Mobilitat sostenible i segura a les universitats catalanes
Comparteix
El notable ús de vehicles privats de motor afavoreix del canvi climàtic i comporta problemes de salut associats al sedentarisme. Davant això, cal promocionar estils de vida saludables i incorporar l'activitat física a les activitats diàries.
L'ús excessiu del vehicle privat motoritzat és una de les principals causes del canvi climàtic, el soroll, l'ocupació de l'espai, l'accidentalitat... A més, el fet que l'estil de vida actual es basi en aquest abús de la mobilitat motoritzada comporta nombrosos problemes de salut ja que s'associa al sedentarisme, considerat per a molts la pandèmia del segle XXI.
Tot això, fa necessària la promoció d'estils de vida saludables i la incorporació de l'activitat física a les activitats de la vida diària.
Per treballar en aquesta direcció, des de fa temps diverses universitats catalanes dediquen dies o fins i tot setmanes senceres a promocionar la mobilitat sostenible i segura. L'objectiu és conscienciar la comunitat universitària sobre els avantatges d'utilitzar el transport públic i els models no motoritzats.
Per què la bicicleta?
La bicicleta és el mitjà de transport més ràpid i eficient a la ciutat a causa que les distàncies urbanes són curtes i fàcils de fer.
Durant els darrers anys s'ha apostat per promocionar aquest mitjà tant des de les universitats com des d'algunes administracions públiques. Ajuntaments com els de Girona i Barcelona ofereixen serveis d'ús col·lectiu de bicicletes. És el que a les dues capitals catalanes es coneix com a Girocleta i Bicing respectivament.
Malgrat que les polítiques públiques encara no incorporen plenament la bicicleta com a solució a la mobilitat, s'han fet progressos importants en poc temps com per exemple l'ampliació de les xarxes de carril bici urbanes i interurbanes catalanes.
La Universitat de Lleida (UdL) va ser la universitat pionera en la promoció activa de la bicicleta: des de l'any 2008 cedeix bicicletes a la comunitat universitària. A principi de curs, els i les estudiants dipositen una fiança i a canvi se'ls hi cedeix una bicicleta durant els mesos lectius.
Si el vehicle es retorna en bon estat, l'estudiant rep gairebé la totalitat de l'import abonat a principi de curs en finalitzar el període de cessió.
Altres universitats catalanes com la Universitat de Barcelona (UB) o la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també treballen per promoure l'ús de la bicicleta a través del programa Bicicampus, dirigit a tota la comunitat universitària i que inclou accions de sensibilització, préstec de bicicletes i un servei de taller mecànic gratuït.
Aquest projecte està promogut per l'entitat sense ànim de lucre BACC (Bicicleta Club de Catalunya) formada per milers de socis i sòcies, simpatitzats i voluntaris/àries que organitzen diferents actes de promoció i difusió de la bicicleta per tal de lluitar d'una forma positiva per a la construcció d'una ciutat i d'una forma de vida agradable i sostenible.
El transport públic
En ocasions però, els desplaçaments a la universitat són des de fora la ciutat i per tant, és complicat fer-los en bicicleta. No obstant això, també existeixen projectes encaminats a promoure una mobilitat el més sostenible possible amb vehicles de motor. Per tal d'aconseguir això,és molt important lapromoció del transport públic.
Promoció pel Transport Públic (PTP) és una ONG nascuda el 1993 que treballa per la millora del transport públic col·lectiu en totes les seves vessants i per reduir l'excessiva dependència actual del vehicle privat (tant pel transport de viatger com pel de mercaderies).
L'objectiu de la PTP és la millora de la qualitat ambiental i de la equitat social a partir de la defensa d'una mobilitat més integradora i sostenible que satisfaci les necessitats majoritàries de mobilitat.
Una de les activitats que realitzen per les diferents universitats i poblacions és la Cursa del Transport, que consisteix en fer un mateix recorregut amb els diferents transports (vehicle propi, bici i transport públic) i així difondre'n els avantatges i inconvenients i desmentir falsos mites com que el vehicle privat és el mitjà més ràpid.
Cotxes optimitzats i compartits
D'altra banda, la Universitat de Girona (UdG) a partir de la Oficina Verda que té la universitat posa a l'abast de la comunitat universitària una borsa per compartir cotxe. Aquesta iniciativa també l'ofereixen des de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Els esmentats projectes proposen un sistema que permeti optimitzar i aprofitar al màxim els desplaçaments que es realitzen amb cotxe privat a les universitats. Funcionen per mitjà de plataformes interactives on els usuaris d'aquest mitjà de transport poden publicar les seves ofertes i/o demandes de places, indicant origen, campus de destí, horaris, places ofertes o demandades...
D'aquesta manera es posen en contacte persones que comparteixen hàbits de desplaçament.
La UdG també té en funcionament una web de mobilitat a la carta, servei que permet saber quin és l'enllaç de transport públic més idoni entre la població residència i el campus on s'estudia i/o es treballa.
Cursos de conducció eficient per reduir el consum de combustible
Si no tens cap altre alternativa que utilitzar el transport privat de manera individual, una manera de procurar per la sostenibilitat i tenir cura del medi ambient és realitzant cursos de conducció segura i cursos de conducció eficient amb l'objectiu de reduir l'accidentalitat i reduir el consum energètic del vehicle.
En aquests cursos s'ensenya que la clau és conduir suaument, respectant els altres i anticipant-ne les maniobres, mantenir l'alerta davant les incidències de trànsit i fer servir de manera adient el canvi de marxes i els pedals.
Aquestes només són algunes dels molts i diversos projectes i propostes que s'estan duent a terme a les universitats catalanes per tal de promoure una mobilitat segura i sostenible.
Si a part d'estar interessats en practicar la mobilitat sostenible,teniu ganes de participar directament en la seva promoció, existeix un ampli grup d'entitats que treballen aquestes qüestions amb les quals podeu col·laborar de maneres molt diverses.
Comentaris
Marta
Afegeix un nou comentari