Àmbit de la notícia
Social

La Xarxa d’Universitats per la Diversitat demana apostar per polítiques interseccionals

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La Llei Orgànica del Sistema Universitari obliga les universitats a tenir unitats promotores de la diversitat. Font: Pexels.
    La Llei Orgànica del Sistema Universitari obliga les universitats a tenir unitats promotores de la diversitat. Font: Pexels. Font: Pexels

Vuit universitats catalanes formen part d’aquesta xarxa i han signat el seu darrer comunicat.

La Xarxa d'Universitats per la Diversitat (RUD) ha celebrat aquest estiu la seva segona trobada a Madrid. Durant les jornades, que versaven sobre les polítiques de diversitat sexual, de gènere, de procedència, de cultura i de creences, cadascun dels centres va poder exposar les seves casuístiques i característiques particulars en matèria d'igualtat, a més de posar en comú les seves propostes per abordar les darreres modificacions de la Llei Orgànica del Sistema Universitari.

Des de la Xarxa, celebren "que la Llei Orgànica del Sistema Universitari reculli l'obligació de les universitats de comptar entre les seves estructures amb Unitats de Diversitat i que s'insti a les universitats a dotar-les dels recursos necessaris per poder desenvolupar les seves funcions" i, per garantir-ho, reivindiquen el compliment d'aquesta obligatorietat per part de les universitats i dels organismes competents.

A més, els centres que formen part de la Xarxa, també reivindiquen que és necessari conèixer la realitat de les persones del col·lectiu LGTBIQ+, les persones racialitzades i aquelles amb diversitat funcional i cognitiva per poder dur a terme la seva activitat de docència i investigació amb la major qualitat possible i incloent en la seva oferta formativa tots aquests valors de forma transversal, posant èmfasi en la lluita contra el masclisme, la LGTBI-fòbia, el racisme, l'antigitanisme i el capacitisme.

La Xarxa d'Universitats per la Diversitat, a més, reivindica també el seu paper com a garant dels drets humans en un context en què "s'estan incrementant de manera preocupant els discursos d'odi", i afirma que la universitat "ha de continuar fomentant la capacitat crítica, reflexiva i analítica que permeti la transformació" per construir una societat millor.

Les universitats catalanes, referents en la lluita per la diversitat

La gran majoria de les universitats catalanes, ja tenen departaments dedicats a la promoció de la igualtat i la diversitat dintre de les seves estructures amb l'objectiu d'incorporar les perspectives feminista, LGTBI, antiracista i de classe, entre d'altres, als seus estudis i investigacions. De fet, vuit de les principals universitats catalanes –la Universitat de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya, i la Politècnica – formen part de la Xarxa d'Universitats per la Igualtat.

Algunes de les iniciatives més destacades de les universitats catalanes en matèria de diversitat són les següents:

  • Igualtat URV: tot i haver-se creat fa només tres anys, la Unitat d'Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili s'ha convertit en tota una referència gràcies a la seva rellevant presència digital. Aquest departament és l'òrgan tècnic encarregat d'implementar les mesures previstes en el Pla d'Igualtat del centre, a més de ser un servei d'informació i difusió de la realitat de la desigualtat per raó de gènere entre la comunitat universitària i la societat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by igualtaturv (@igualtaturv)

  • Observatori per la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona: es tracta d'un dels Observatoris referents a Catalunya, per la seva llarga trajectòria i per la seva tasca d'implementació de la igualtat en la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva activitat l'any 2005, centrant les seves actuacions en l'àmbit de desigualtat entre dones i homes. Tres anys després, el seu focus es va ampliar cap a altres camps d'actuació, incloent-hi aquells col·lectius que es puguin veure sotmesos a condicions desfavorables per raó de discapacitat i situació econòmica o social.
  • Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra: és la unitat encarregada de desenvolupar i aplicar el Pla d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, a més d'atendre les consultes i denúncies en matèria de violència masclista i LGBT-fòbia que afectin qualsevol membre de la comunitat universitària i proporcionar diferents serveis d'acompanyament. Una de les seves iniciatives més destacades és el ViquiDonesUPF que vol reduir la bretxa de gènere en les entrades de la Viquipèdia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari