Àmbit de la notícia
Social

Mercè Amat: "Haurem d'anar reduint les quantitats d'aliments en els lots setmanals"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • El magatzem d'aliments de Bona Voluntat en Acció, una entitat del Poble-sec, a Barcelona.
    El magatzem d'aliments de Bona Voluntat en Acció, una entitat del Poble-sec, a Barcelona.
  • Un grup d'amigues i amics van podar en marxa Bona Voluntat en Acció l'any 1997.
    Un grup d'amigues i amics van posar en marxa Bona Voluntat en Acció l'any 1997. Font: Bona Voluntat en Acció

Entitats socials com Bona Voluntat en Acció, que és al Poble-sec, a Barcelona, treuen recursos de sota les pedres davant de l’increment de preus de productes bàsics com els aliments, la llum i la benzina.

Bona Voluntat en Acció, fundada el 1997 per un grup d'amics i amigues, treballa per acompanyar les famílies en situació d'exclusió social al Poble-sec, a Barcelona. Pateixen en el dia a dia les dificultats de l'encariment del cost de la vida, tant dels aliments com de l'energia. Les famílies tenen més dificultats per tenir una vida digna i l'entitat té més despesa i pot ajudar menys.

La coordinadora de Bona Voluntat en Acció, Mercè Amat, i la treballadora social, Júlia Martínez, expliquen que atenen 550 persones cada setmana, que tenen llista d'espera i que augmenten els trastorns de salut mental en les persones que acompanyen.

Bona Voluntat en Acció treballa des del 1997 al Poble-sec, a Barcelona, fent acompanyament integral a famílies en situació vulnerable. Com esteu avui?

Han passat més de vint-i-cinc anys des que va començar aquest projecte solidari i els nostres objectius i intencions continuen sent els mateixos del 1997. Durant aquest temps, han estat moltes les persones que han treballat i col·laborat de forma desinteressada i que s'han il·lusionat amb l'entitat. Des de 1997, l'entitat ha donat servei a un total de 38.849 persones, que han estat beneficiàries de les diferents activitats dutes a terme a l'associació.

És de les pitjors etapes que heu passat o n'hi ha hagut d'altres?

L'etapa més critica que hem viscut va ser durant la pandèmia: vàrem arribar a atendre a més de mil persones a la setmana i, en aquelles condicions sanitàries, va ser molt difícil.

Com afecta l'increment de preu en l'alimentació, els serveis bàsics d'energia... les famílies que ateneu?

Tots els increments de preus en els serveis bàsics afecten directament les nostres persones usuàries i, per tant, tenim més demanda, però també ens afecten directament a l'entitat, perquè podem comprar menys quantitat de productes de primera necessitat. A més, rebem menys quantitat de les entitats que ens ajuden. El Banc dels Aliments ja està anunciant que baixaran molt els quilos de productes que ens donen, perquè a més de la reducció de donacions, el programa d'ajuda alimentària finançat pel Fons d'Ajuda Europea per les persones més desfavorides es redueix.

I al dia a dia de l'entitat?

Haurem d'anar reduint les quantitats d'aliments en els lots setmanals. De fet, en els lots d'alimentació ja hi posem menys quantitat.

Quantes persones ateneu?

Atenem setmanalment unes 550 persones, que conformen unes dues-centes famílies.

Teniu llista d'espera?

Sí. A part de les persones que venen a demanar-nos ajuda directament cal sumar-hi aquelles que arriben derivades d'altres entitats i dels Serveis Socials del districte.

Feu acompanyament en formació laboral i recerca de feina. És molt més complicat en la situació actual?

Sí, fem plans de treball d'atenció integral a les famílies que atenem que inclouen, a més de l'ajuda de les necessitats bàsiques, formació ocupacional i tallers laborals de recerca de feina. La situació actual és molt difícil, perquè moltes de les persones que arriben a la nostra entitat demanant ajuda no tenen encara el permís de treball vigent. La llei d'estrangeria els empeny a trobar-se en aquesta situació si volen, en un futur, regularitzar-se.

Veieu més trastorns de salut, tant mental com física?

Ens trobem, efectivament, amb una situació molt greu pel que fa a la salut mental de les nostres persones usuàries. Moltes d'elles han arribat fa molt poc al nostre país, amb tot el que comporta una situació de dol migratori i deixar enrere tota una vida. En la gran majoria de les situacions, aquesta sortida del país s'ha realitzat per una recerca en la millora de condicions de vida i, en força casos, fugint d'una situació de violència política, social o personal.

Estem parlant d'adults, però també d'infants i joves que han de viure les conseqüències de tots aquests canvis. La necessitat d'un seguiment de la seva salut mental és imprescindible, però els recursos públics d'atenció a la salut mental estan saturats. Hi ha llistes d'espera interminables i no donen resposta a la greu situació que viuen aquestes famílies.

I en la salut física?

Pel que fa a trastorns físics, veiem la duresa de les conseqüències de les feines de l'economia submergida. Uns problemes de salut que poques vegades poden ser tractats amb el descans pertinent, perquè hi ha molta necessitat de treballar. Les persones en situació administrativa irregular estan abocades a un mode de vida manat per la urgència.

També ateneu els infants de les famílies...

Els infants i joves de les famílies són també beneficiaris dels nostres suports. Per una banda, cobrim part de la necessitat d'alimentació a través del lot d'aliments un cop a la setmana, i participen en el servei de reforç escolar, on fan els deures de l'escola, estudien per als exàmens i treballen les matèries en les quals tenen més dificultat, un dia a la setmana, amb el suport de persones voluntàries.

Com ho viuen infants i joves?

Sabem que trobar-se en una situació de precarietat econòmica i social pot tenir una forta incidència en la salut mental d'aquests infants i joves. Si a aquest fet li sumem la duresa del dol migratori, la dificultat d'adaptar-se a nous costums, normes, tradicions, llengües... la combinació pot ser explosiva.

Tot el seu entorn ha canviat. Aquests canvis i la dura situació d'exclusió poden generar moltes dificultats en la salut mental. Cada setmana, sense falta, hem de tractar de coordinar-nos amb altres entitats i recursos perquè puguin fer-ne una primera contenció en l'àmbit psicològic i puguin iniciar un seguiment o teràpia tan aviat com es pugui.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari