Àmbit de la notícia
Social

Els subtítols, el bucle magnètic i les emissores FM: l’accessibilitat que ara caldrà tenir present arreu

Entitat redactora
ACAPPS
Autor/a
ACAPPS
  • Carles Campuzano, Conseller de Drets Socials, anunciant l'aprovació del Codi d'Accessibilitat per part de la Generalitat.
    Carles Campuzano, Conseller de Drets Socials, anunciant l'aprovació del Codi d'Accessibilitat per part de la Generalitat.

Les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa celebren l’aprovació del Codi d’Accessibilitat després de deu anys de reivindicació

Avui s'ha aprovat el Codi d’Accessibilitat, l’eina imprescindible per aplicar, desenvolupar i fer efectiva la Llei d’Accessibilitat que va entrar en vigor l’any 2014. Per al col·lectiu de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, representen el 98% del col·lectiu, el Codi d’Accessibilitat ha de suposar un abans i un després en la seva inclusió. I és que el reglament per fi deixarà clar en quines situacions les empreses i administracions hauran de disposar, obligatòriament, de mesures com els subtítols, el bucle magnètic i les emissores FM.

“La sordesa sempre ha estat una discapacitat invisible i les mesures d’accessibilitat a la comunicació, les grans oblidades. Per això celebrem tant l’aprovació del Codi, que farà real el dret a l’accessibilitat de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral”, assenyala Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

L’accessibilitat és una condició prèvia perquè les persones amb discapacitat puguin tenir una vida autònoma i independent, participant en igualtat de condicions en la societat. El marc normatiu estableix les condicions d’accessibilitat necessàries perquè espais públics, edificis, mitjans de transport, productes, serveis i processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat. Ara, un cop establert, des d’ACAPPS s’espera la seva aplicació real, tant en l’administració pública com en el sector privat, destinant-hi la inversió que sigui necessària per incloure les mesures d’accessibilitat o tenint-les present des del disseny de qualsevol activitat, servei o espai educatiu, laboral, social i cultural.

“Ara cal que administracions i empreses integrin i normalitzin les mesures d’accessibilitat que necessita tot el col·lectiu, com els bucles magnètics, que milloren el so que arriba a les pròtesis auditives i que es poden instal·lar arreu, o la subtitulació en tota mena d’actes. Confiem que el Codi, a més de fer-les visibles, les faci imprescindibles igual que ho són totes les condicions d’accessibilitat necessàries per a les persones amb discapacitat”, afirma Jané.

Una marató de deu anys per al dret a l’accessibilitat

Garantir el dret a l’accessibilitat per a les persones amb sordesa ha estat i és un dels objectius prioritaris de la Federació ACAPPS que ha estat una de les entitats participants, des de la seva creació, en el Consell per a la Promoció de l’Accessibilitat, col·laborant en la redacció del Codi i aportant més de 50 al·legacions perquè el text s’ajustés a la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat i fos adequat a les necessitats presents i futures del col·lectiu.

Per això, l’entitat també insisteix en que caldrà estar alerta de l’evolució tecnològica, facilitadora de l’accessibilitat a les persones amb discapacitat, i de la inclusió arreu: a les escoles, instituts, universitats i centres formatius; als llocs de feina, als centres sanitaris, als comerços, al transport, en un procés judicial i en els espais culturals i lúdics. Això vol dir que s’incloguin de forma efectiva i generalitzada mesures com la subtitulació, el bucle magnètic o les emissores FM, i canals de missatgeria instantània en espais, serveis d’ús públic i activitats d’interès general.

“Com a país que està impulsant també el Pacte Nacional pels Drets de les persones amb Discapacitat, avançar en la no discriminació de les persones amb discapacitat és avançar cap a la societat inclusiva i justa que volem ser. No podem permetre que les persones amb discapacitat continuïn patint barreres de comunicació que les limiten. Hi ha solucions accessibles i cal que tant les administracions públiques com les empreses i organitzacions les apliquin, ara també en resposta al Codi, per no seguir discriminant-les”, explica Raimon Jané.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari