Àngels Guiteras: Els reptes del sector són enfortir les capacitats econòmiques i implicar més la base social

Àngels Guiteras: Els reptes del sector són enfortir les capacitats econòmiques i implicar més la base social

Resum: 

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Terecer Sector Social de Catalunya, ens explica quins són, segons ella, els reptes de futur de l'associacionisme i el voluntariat.

Enfortir les capacitats econòmiques i financeres de les entitats socials catalanes.

La situació actual ens obliga a trobar solucions des del propi sector. Cal enfortir les capacitats financeres del Tercer Sector Social Català en qüestions com la capitalització, la diversificació de les fonts d’ingressos, o l’impuls de nous instruments financers col·lectius. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector ja ha presentat l’ímpuls a la creació d’un fons econòmic del Tercer Sector Social català i d’un servei d’acompanyament financer. Aquesta iniciativa permetrà assessorar a les entitats socials catalanes sobre què cal fer per obtenir finançament i sobre quines són les modalitats de finançament més adequades, així com facilitar garanties a les entitats solvents que tinguin problemes de finançament. El desenvolupament d’aquest nou sistema exigeix el compromís, la implicació i la contribució del propi sector com a condició necessària. Una vegada assolit aquest primer pas, es demanarà la col·laboració i la contribució d’altres institucions públiques i privades. Per aquest motiu la Taula del Tercer Sector ja ha començat fa uns mesos a explorar la complicitat en aquest projecte d’altres institucions com l’ICF, Barcelona Activa, la Diputació de Barcelona, ‘La Caixa’ i les entitats financeres de banca ètica.

Implicar més la nostra enorme base social.

Sobretot de socis, treballadors, voluntaris, d’usuaris, donants i col·laboradors. Cal ampliar el capital social de la nostra societat i enfortir el teixit associatiu que és capaç de cooperar per objectius relacionats amb el bé comú. El capital social és “ la condició perquè l’economia i la democràcia funcionin. El tercer sector mobilitza els ciutadans en els esforços de prevenció i de combat de l’exclusió social. Amb més de 245.000 persones voluntàries, el Tercer Sector Social català fa possible que milers de ciutadans deixin de ser uns agents passius i simples receptors de les prestacions públiques per esdevenir una enorme força productiva de drets, de compromisos, de solidaritat social i s’ enforteix la resposta a les necessitats socials.

Torna a la pàgina dels reptes de futur

Afegeix un comentari nou