Àngels Guiteras: Els reptes del sector són enfortir les capacitats econòmiques i implicar més la base social
Comparteix
Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Terecer Sector Social de Catalunya, ens explica quins són, segons ella, els reptes de futur de l'associacionisme i el voluntariat.
Enfortir les capacitats econòmiques i financeres de les entitats socials catalanes.
La situació actual ens obliga a trobar solucions des del propi sector. Cal enfortir les capacitats financeres del Tercer Sector Social Català en qüestions com la capitalització, la diversificació de les fonts d’ingressos, o l’impuls de nous instruments financers col·lectius. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector ja ha presentat l’ímpuls a la creació d’un fons econòmic del Tercer Sector Social català i d’un servei d’acompanyament financer. Aquesta iniciativa permetrà assessorar a les entitats socials catalanes sobre què cal fer per obtenir finançament i sobre quines són les modalitats de finançament més adequades, així com facilitar garanties a les entitats solvents que tinguin problemes de finançament. El desenvolupament d’aquest nou sistema exigeix el compromís, la implicació i la contribució del propi sector com a condició necessària. Una vegada assolit aquest primer pas, es demanarà la col·laboració i la contribució d’altres institucions públiques i privades. Per aquest motiu la Taula del Tercer Sector ja ha començat fa uns mesos a explorar la complicitat en aquest projecte d’altres institucions com l’ICF, Barcelona Activa, la Diputació de Barcelona, ‘La Caixa’ i les entitats financeres de banca ètica.
Implicar més la nostra enorme base social.
Sobretot de socis, treballadors, voluntaris, d’usuaris, donants i col·laboradors. Cal ampliar el capital social de la nostra societat i enfortir el teixit associatiu que és capaç de cooperar per objectius relacionats amb el bé comú. El capital social és “ la condició perquè l’economia i la democràcia funcionin. El tercer sector mobilitza els ciutadans en els esforços de prevenció i de combat de l’exclusió social. Amb més de 245.000 persones voluntàries, el Tercer Sector Social català fa possible que milers de ciutadans deixin de ser uns agents passius i simples receptors de les prestacions públiques per esdevenir una enorme força productiva de drets, de compromisos, de solidaritat social i s’ enforteix la resposta a les necessitats socials.
Afegeix un nou comentari