Les XIII Jornades de Lleure i Feminisme destaquen la interseccionalitat i promouen l'educació inclusiva
Comparteix
Titulades “Del què al com: aterrem el feminisme interseccional als esplais i els caus” han aplegat una setantena d’educadors i educadores de lleure.
El diumenge 5 de novembre s’ha celebrat la tretzena edició de les Jornades de Lleure i Feminisme a l'Ateneu la Bòbila de Barcelona. L'esdeveniment, organitzat per l'Escola Lliure El Sol, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies (MEG) i Esplais Catalans (ESPLAC), ha reunit una setantena de participants.
Les jornades han ofert un espai de trobada entre l'associacionisme educatiu i el moviment feminista i LGBTIQ+. “Enfortir discurs, teixir complicitats i intercanviar experiències” són alguns dels objectius que perseguia l’acte. Com comenta Alícia Antolín, membre d’ESPLAC i organitzadora de les jornades, “volem anar més enllà de la teoria i dels discursos per formar-nos i reflexionar sobre com portem a la pràctica el feminisme interseccional. Ho hem fet centrant-nos en la realitat dels esplais, els agrupaments i altres entitats juvenils.”
#JLLiF2023 | Comencem les XIII Jornades de Lleure i Feminismes amb la ponència inicial càrrec de @CoopCurcuma
— Lleure i Feminismes (@JLLiFeminismes) November 5, 2023
Per la jornada d’avui ens acull @Ateneu_laBobila pic.twitter.com/oV1pMfMFs8
Tallers per portar a la pràctica el feminisme interseccional
La jornada ha començat amb una ponència d'obertura sobre el feminisme interseccional a càrrec d'Àngela de Cúrcuma Cooperativa, destacant la importància de reconèixer diverses opressions i privilegis.
Els tallers del matí s’han centrat en temes com el feminisme antiracista i decolonial, relacions saludables amb perspectiva LGTBIQ+ i salut mental amb perspectiva feminista. Aquests tallers matinals han estat impartits per la doctora en Dret i Ciències Polítiques Florencia Brizuela, el Col·lectiu l’Argelaga i Psicoopera Cooperativa. Dues artistes, Zoe i Enira, han dinamitzat un recital de poesia durant el dinar, proporcionant un espai íntim per compartir vivències.
A la tarda, els tallers han explorat el feminisme en contextos islàmics, la prevenció i gestió dels trastorns de conducta alimentària, i l'educació sexual amb perspectiva feminista. Aquests tallers han estat dinamitzats pel col·lectiu Conciencia Feminista, l’artista Cinta Tort i l’associació Sida Studi.
Unes jornades que miren al futur
Les jornades han conclòs amb una sessió participativa per recollir impressions i suggeriments per a futures edicions. “Les temàtiques com l'anticapacitisme, la salut mental infantil, l'abordatge del feminisme des de les masculinitats i el feminisme antiracista” han emergit com a punts d'interès per a properes edicions, conclou Antolín. La valoració també és molt positiva “tant pel que fa al contingut pedagògic i qualitat de les formacions, com pel que fa a l'organització i els aspectes més logístics”.
Les Jornades de Lleure i Feminisme han proporcionat una oportunitat per descobrir recursos, noves perspectives i referents. "Son la culminació de molts mesos de feina", ja que com apunta Antolín “gairebé un any abans ja comencem a definir el format”. I afegeix “Ens porta a coordinar-nos amb unes 8 entitats diferents”.
Aquestes seran la ponència i els tallers del matí, amb els que obrirem les Jornades de Lleure i Feminismes d'aquest any!
— Lleure i Feminismes (@JLLiFeminismes) October 16, 2023
Tenim moltes ganes de veure-us a totes aquesta edició 2023!! pic.twitter.com/8mgoTeoeJH
Afegeix un nou comentari