Àmbit de la notícia
Social

El projecte 'Dones en Acció' es consolida com una xarxa de suport de dones nouvingudes al Poble-sec

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Costa Siles
  • El projecte 'Dones en Acció' es consolida com una xarxa de suport de dones al barri del Poble-Sec
    El projecte 'Dones en Acció' ha comptat amb trenta participants i deu sessions de treball. Font: Bona Voluntat en Acció. Font: Bona Voluntat en Acció.
  • El programa ha durat un total de 10 sessions que s'han repartit en tres mesos.
    Les sessions han combinat dinàmiques de treball, activitats i sortides lúdiques. Font: Bona Voluntat en Acció. Font: Bona Voluntat en Acció.
  • El projecte ha comptat amb sessions de risoteràpia, sortides i tallers.
    L'experiència ha estat valorada molt positivament per part de les participants, que han destacat aspectes com l'acompanyament i el suport mutu. Font: Bona Voluntat en Acció. Font: Bona Voluntat en Acció.

Un total de trenta dones han participat en el programa impulsat per l'entitat Bona Voluntat en Acció, nascut amb l'objectiu de crear una xarxa de suport i de cura entre persones nouvingudes. 

"Al barri del Poble-sec, ubicat a Barcelona, va sorgir la necessitat de crear una xarxa social per a dones que arribaven soles al país i que no tenien suport. L'objectiu principal, sobretot, era ajudar-les a conèixer altres dones que es trobessin en situacions similars, facilitar el vincle entre elles i formar un grup". Així explica el naixement del projecte 'Dones en Acció' la treballadora social Vanesa Hernández Arroyo, vinculada a l'entitat Bona Voluntat en Acció.

L'organització, nascuda l'any 1997, es basa en el voluntariat, i treballa eixos com l'acollida, la cobertura de necessitats bàsiques, la formació i la inserció laboral de persones nouvingudes i locals que es troben en situació d'exclusió social en el districte de Sants-Montjuïc. 

"Les treballadores socials vam detectar quines dones usuàries de l'entitat podrien tenir més necessitat de participar-hi. Segons la situació de cadascuna, vam fer-los la proposta de forma directa i individualitzada", apunta Vanesa Hernández.

El programa, que ha celebrat la seva primera edició, ha tingut una durada de tres mesos i ha comptat amb la participació de trenta dones i la realització de deu sessions. S'hi han combinat dinàmiques de treball, activitats i sortides lúdiques per reforçar els vincles entre les participants.

Un camí d'aprenentatges i empoderament

Pel que fa a l'acollida de 'Dones en Acció' per part de les participants, l'experiència ha estat enriquidora, carregada d'aprenentatges i de suport mutu. Les activitats com la biodansa i la risoteràpia han estat especialment ben valorades.

"Envoltar-me de persones que estan passant per una situació similar i veure que no soc l'única m'ha ajudat molt. T'impulsa a seguir cap endavant i t'omple de fe i esperança", destaca una de les usuàries. D'altres també remarquen que treballar aspectes com l'autoestima i la confiança en una mateixa, així com compartir vivències i sentiments, ha estat sanador. 

Respecte a la celebració d'una segona edició de 'Dones en Acció, Hernández apunta que el desig de Bona Voluntat en Acció és continuar el programa, però que depenen dels recursos econòmics de subvencions públiques i privades pel fet que el tercer sector està sobresaturat i compta amb recursos limitats. 

Malgrat la incertesa, l'equip de coordinació també valora molt positivament el projecte. "Ens ha permès crear una comunitat de dones forta, que es busca mútuament i es dona suport. Com a treballadores socials, nosaltres també hem pogut conèixer més a cadascuna de les participants i trencar barreres, creant un vincle més proper a través de les activitats proposades", destaca Vanesa Hernández.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari