afectat en qüestió, és a dir, a les treballadores sexuals i als seus col·lectius organitzats. A més, asseguren que les seves "polítiques prohibicionistes i abolicionistes posen en risc tant la situació laboral, ja molt precaritzada, de les treballadores sexuals, com altres drets fonamentals, com ara l'accés a un habitatge digne".

Un dret fonamental, que segons les entitats que formen CEDAW Catalunya, s'està veient críticament vulnerat per la "falta de mirada interseccional" per part de les institucions. Respecte d'aquesta qüestió apunten que, per exemple, les polítiques abolicionistes deixen en una situació especialment compromesa al col·lectiu trans que "patint una desocupació del 85%, acudeix al treball sexual com a única opció".

"Tots els drets humans de les dones estan en risc quan l'Estat les criminalitza i persegueix per exercir una activitat cada vegada més estigmatitzada" afirmen des de CEDAW, que qualifica les darreres polítiques estatals de "violència institucional" cap a les dones.

Peticions de canvi de diverses lleis

L'Informe Ombra de la Plataforma CEDAW Catalunya posa el focus en la modificació o intenció de modificació de diverses lleis que, des del punt de vista de l'organització, "amenacen els drets i neguen les veus de les treballadores sexuals".

La primera d'aquestes iniciatives és la intenció del Ministeri d'Igualtat d'incorporar al Projecte de Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual una disposició per criminalitzar la 'terceria locativa', una figura penal que, segons l'informe, "criminalitza a aquelles persones que lloguin un espai amb la finalitat de facilitar la prostitució d'una altra persona, tot i comptar amb el seu consentiment".

Aquesta mesura va ser finalment rebutjada pel Congrés dels Diputats, ja que suposava una amenaça pel dret a l'habitatge de les treballadores sexuals. En aquest sentit, l'informe destaca que "les treballadores sexuals són un dels col·lectius amb major risc d'exclusió habitacional i es troben també entre els col·lectius amb més probabilitat de ser desallotjades forçosament".

Una altra de les legislacions que, segons l'informe, "criminalitza" les treballadores sexuals és la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a 'Llei Mordassa'. Des de CEDAW Catalunya apunten que "la derogació d'aquesta llei era un compromís de l'actual govern que encara no s'ha complert", a més de recordar que aquesta legislació permet denunciar a les prostitutes per "executar actes d'exhibició obscena" o per "desobediència a l'autoritat".

Això no obstant, la llei que, segons la Plataforma, requereix una modificació més urgent és la Llei Orgànica 4/2000, comunament coneguda com a 'Llei d'Estrangeria', que "dificulta la regularització de les persones migrades que exerceixen el treball sexual, a més de criminalitzar les persones migrants indocumentades". En aquest sentit, l'informe també destacada que el 53% de les dones internades als Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs) entre el 2021 i el 2022 eren treballadores sexuals, dades que també recull l'organització Mundo en Movimiento.

Estigmatització i desprestigi d’activistes

Més enllà de l'àmbit legislatiu, la Plataforma expressa a l'informe la seva preocupació per l'"estigmatització i desprestigi, tant polític com social, de les entitats que treballen pels drets de les treballadores sexuals", a més d'apuntar la seva por a que aquest desprestigi vagi acompanyat d'una retirada de finançament a aquests col·lectius.

Precisament, un d'aquests col·lectius és la Plataforma CEDAW Catalunya, una organització no governamental formada per més d'una dotzena d'entitats que treballeb per garantir els drets de les dones a escala local, nacional i internacional.

El seu principal objectiu és elaborar els Informes Ombra periòdics i fer el seguiment de les agendes polítiques governamentals pel que fa als drets de les dones, fent incidència en el compliment dels estàndards internacionals a les agendes locals. El Comitè per l'Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW), el Grup d'Expertes en la Lluita contra la Violència de Gènere i la Violència Domèstica (GREVIO), o l'Agenda 2030, entre altres, són els instruments de referència per al seu treball.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari