Desmuntar estereotips a través del cinema que es mereix la gent gran
Comparteix
La cinquena edició del festival La GRAN pantalla ofereix, del 4 al 9 de juliol, una completa programació de pel·lícules i curtmetratges protagonitzades per gent gran que reflecteixen la seva diversitat i reforça valors positius de la vellesa.
La població major de seixanta-cinc anys, aquella que és considerada gent gran, ha anat augmentant en els darrers anys. Això suposa que la societat està envellint, el que és un símptoma, alhora, del bon estat de salut del sistema sanitari i d'una certa millora, en general, de les condicions de vida. No obstant això, malgrat ser part important de la població, la gent gran està infrarepresentada en un espai tan important, i que esdevé reflex de la societat, com és el cinema.
No només això, sinó que quan la gent gran apareix a les pel·lícules o les sèries, ho fa d'una manera negativa, sempre relacionada amb aspectes com la malaltia, la depressió, la precarietat o la soledat, realitats que afecten la gent gran, però que no són úniques. Per trencar amb els estereotips i visibilitzar el cinema que reforça valors positius de la vellesa, torna el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona La GRAN Pantalla per celebrar la seva cinquena edició, tot consolidant-se com un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional.
A la @granpantallabcn projectem pel·lícules i fem xerrades que ofereixen noves mirades sobre el fet de ser i fer-se gran
— La GRAN pantalla Festival (@granpantallabcn) June 20, 2023
Del 4 al 9 de juliol als @Cinemes_Girona
Reserva la teva entrada gratuïta a https://t.co/0vvcjpzYQ0 Estan volant pic.twitter.com/kCIhobosvB
Organitzat per l'associació cultural elParlante, el festival projectarà en l'edició d'enguany nou llargmetratges protagonitzats per gent gran i projectats durant l'últim any a la cartellera de cinema convencionals, així com a festivals en els quals han sigut àmpliament premiades. "La idea és que siguin pel·lícules que defensi la nostra mirada, que destaquin la diversitat, que reforcin valors positius, que siguin alegres, i que tinguin una actitud desafiant davant la vida", explica l'Alfredo Cohen, director de La GRAN pantalla.
Les entrades per a assistir al festival són gratuïtes amb l'objectiu de fer accessible el cinema a tothom. Això sí, cal fer reserva prèvia a través d'una aplicació intuïtiva i fàcil pensada especialment per a la gent gran. "Hi ha una bretxa digital que fa que a la gent gran li sigui molt complicat comprar entrades en línia. Amb aquesta aplicació, només cal clicar la pel·lícula de la qual vols entrades, posar el nom i cognoms, i s'enviarà un enllaç per WhatsApp una eina que qui més qui menys, utilitza", exposa Cohen.
Programació completa
El festival donarà el tret de sortida amb 'Buena suerte, Leo Grande', el dimarts 4 de juliol a les 19 h. El festival també programarà altres films, com ara '20.000 especies de abejas', 'Loli Tormenta', 'Francesca i l'amor', 'Temps difícils, cants per les cures', 'Utama', 'Cantando en las azoteas' i 'Toda una vida', alguns d'ells amb xerrades posteriors. El festival es tancarà el diumenge 9 de juliol amb 'Omara'. Com a prèvia del festival, es projectarà 'Cantant sota la pluja' el dissabte 1 de juliol a les 19 h a la Filmoteca de Catalunya i s'oferirà un concert de Som de la Rambla a la plaça de la Vila de Gràcia.
A banda dels llargmetratges, el festival també inclou una selecció oficial de curtmetratges i una sessió especial de curtmetratges participatius. A més es duran a terme activitats com la taula rodona sobre persones grans al cinema català, que comptarà amb la participació de Núria Vidal, Mario Torrecillas, el guionista de 'Loli Tormenta'; Marta Romero, directora de 'Toda una vida', i Enric Ribes, director de 'Cantando en las azoteas'. També està programada una masterclass amb la directora del film '20.000 especies de abejas', Estibaliz Urresola.
La clausura comptarà amb un homenatge a l'actriu Teresa Gimpera, qui se sumarà a altres actrius destacades que han estat homenatjades en edicions anteriors del festival, com Carme Sansa, Carme Elías o Montserrat Carulla.
Mostrar totes les maneres d'envellir
El director del festival assenyala que cal tenir en compte que es considera gent gran aquella que té més de seixanta o seixanta-cinc anys. "Per tant, hi ha una gran diversitat de maneres de fer-se gran i envellir", assenyala. "La GRAN Pantalla és un espai per reconèixer que l'envelliment és una cosa que ens afecta a totes. Cada dia envellim, ens fem grans i això implica una mirada en les cures, cap al sentit de la vida, de reflexió sobre la societat que construïm o com valorem la gent gran", manifesta Cohen.
"El festival és una excusa per reflexionar sobre temes que ens afecten transversalment. Inclús temes al voltant de les persones migrades d'orígens diversos, persones grans LGTBIQ+, el col·lectiu trans, persones que continuen actives i volen segui treballant, que són emprenedores, etcètera", assenyala Cohen. "Hi ha una diversitat temàtica molt ampla que aquest festival també tracta de reflectir", afegeix.
Aquesta diversitat també es veu en la producció de les mateixes pel·lícules, que són produïdes a països com Bolívia, Finlàndia, Cuba, a més de les catalanes. Així mateix, la majoria de les propostes són protagonitzades per dones, mentre que el nombre de directores presents al festival s'apropa molt a la paritat. "Normalment, el cinema continua estant dirigit i protagonitzat per homes, així que entenem que cal tenir una perspectiva de gènere important", afirma Cohen.
Afegeix un nou comentari