Àmbit de la notícia
Internacional

L'Associació Catalana per la Pau inicia un cicle cultural per apropar la realitat del Kurdistan

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Berbu és el film que obrirà el cicle, la ficció d'una jove que ha de prendre una decisió en un context delicat: casar-se o fugir de la ciutat davant l'amenaça de guerra. Font: Associació Catalana per la Pau
    'Berbu' és el film que obrirà el cicle, la ficció d'una jove que ha de prendre una decisió en un context delicat: casar-se o fugir de la ciutat davant l'amenaça de guerra. Font: Associació Catalana per la Pau. Font: Associació Catalana per la Pau
  • Les melodies tradicionals del poble es donaran a conèixer a través d'una sèrie de tallers gratuïts dirigits a estudiants i professorat dels conservatoris.
    Les melodies tradicionals del poble es donaran a conèixer a través d'una sèrie de tallers gratuïts dirigits a estudiants i professorat dels conservatoris. Font: Associació Catalana per la Pau
  • L'ACP és una entitat que treballa per millorar les condicions de vida de les poblacions desfavorides i forma part de les organitzacions que donen suport a la causa kurda.
    L'ACP és una entitat que treballa per millorar les condicions de vida de les poblacions desfavorides i forma part de les organitzacions que donen suport a la causa kurda. Font: Associació Catalana per la Pau

El cicle de pel·lícules 'Rewend, cinema resistent' s'enfoca al Kurdistan de la regió de Síria, mentre que els tallers gratuïts de músiques tradicionals del poble es concreten en la zona turca.

 

Entre les regions que pertanyen a l'Orient Mitjà, es troba el Kurdistan. La seva superfície es distribueix entre diversos països: Turquia, Iran, Iraq i Síria, però tot i ser una població amb la seva pròpia llengua, cultura i costums, no gaudeix plenament dels drets d'identitat. De fet, és un territori que no compta amb estat propi i la població té prohibit l'ús de la llengua materna.

La lluita pel seu reconeixement autonòmic i pels drets culturals i polítics han portat anys d'hostilitat i conflicte, especialment amb Turquia. Parlem de períodes temporals marcats per bombardejos, temptatives d'independència i el patiment de famílies que viuen en un estat constant d'inseguretat. A més, és una regió altament estratègica, ja que, a escala comercial, uneix Europa i Àsia i també és clau en l'extracció del petroli.

En aquest context, el paper de l'Associació Catalana per la Pau (ACP) és molt especial. Es tracta d'una entitat que treballa per millorar les condicions de vida de les poblacions desfavorides i forma part de les organitzacions que donen suport a la causa kurda. A través de diversos projectes i activitats, l'entitat treballa per promoure la pau, el desarmament i l'erradicació de la pobresa en aquesta regió i altres llocs del món.

Els seus esforços ompliran el mes de novembre de cultura kurda en un cicle molt especial, amb la intenció d'apropar les tradicions d'aquest poble a la ciutadania i conscienciar sobre la seva delicada situació. Des de l'entitat, no volen tancar-se portes i des de fa uns anys treballen per enfortir llaços amb l'esfera cultural, per compartir les tradicions d'aquest entorn, mentre sensibilitzen la ciutadania en temes de drets humans i solidaritat.

Projeccions audiovisuals per apropar el cinema d'origen kurd

Precisament, el cicle d'activitats culturals kurdes els permet complir amb el seu objectiu, amb dos trams d'actes que compten amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. Primerament, del 2 al 16 de novembre, es podrà gaudir de la segona edició del cicle de cinema del Kurdistan ‘Rewend, cinema resistent', durant el qual s'emetran un total de set peces audiovisuals a diversos cines de la província de Barcelona.

"L'objectiu del cicle de cinema és visibilitzar la situació de guerra que hi ha al Kurdistan, específicament a la regió de Síria i la comuna de Rojava, retratant la situació de les dones i les massacres", afirma Paula Ten, gestora cultura de l'ACP. Les emissions estan obertes a tot el públic i totes les produccions, excepte una, seran d'entrada gratuïta.

El primer film que s'oferirà serà 'Berbu - Festa de Noces' al cinema Zumzeig de Barcelona. La producció ha nascut de la creativitat de la directora Sevinaz Evdike i "parla de la resistència de tres dones kurdes a la ciutat de Serekaniye", explica Ten. La ficció es basa en el relat d'una jove que ha de prendre una decisió en un context delicat: casar-se o fugir de la ciutat, davant l'amenaça d'una guerra imminent al municipi.

A banda de l'emissió, hi ha previst un col·loqui amb la participació de la directora i cofundadora de la Comuna Cinematogràfica de Rojava i les membres de l'ACP, Tere Palop i Orsola Casagrande. Caldrà esperar per saber si finalment Evdike podrà assistir-hi, ja que "la situació de màxima corrupció al Kurdistan i la zona no està permetent que s'accedeixi als visats", constata la gestora cultural.

"És la segona edició del cicle de films, però és la primera vegada que es treballa en profunditat amb una entitat cultural de la zona", destaca com a tret diferenciador. La primera edició de la mostra va tenir molt bona rebuda, atraient especialment el públic de cooperació internacional i sensibilitzat amb la situació dels països amb els quals treballen. Enguany, el seu objectiu és ampliar-lo, "volem arribar a un públic més cultural i així obrir mires per poder sensibilitzar una mica més a la població en relació amb les arts en general".

La música també forma part de la programació

A la segona meitat del novembre, concretament començant el 21 de novembre i allargant-se fins divendres 24, les arts audiovisuals kurdes deixaran pas a les melodies tradicionals del poble i es donaran a conèixer a través d'una sèrie de tallers gratuïts dirigits a estudiants i professorat dels conservatoris.

Els espais on s'oferiran els tallers seran l'Escola de Música de Sant Feliu de Llobregat, l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), El Taller de Músics de Barcelona, el Conservatori de Música de Sant Cugat i el Conservatori de Música de Manresa. Posteriorment, es faran "una sèrie de concerts dins el marc del festival que estem muntant des de l'associació de cara el 2025, sobre drets humans", explica Ten.

Els tallers s'impulsen dins el programa 'Som Constructores', un projecte de teatre, dansa i música que treballen amb Palestina, però que enguany han iniciat amb el Kurdistan, especialment la zona que pertany a Turquia, treballant mà a mà amb l'Aryen Art Centre de la ciutat de Van, "on promocionen la música tradicional i la llengua kurda que s'està intentant eliminar", explica la Paula.

Serà Fadime Polat qui dinamitzarà les mostres. Ella és la fundadora i la directora general de l'Aryen Art Centre. S'ha format en la música al MKM Centre Cultural de la Mesopotàmia, amb un paper rellevant a les melodies turques, ja que compta amb una empresa on produeix l'erbane, un instrument d'origen kurd semblant a un tambor.

Pel que fa a 'Som Constructores', l'entitat vol incrementar el vincle amb la cultura de pau i sensibilitzar a la societat al respecte. Per tal de facilitar l'accés i animar a la ciutadania que conversi i reflexioni sobre temes rellevants com la vulneració de drets culturals al Kurdistan, opta per les expressions culturals, en aquest cas per la música, per impulsar espais de diàleg i denúncia, entre altres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari