Àmbit de la notícia
Comunitari

La PINCat es posiciona pel que fa l'ús de tecnologia a les escoles

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Meri Mir
  • Una de les assistents a la formació provant amb el seu mòbil una simulació de realitat virtual.
    La PINCat destaca la necessitat d'abordar la complexitat de l'ús de la tecnologia per part dels infants amb una perspectiva integral, prioritzant els seus drets i interessos en un entorn digital inseparable del món físic. Font: Xarxa Punt TIC Font: Xarxa Punt TIC
  • Sessió de treball del LAB de participació infantil i juvenil amb els infants i joves
    La PINCat destaca la necessitat d'abordar la complexitat de l'ús de la tecnologia per part dels infants amb una perspectiva integral, prioritzant els seus drets i interessos en un entorn digital inseparable del món físic. Font: Minyons Escoltes i Guies Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

La PINCat aborda l'ús de mòbils a les escoles amb una perspectiva centrada en els drets dels infants, destacant la complexitat del tema i la importància de prioritzar els seus interessos i desenvolupament integral en l'entorn digital actual.

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) s'ha pronunciat sobre el debat al voltant de l'ús de mòbils i pantalles a les escoles amb una consideració detallada dels drets de la infància segons la Convenció dels Drets de la infància i l'Observació General núm. 25 (2021) del Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides en relació amb l'entorn digital.

Reconeixent la complexitat del tema i l'impacte de la tecnologia en els drets fonamentals dels infants i adolescents, la PINCat proposa abordar la qüestió amb una perspectiva integral que prioritzi els drets i interessos superiors d’aquests. La plataforma argumenta que, en l'era digital actual, la distinció entre el món virtual i físic és pràcticament impossible i destaca la importància que els infants aprenguin a conviure en aquest entorn en constant canvi per al seu desenvolupament integral.

La PINCat no promou una prohibició de l'ús de dispositius digitals a les escoles, sinó que defensa una regulació prudent que garanteixi els drets dels infants. Propugna la participació directa dels nens i nenes en aquest procés, superant l'adultocentrisme en el debat. A més, destaca la importància de l'educació i formació per a famílies i altres agents educatius, incloent-hi tallers i sessions d'informació sobre l'ús segur i responsable dels dispositius mòbils.

La plataforma insisteix en la complexitat de la realitat, amb nens en situació de vulnerabilitat i bretxa digital. Així, defensa que les escoles poden ser espais segurs per al desenvolupament de les competències digitals, especialment per als nens en situació de risc. A més, planteja diverses accions, com donar veu directa als infants, establir programes educatius de prevenció des de la primera infància, fomentar la formació en competències digitals i establir períodes de desconnexió digital.

En resum, la PINCat busca construir un entorn digital segur, equitatiu i respectuós amb els drets dels infants i adolescents, amb un enfocament educatiu que promogui el seu desenvolupament positiu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari