Àmbit de la notícia
Comunitari

Les 7 propostes electorals de les entitats per garantir els drets de la infància i adolescència

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià
  • Fedaia
    Les entitats demanen als candidats del 12M que reforcin polítiques i partides de protecció als menors en situació de vulnerabilitat Font: Fedaia

La FEDAIA i la Plataforma d’Infància de Catalunya, que agrupen les entitats de defensa dels drets de la infància i l’adolescència, donen a conèixer les seves prioritats de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya.

1. Reduir la pobresa infantil 

Tant la FEDAIA com la Plataforma d’Infància de Catalunya consideren necessari desenvolupar i implementar l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, aprovada recentment pel Govern. Demanen que s’augmenti la inversió en la infància i les famílies, desplegant mesures per lluitar contra la segregació i l’abandonament escolar prematur. Ambdues entitats consideren clau també que l’accés a l’educació pública de 0 a 3 anys sigui gratuït i universal. 

La FEDAIA posa el focus en les famílies i reclama que s’implementi la Renda Bàsica Universal, es faciliti l’accés a un habitatge digne amb subministraments bàsics, abordant la pobresa energètica de les famílies. A més, demanen que s’implementi la prestació universal per fills per càrrec

2. Garantir la inclusió i l’equitat educativa 

Les entitats demanen als candidats a les eleccions el desplegament del Decret d’Escola Inclusiva i de les mesures per millorar el sistema educatiu català proposades pel Grup Impulsor de les Mesures de Millores Educatives, derivat de l’Acord de Govern del 9 de desembre de 2023

La Plataforma d’Infància proposa que es reconegui el lleure educatiu com a part fonamental del desenvolupament dels infants i adolescents i que s’avenci cap a la seva universalització, a més de la implementació del menjador escolar gratuït per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. 

Per altra banda, la FEDAIA considera clau garantir l’accés als estudis postobligatoris per a joves de 16 a 18 anys tutelats o en risc d’exclusió social.  

3. Millorar l’atenció a la infància i els serveis socials bàsics 

Les entitats reclamen que el desplegament del model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) comptant amb els tres nivells de risc, donant especial atenció a les infàncies en risc d’exclusió o maltractament. Demanen també que es millori l’accés a les prestacions socials i l’acompanyament a les famílies en situació de vulnerabilitat. 

4. Desinstitucionalització del sistema de protecció a la infància 

La FEDAIA i la Plataforma d’Infància demanen que es defineixin les mesures per a la desinstitucionalització del sistema de protecció de la infància, augmentant els pressupostos destinats a la prevenció i potenciant l’acolliment familiar

Reclamen al nou govern el reconeixement dels drets del jovent extutelat més enllà dels 18 anys i estudiar l’extensió de la prestació post-tutelats fins als 26 anys. La PINCAT demana també que s’asseguri l’atenció estable dels infants i adolescents migrats sols i que s’apliquin mesures per acabar amb les pràctiques contràries als drets d’aquest col·lectiu. 

5. Assegurar la protecció dels drets dels infants i adolescents  

Les entitats proposen el desplegament de la Llei de protecció integral a la infància i adolescència enfront de la violència (LOPIVI), també als sistemes educatius, de salut i drets socials. PINCAT demana també que es revisi la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (LDOIA) per tal d’“actualitzar-la i garantir que abordi adequadament drets emergents”, expliquen. 

6. Promoure la participació del col·lectiu 

El tercer sector considera clau que es fomentin espais, eines i canals en els quals els infants i adolescents, sobretot aquells que estan en situació de vulnerabilitat, participin en el disseny de polítiques i presa de decisions que afecten el desenvolupament dels seus drets com a col·lectiu. 

7. Model de salut accessible, preventiu i comunitari 

PINCAT i la FEDAIA exigeixen el desplegament del Pacte Nacional per la Salut Mental i que s'augmenti la dotació de recursos, programes i serveis de la xarxa pública de salut mental infantil i juvenil, detectant i intervenint de manera preventiva. Demanen també la millora de l’accés a serveis sanitaris especialitzats, com la salut bucodental i l’oftalmologia. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari