‘Guanyem un estiu lector’ la campanya que promou el gust per la lectura en temps de vacances
Comparteix
Per quart any consecutiu la Fundació Bofill impulsa el projecte amb l’objectiu de fomentar la competència lectora i reduir les desigualtats educatives entre els diferents contextos socioeconòmics de l’alumnat.
Amb l'objectiu d’incentivar la lectura en temps de vacances, el programa LECXIT de la Fundació Bofill ha llançat per quart any consecutiu la campanya ‘Guanyem un Estiu Lector’. Aquesta iniciativa té com a finalitat fomentar el gust per la lectura i animar a la infància en situació de major vulnerabilitat socioeconòmica a gaudir de la lectura durant les vacances d'estiu.
Segons dades que aporta la mateixa campanya a Catalunya un 13,2% de la infància finalitza la primària amb un nivell baix de comprensió lectora. Aquest problema s’agreuja encara més en els períodes llargs sense escola. Per combatre aquesta situació, la campanya ‘Guanyem un Estiu Lector’, ofereix activitats i recursos per estimular l'hàbit lector.
El Kit Lector és el material que s’entrega a la infància que participa en el projecte i inclou un Carnet Lector i les Orientacions per famílies. A través de preguntes, enigmes i reptes, l’alumnat descobreix noves històries desenvolupant alhora les seves habilitats lectores de forma entretinguda.
A la pàgina web de la campanya es pot trobar el calendari d’activitats lectores d’estiu gratuïtes i obertes a tothom que es realitzin en el marc del projecte biblioteques municipals, llibreries i entitats socials. També es pot consultar el mapa d’espais de distribució dels kits per a persones individuals.
L’èxit de la campanya d’aquest estiu
“Aquest any hem tingut molt bona resposta. De fet, hem distribuït 10.000 kits més que l'any passat”, explica Marta López, directora del programa LECXIT. La campanya ‘Guanyem un Estiu Lector’ va iniciar la seva activitat en començar l’estiu.
Els elements clau que han contribuït al rècord d'èxit d'enguany són la col·laboració amb la xarxa de biblioteques públiques, tant pel que fa al Departament de Cultura com de Diputacions i el Consorci de Biblioteques a Barcelona. Això ha permès augmentar els punts de distribució dels kits de lectura i arribar a un públic més ampli. A més, la implicació de la cooperativa Abacus amb activitats a les seves botigues i l'oferta d'incentius, com les subscripcions a la revista Petit Sapiens, ha motivat encara més la participació.
Un altre factor clau ha estat l'organització d'un acte de presentació de la campanya, que va incloure una taula rodona i una prospecció de pràctiques internacionals relacionades amb l'aprenentatge lector a l'estiu. Aquesta iniciativa va donar visibilitat al tema i el va situar en el centre del debat públic, coincidint amb la publicació dels resultats PIRLS 2021 i amb les setmanes prèvies a la presentació del Pla Nacional del Llibre i la Lectura.
“Compensar l'augment de la bretxa d'oportunitats lectores que implica l'aturada per vacances per alguns infants és una causa prou àmplia com per incorporar a tants actors com sigui possible. Aspirem a fer que ‘Guanyem un estiu lector’ esdevingui una proposta compartida, més enllà d'una campanya de la Fundació Bofill”, explica López.
Lectura per a un futur equitatiu
“Cal que la lectura s'entengui com a quelcom que va més enllà de l'àmbit acadèmic”, reivindica López. La competència lectora és un factor clau per a l'èxit acadèmic i el desenvolupament personal de la infància. No obstant això, existeix una bretxa significativa en aquesta competència entre l’alumnat de diferents contextos socioeconòmics.
Per lluitar contra aquesta desigualtat és essencial que els esforços s’estenguin més enllà de les biblioteques i les escoles, involucrant altres àmbits com el lleure i serveis socials. “Un treball coordinat entre educació, cultura i serveis socials i en aquest sentit, és una bona notícia que el Pla Nacional del Llibre i la Lectura incorpori les tres mirades”, explica López.
“Que les polítiques lectores no facin vacances a l'estiu”, afegeix López. És necessari que les administracions públiques treballin conjuntament amb els actors implicats per garantir l'accés a programes acceleradors i compensatoris durant l'estiu. Això inclou obrir les biblioteques durant aquesta època i proporcionar-los els recursos necessaris, com més professionals, perquè puguin oferir activitats de promoció lectora.
La campanya ‘Guanyem un Estiu Lector’ és un pas més en la lluita per crear una societat més equitativa i amb oportunitats iguals per a tota la infància. A través de la lectura i l'enriquiment cultural s'espera inspirar una nova generació de lectors i promoure l'èxit acadèmic i personal en les comunitats més vulnerables.
Afegeix un nou comentari