Àmbit de la notícia
Informàtic

Martí Bravo: "Volem que el sector tecnològic ens expliqui com pot ajudar a la societat"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Al 'hackató' poden participar tant grups ja formats com persones individuals. Font: iStock.
    Al 'hackató' poden participar tant grups ja formats com persones individuals. Font: iStock. Font: iStock

L’Associació PDS organitza un ‘hackató’ aquest cap de setmana amb l’objectiu de crear solucions innovadores que puguin aplicar les entitats del tercer sector.

Aquest cap de setmana, en concret des del divendres 17 de novembre fins al diumenge 19, el Hub Social de la Fundació Bofill acollirà el SocialHackPDS, una marató de creació de projectes innovadors organitzada per l'Associació Promoció i Desenvolupament Social (PDS).

Durant tres jornades, diverses participants de diferents àmbits d'experteses treballaran col·laborativament per desenvolupar diversos projectes en els marcs de les relacions familiars saludables, l'ús saludable de les pantalles, la prevenció de la drogodependència i el benestar emocional. Totes les solucions, a més, quedaran publicades perquè les entitats del tercer sector les puguin utilitzar.

Per saber més sobre aquesta iniciativa, des de Xarxanet hem parlat amb Martí Bravo, coordinador del SocialHackPDS.

Què és el SocialHackPDS?

És un ‘hackató’ que vol fomentar la creativitat mitjançant una metodologia de feina que, durant un determinat període de temps, ajunta a diverses persones en un espai per posar en marxa projectes que se’ls hi acudeixen allà mateix.

El nom d’aquesta metodologia, del ‘hackató’, és la combinació de la primera part de la paraula ‘hacker’ o ‘hackejar’, que vol dir fer alguna cosa fora del normal, i la darrera part de la paraula ‘marató’, perquè és una activitat que es fa sense parar.

Com sorgeix la iniciativa de crear-lo?

Des de PDS portem molts anys innovant en matèria de tecnologia i de l'ús social d'aquesta i, ara fa aproximadament, va sorgir una subvenció de fons europeus que ens permetia dur a terme aquest projecte.

A més, aquest projecte suposa un pas més en una tasca i una perspectiva que fa diversos anys que desenvolupem. És a dir, nosaltres normalment treballem molt amb escoles, instituts, etc. i, arran de la pandèmia, quan van tancar, ens vam dedicar a començar a digitalitzar moltes altres de les nostres activitats i vam començar a desenvolupar altres projectes, com ara aquells que impliquen la realitat virtual 360 o el nostre concurs de xarxes socials. Amb aquest projecte en concret, volem fer aquest pas més que et comentava i volem que el sector tecnològic vingui, participi i que ens expliqui com pot ajudar a la societat, a través de quins projectes.

En què consisteixen els reptes que plantegeu durant les diferents jornades?

Doncs bàsicament els reptes són les quatre temàtiques que volem treballar i que presentarem durant la jornada de divendres, després de la benvinguda. Es tracta del foment de les relacions familiars saludables, l'ús saludable de les pantalles, la prevenció de la drogodependència i la salut i el benestar emocional.

Aquests seran els quatre àmbits en els quals hauran de treballar els equips, tant els que ja s'han apuntat al 'hackató' com a equip, com els que es formaran durant la primera jornada. La idea és que siguin equips multidisciplinaris que, allà mateix, decideixin quin projecte faran i el treballin durant tota la marató, fins a arribar a exposar-lo el darrer dia.

Tothom pot participar en el SocialHackPDS o us dirigiu a un públic objectiu concret?

La idea és que sigui una activitat amb un públic ampli, però va més dirigida a persones que ja treballen en el sector o que tenen un interès per aquest. Per exemple, s'han apuntat molts estudiants de batxillerat tecnològic, que són uns estudis que estan molt relacionats amb la nostra activitat.

Per apuntar-se, només cal anar a la nostra web i seleccionar en quina categoria fer-ho, si com a participant, com a mentor o com a empresa col·laboradora.

Durant el 'hackató', a més, hi haurà un jurat d'expertes que escollirà els projectes guanyadors.

Sí, el jurat valorarà amb una rúbrica de punts amb uns criteris ja publicats, per mantenir la màxima transparència. Els membres del jurat - entre els quals es troben el director adjunt de PDS, Enric Marcos, o la presidenta del Grup ABD, Felisa Pérez - sorgeix de diversos contactes amb entitats que vam tenir quan estàvem gestant aquest projecte.

El jurat serà l'encarregat d'atorgar els premis que tenen una quantia econòmica de cinc mil euros pel guanyador, dos mil euros pel segon classificat i mil euros pel tercer.

Parla'ns una mica de la tasca que desenvolupeu a PDS.

Des de PDS portem quasi trenta anys duent a terme programes centrats en la promoció de la salut pública, treballant a nivell nacional, però també internacional, sobretot a les zones d'Europa de l'Est i Amèrica Llatina. Treballem diverses temàtiques molt diferents, que van des de l'addicció a pantalles a la sexualitat, per exemple.

A més, a l'entitat sempre hem procurat innovar en els nostres programes, pel que fa a les tecnologies que utilitzem, el format, etc. Per exemple, quan va sorgir la realitat virtual, vam començar a digitalitzar les nostres activitats incorporant aquest avenç. Ara, volem que aquest projecte es converteixi en un projecte de digitalització tan nostre, com del tercer sector en general. És per aquest motiu, que les solucions que es generin al 'hackató' seran de codi obert i seran publicades durant un any en obert perquè qualsevol organització pugui usar-les.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari