Caminades conscients per connectar profundament amb la natura
Comparteix
El Camí dels Bons Homes ha preparat sis itineraris circulars curts, entre 5 i 14 quilòmetres de recorregut, ubicats als municipis de Castellar del Riu, Peguera, Gisclareny, Bagà, Saldes i Gósol.
L'estiu és un dels moments de l'any en el qual habitualment moltes persones busquen viure viatges de caràcter transformador, vivències que els ajudin a trobar-se a si mateix, a reconnectar amb la natura o establir un vincle amb el planeta. De fet, l'interès per viure aquestes experiències ha augmentat en els darrers anys, i s'espera que en un futur ho continuï fent a conseqüència de l'estil de vida poc saludable que porta la majoria de la societat que viu en ambients urbans.
Aquestes vivències se solen buscar lluny, a indrets sagrats de territoris exòtics com l'Índia, Tailàndia, Kènia, Vietnam, Etiòpia, Xile o Indonèsia. No obstant això, a casa nostra també podem trobar vivències enriquidores. Una d'elles és el Camí dels Bons Homes, un itinerari turístic transpirinenc, d'uns 200 quilòmetres, comprès entre el Castell de Montsegur, al departament de l'Arieja, a la regió francesa d'Occitània, i el Santuari de Queralt, a Berga.
El projecte 'Melhorament', encarregat en el marc del projecte NATTUR-POCTEFA pel servei de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i liderat per la Dra. Montse Subirana, demostra el valor terapèutic de la natura a través d'aquesta travessa. Les conclusions confirmen que, entre altres aspectes, fer el Camí dels Bons Homes redueix la simptomatologia relacionada amb el malestar psicològic.
Arran de les conclusions del projecte, i per incidir en els beneficis en la salut a nivell físic, mental i espiritual que comporta el contacte amb la natura, al Camí dels Bons Homes s'han creat les caminades conscients. Es tracta d'una proposta que permet conèixer la travessa connectant profundament amb la natura.
S'han preparat sis itineraris circulars curts, entre 5 i 14 quilòmetres a la part berguedana de la ruta, ubicats als municipis de Castellar del Riu, Peguera, Gisclareny, Bagà, Saldes i Gósol. "Als itineraris es recomanen aturades en punts especials per fer algunes pràctiques meditatives àudio guiades, on les persones poden meditar, escoltar i tenir experiències a través dels sentits", expliquen des del Camí dels Bons Homes.
"Aquests punts permetran entrar en contacte amb la natura d’una manera més profunda, sentir una unió, una harmonia que aporta claredat mental, major benestar físic i emocional", afegeixen. Per seguir les rutes, que es troben a Wikiloc, només caldrà observar diferents senyalitzacions de GR, PR i groga de Xarxa de Camins. Aquests itineraris i les audioguies estan disponibles al Catàleg interactiu amb l'audioguia i a l'Spotify.
Un recorregut amb molta història
El Camí dels Bons Homes és un itinerari que rememora l'exili dels Càtars, també anomenats bons homes, persones que van ser perseguides per ser considerades heretges per part de l’Església catòlica a França. Entre els segles XIII i XIV, van travessar els Pirineus per anar a refugiar-se a casa de nobles catalans. Aquests bons homes i dones tenien la natura i els camins com espai de creixement: volien tornar a les coses simples i més essencials de la vida.
L'itinerari, que es pot recórrer a peu, a cavall o en bicicleta, és una de les opcions més destacades que tenim a casa nostra de dur a terme una activitat física, en contacte amb la natura, envoltades d'història i amb valors relacionats amb la gastronomia, la cultura, la literatura o l'aventura. Però a més a més, com hem dit, fer el Camí dels Bons Homes també beneficia la nostra salut, no només a nivell físic, sinó que afavoreix el benestar emocional, mental i espiritual de les persones.
"El nostre propòsit era incorporar el valor terapèutic a la resta de valors de la travessa per ampliar els usos i el públic potencial", ens explicava fa uns mesos la Karina Behar, directora del Camí dels Bons Homes a causa de la publicació de les conclusions del projecte 'Melhorament'. Behar també es congratulava pel fet que les conclusions de l'estudi reforçaven, encara més, i amb dades, la idea que la natura és beneficiosa per a la salut de les persones.
Afegeix un nou comentari