L’Octubre Antiracista alça la veu per denunciar el racisme social i institucional
Comparteix
La plataforma, que aplega més d’una vintena d’entitats de Girona i Salt, ha programat un ampli ventall d’activitats i accions durant tot el mes d’octubre per situar l’antiracisme al centre.
“Aquest moviment neix d’una premissa que tenim molt clara, però no és fàcil d’acceptar: vivim en un país en què hi ha molt racisme, sobretot des de l’àmbit institucional”, exposa sense embuts el Gerard Peremarch, membre de l’ONG saltenca NouSol, una de les més de vint entitats gironines que han unit forces per impulsar l’Octubre Antiracista.
Creada gràcies a l’empenta del teixit associatiu i comunitari de Salt, aquesta plataforma popular neix per fer evidents les discriminacions socials i institucionals que pateixen cada dia les persones migrades a Catalunya i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica.
Una tasca de denúncia i presa de consciència que el moviment durà a terme amb tota mena d’activitats i mobilitzacions durant aquest mes, que volen convertir en un octubre de reivindicació i combat contra el racisme, especialment en una data tan simbòlica com el 12 d’octubre, que han plantejat com una jornada farcida d’actes populars, com una gran manifestació.
Dins de l’Octubre Antiracista hi ha un gruix d’entitats de Salt i Girona, com Salt’Educa, NouSol, Càritas Salt, el Casal dels Infants, la Federació d’Entitats de l’Ateneu Popular de Salt, la Fundació SERGI, l’Associació de Benestar i Cultura de Ghana de Girona, l’Associació Malians i l’Ateneu 24 de juny de Girona, entre altres, a més de persones que a títol individual han volgut donar suport a la iniciativa.
Les entitats, agrupades gràcies al concurs de projectes convocat per la comunalitat de Som de Salt, s’han aplegat en aquest moviment creat per la plataforma Salt’Educa, guanyadora del concurs, que ha comptat amb la complicitat i la participació activa del teixit associatiu de Girona i Salt.
Avui hem presentat l'#OctubreAntiracista
— Salt'Educa (@EducaSalt) September 25, 2023
Durant tot el mes, activitats diverses x visibilitzar i deixar en evidència la situació de racisme, institucional i social, que bona part de la població viu cada dia.
El 12 d’octubre, #resAcelebrar!
Programa https://t.co/uK26BBexCo pic.twitter.com/o3RZq7TO3i
Un ampli programa d’activitats, amb el 12 d’octubre com a punt àlgid
Per agitar consciències i sensibilitzar contra el racisme i la discriminació, objectius centrals del moviment, des de l’Octubre Antiracista han programat un ampli ventall d’accions i propostes durant el mes d’octubre, que inclouen una manifestació, taules rodones, xerrades, tallers, una caminada popular, la pintada d’un mural, activitats pedagògiques per a infants i jovent i concerts, entre altres.
Amb tot, el programa d’activitats té com a eix central el 12 d’octubre, dia en què tindrà lloc l’acte central del moviment, que inclourà accions com un taller de pancartes i un mural col·laboratiu amb l’artista Diego Ojeda ‘Nadiemedicearte’, una taula rodona que se centrarà en com combatre el racisme des dels barris, i el plat fort del dia, que serà una manifestació pels carrers de Salt fins a l’Escola La Farga. La jornada es clourà amb l’actuació musical del grup PINAN 450F.
En una data tan carregada de simbolisme com el 12 d’octubre, les impulsores del moviment reivindiquen que “no hi ha res a celebrar” i recorden que és un dia per denunciar “l’acumulació històrica del racisme se segueix reproduint i donant com a resultat un empitjorament de les nostres condicions de vida”.
El #12octubre ens recorda que l’acumulació històrica del racisme es segueix reproduint.
— Salt'Educa (@EducaSalt) September 20, 2023
Diverses entitats i persones de Salt i Girona estem organitzant l'#octubreAntiracista amb accions i activitats en clau antiracista.
Aquest 12 d'octubre, a Salt, participa! @pinan450f pic.twitter.com/PEChCjj21T
Així ho han expressat les entitats que conformen la plataforma en un comunicat, en què alcen la veu contra els greuges que pateixen cada dia les persones migrades i racialitzades. “Constituïm més del 41% de la població saltenca, i més del 25% de la població gironina, i veiem vulnerats els nostres drets de forma sistemàtica”, exposen.
Discriminacions que s’evidencien en segregació escolar, barris guetitzats, racisme immobiliari, precarietat laboral, racisme policial, vulneracions del dret a la participació política i un llarg etcètera de situacions que impacten contra el desenvolupament i la salut física i mental d’aquests col·lectius. Davant de tot això, lamenten, “observem la inacció i complicitat de la societat que ens envolta”.
En aquest escenari de greuges constants i vulneració sistemàtica de drets, el moviment es proposa situar l’antiracisme al centre i obrir espais per al debat i la reflexió col·lectiva, i teixir les complicitats que permetin “traçar accions combatives i emancipadores contra el racisme i el deteriorament general de la qualitat de vida de la classe treballadora”.
Igualment, el comunicat insta les entitats socials i polítiques a revisar el funcionament dels seus espais i demana aplicar una perspectiva antiracista en el seu funcionament i activitats. Pel que fa als poders públics, les entitats exigeixen “la superació del paradigma intercultural, que només oculta i amaga el veritable problema, el racisme institucional i social”, del qual en fa responsables les administracions locals, la Generalitat de Catalunya i un Estat espanyol “que encara glorifica avui en dia el que representa la violència i l’espoli”.
Posar el focus en el racisme institucional
És evident que avui el racisme institucional existeix i és un gran obstacle per a la vida de moltes persones. Exemples n’hi ha a cabassos. Per citar-ne un, es pot parlar dels milers de catalans de naixement o arribats fa molts anys que no van poder votar en les darreres eleccions perquè no se’ls ha reconegut la nacionalitat espanyola.
O de la persistència de les identificacions policials per perfil racial que han denunciat reiteradament entitats com SOS Racisme, i que representen la mostra del racisme institucional més bàsic i quotidià.
L’Octubre Antiracista vol posar el focus en aquest tipus de racisme, “que existeix, actua com a barrera per la integració plena de moltes persones i és realment limitant per a la vida quotidiana”, assegura el Gerard Peremarch. En aquest sentit, el membre de NouSol posa d’exemple el racisme immobiliari que moltes persones pateixen, i que, per exemple a Salt, també “fomenta que hi hagi un percentatge tan alt d’ocupacions”, denuncia.
El moviment vol promoure la consciència crítica de la ciutadania sobre aquesta xacra i, segons explica Peremarch, fer-ho des de la base. Per això, l’activitat no s’aturarà i vol anar més enllà del mes d’octubre. En aquest sentit, es plantejaran un “conjunt d’activitats educatives interseccionals i transversals enfocades a aquesta temàtica que es duran a terme al llarg de tot el primer semestre escolar”, apunta. Contra el racisme, denúncia i consciència crítica.
Afegeix un nou comentari