Àmbit de la notícia
Ambiental

La Terra es queda sense saldo ecològic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El web 'Cruïlles de vida' vol visibilitzar les conseqüències de les crisis superposades que ens amenacen.
    La humanitat necessitarà aquest any 1,75 planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals. Font: Unsplash (Llicència CC) Font: Unsplash (Llicència CC)
  • L'església de Sant Romà del pantà de Sau ens ajuda a veure els efectes de la sequera.
    L'alta demanda de consum d'aigua, i la sequera, provoquen escenes com la de l'església de Sant Romà sorgint del pantà de Sau. Font: Llicència CC (Unsplash) Font: Llicència CC (Unsplash)
  • L'Amazònia és un punt estratègic per la lluita contra l'emergència climàtica.
    L'Amazònia és un punt estratègic per la lluita contra l'emergència climàtica. Font: Llicència CC

El 2 d'agost és el Día de la Sobrecapacitat de la Terra, moment en què la humanitat ja ha esgotat tots els recursos naturals que el planeta genera en un any.

Dos-cents catorze dies. Això és el que la humanitat ha trigat enguany a quedar-se sense saldo ecològic. És a dir, és el temps que la població mundial ha necessitat per consumir tots els recursos naturals i serveis ecològics que el planeta Terra és capaç de generar en un any. A aquest moment se'l coneix com a Overshoot day, o Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, una data que enguany ha arribat el dimecres 2 d'agost.

D'acord amb les anàlisis elaborades per Global Footprint Network, l'organització que mesura l'empremta ecològica en aproximadament dos-cents països, gràcies a la feina conjunta amb un centenar d'entitats internacionals, la humanitat excedirà enguany un 74% la capacitat dels ecosistemes terrestres per regenerar els recursos naturals i els seus ecosistemes. Això vol dir que la humanitat necessitarà aquest any 1,75 planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals a escala global.

Des de les entitats d'àmbit ambiental i ecològic han volgut posar de manifest el que significa, en només vuit mesos, haver esgotat tots els recursos naturals que la Terra genera en un any. "El 2 d'agost de 2023 entrem en números vermells", alerten des de WWF. "Encara queden diversos mesos per finalitzar l'any i ja vivim a crèdit de les generacions futures", afegeixen des de l'entitat internacional.

Des que es van començar a dur a terme aquestes mesures, el consum dels recursos naturals que fa la humanitat any rere any ha anat augmentant exponencialment, el que suposa que la data que marca la sobrecapacitat del planeta no ha deixat d'avançar-se. Per exemple, donant una ullada als càlculs de la Global Footprint Network, podem veure com en els darrers trenta anys aquesta efemèride s'ha avançat fins a tres mesos.

Per visualitzar la problemàtica, el 1970 els recursos naturals es van consumir al mes de desembre, mentre que, el 1980, el Dia de Sobrecapacitat de la Terra es va assolir al mes de novembre. Va ser a partir dels anys noranta quan el consum que va fer la humanitat va començar a agafar una perillosa tendència que ens ha portat fins al dia d'avui, quan, a quatre mesos per finalitzar l'any, ja s'ha consumit el pressupost ecològic del planeta.

En els darrers anys, aquest punt va arribar a assolir-se fins i tot al juliol, com el 2019, 2021 i 2022. En canvi, durant els anys marcats per fets que han impactat en l'economia mundial, com la crisi econòmica del 2008, o les crisis derivades de la pandèmia de la covid-19 l'any 2020, la demanda es va reduir substancialment i el Dia de Sobrecapacitat es va aconseguir endarrerir al 22 d'agost.

Espanya ja va assolir la sobrecapacitat al maig

El consum mundial de la humanitat durant el que portem de 2023 ens ha portat a acabar amb els recursos anuals a l'agost, però cal destacar que el repartiment del consum és ben desigual entre els diversos països. Mentre Qatar esgota els recursos anuals en poc més d'un mes, el que suposa que enguany necessitarà l'equivalent a nou planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals, altres països com l'Índia, Pakistan, Filipines, Angola o Uruguai, finalitzen l'any amb superàvit.

Per la seva banda, Espanya va superar la sobrecapacitat el 12 de maig, el que suposa que la utilització que  se'n fa dels recursos naturals és molt elevada. Si tota la població mundial visqués amb la mateixa demanda de consum d'Espanya, a finals d'any necessitaria els recursos naturals de tres planetes. Així, la data assolida per l'Estat espanyol, com en el cas global, s'ha anat avançant en els darrers anys. Cal destacar que el 2018 el dia en què Espanya va assolir la sobrecapacitat va ser l'11 de juny.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari